Світовий ринок цукру і три уроки для України

10 вересня 2019, 10:17 5525
Алекс Ліссітса

Той, хто думав, що після торішнього колапсу на ринку цукру і тотального падіння світових цін на нього, ситуація зміниться на краще, буде сильно розчарований. Ціни продовжують падати.

У Європі у 2019 році очікується менший врожай цукрових буряків, відповідно і скорочення виробництва цукру. Усі очікували підвищення ціни. Але де там. На початку вересня ціни на білий цукор впали до нових мінімумів на ф'ючерсних ринках в Лондоні і Нью-Йорку. Це означає, що останній ціновий мінімум серпня минулого року був знову досягнутий. 

Але які причини обвалу цін на міжнародному ринку цукру? 

Однією з них, як пише видання Agrarheute.de, є зобов'язання уряду Бразилії збільшити безмитний імпорт етанолу з США з нинішніх 600 мільйонів літрів на рік до 800 мільйонів літрів на рік. Збільшення імпорту з США може привести до того, що бразильські цукрові заводи скоротять виробництво етанолу з цукрової тростини на користь збільшення виробництва цукру, який піде на світовий ринок. 

Світові ціни на цукор також опинилися під тиском рішень керівництва Індії. Минулої середи уряд Індії схвалив продовження субсидій на цукор для підтримки експорту до 6 мільйонів т цукру в 2019/20 маркетинговому році. 

Звичайно, це зробило вкрай «ведмежий» вплив на ціни на цукор, оскільки даний експорт значно збільшить світову пропозицію. І цей продукт вийде, очевидно, теж за дуже низькими цінами. В Індії до того ж очікується велике виробництво цукру другий рік поспіль, а це — другий за величиною виробник цукру в світі. 

Аналітична компанія Marex Spectron підрахувала, що Індія може збільшити виробництво до 30 мільйонів т у новому 2019/20 маркетинговому році, що буде на 6% більше, ніж очікувані Індійською асоціацією цукрових заводів 28,2 мільйона т. 

Не можна також недооцінювати той факт, що новий торговий договір між США і Мексикою скоротить кількість цукру, який Мексика може експортувати в США. Це повинно змусити Мексику експортувати до 500 000 т цукру на світовий ринок і очистити внутрішній ринок до початку нового врожаю в жовтні. Дані мексиканської влади показують, що Мексика вже експортувала 2,1 мільйона т цукру з 1 жовтня 2018 року по 18 серпня 2019 року. Це найвищий показник за останні 5 років. 

Про що говорять всі ці цифри? 

- світові аграрні ринки як ніколи вразливі не лише до природних катаклізмів, а й до політичних домовленостей і торгових війн між глобальними гравцями. Ці глобальні рухи мають прямий вплив на Україну. Не хотілося б, щоб в процесі реорганізацій і ліквідацій Кабінет Міністрів забув про свою ключову роль захисника українського бізнесу; 

- часто чути дискусії щодо розвитку виробництва товарів з доданою вартістю. Як показує ринок цукру (як глобальний, так і внутрішній), ми вже давно не є країною з низькими виробничими витратами, а тому в багатьох аспектах на глобальних ринках просто не конкурентоспроможні. Якщо додати до цього всього вартість грошей і високі політико-трансакційні витрати непередбачуваності української політики, то все виглядає не так весело з розвитком переробки в Україні. Вихід: автоматизація всіх бізнес-процесів і дешеві фінансові ресурси на 10-15 років; 

- в Україні немає доступної публічної і незалежної аналітики. Сподіваюся, що нові реформи переорієнтують наші орденоносні академії наук на підготовку більш приземлених аналітичних матеріалів, які допоможуть як бізнесу, так і уряду приймати правильні та своєчасні рішення.

Алекс Ліссітса, президент асоціації «Український клуб аграрного бізнесу», генеральний директор ІМК


Текст опубліковано з дозволу автора
Оригінал

Думка автора може не збігатися з думкою редакції. Відповідальність за цитати, факти і цифри, наведені в тексті, несе автор.