Life-long learning в аграрній сфері

08 жовтня 2019, 07:06 2527
Кадровий портал grc.ua

Агропромислова галузь зараз опинилась у двоякій ситуації. З одного боку, за даними минулорічних досліджень hh.ua|grc, більшість компаній, які за останні 4-5 років не були у кризових ситуаціях, — представники саме агробізнесу. З іншого — роботодавці цієї сфери доволі часто стикаються з кадровим дефіцитом. На прикладах кейсів номінантів Премії HR-бренд України розповідаємо, як компаніям вдається знаходити та утримувати співробітників.

Згідно з дослідженням «Рейтинг роботодавців України 2018», перспективи професійного розвитку та можливості навчання є досить вагомими критеріями вибору роботи та роботодавця. Більш того — поняття life-long learning міцно увійшло в наше життя. Постійний розвиток є необхідною умовою як для спеціалістів, які хочуть залишатись затребуваними, так і для компаній, які хочуть перемагати на ринку.

І багато хто з роботодавців цей виклик уже прийняли. Так, згідно з опитуванням в рамках дослідження «HR-персона 2019», 76% респондентів зазначили, що навчання та мотивація співробітників є ключовим напрямком HR-стратегії. Представники компанії «Агротек» (офіційний дилер «Джон Дір Україна»)  додають: «Ринок сільськогосподарського обладнання, як і вся галузь сільського господарства, залежний від стану напрямків економіки, що забезпечують галузь життєво необхідними ресурсами. Насамперед мова йде про систему освіти та підготовки персоналу, здатного працювати та обслуговувати сучасне обладнання».

В рамках Премії HR-бренд України 2018 «Агротек» презентували проєкт Service. Reload. Його ціль — створення системи навчання співробітників служби сервісу — ключового інструменту на цьому ринку.

У компанії зазначають, що передумовами проєкту був ряд як зовнішніх, так і внутрішніх причин. До перших можна віднести невідповідність академічної підготовки фахівців і реального попиту бізнесу, жорстке конкурентне середовище, кадровий голод ринку, зміну вікової структури персоналу. А от внутрішні причини — це запит на розширення штату, хаотичне внутрішнє навчання, недостатній рівень знань молодих фахівців та низький рівень Soft skills тощо.

Реалізація проєкту включала 11 етапів, серед яких — створення навчального порталу AGROTEK.ACADEMY. Його можливості:

- врахування особливостей навчання та інтересів різних поколінь;

- розвиток Hard і Soft skills;

- акумулювання інтелектуальної власності у вигляді бази знань всієї компанії;

- єдине інформаційне поле;

- можливість подати заявку на участь у тренінгу;

- акумуляція найпопулярніших онлайн-платформ з усього світу;

- створення бази тестування (понад 400 тестів).

Менш ніж за 1 рік функціонування проєкт дозволив значно поліпшити показники не тільки служби сервісу, але і бізнесу в цілому:

- оптимізація бюджету на навчання співробітників служби сервісу — до 32%;

- підвищення фіксованих клієнтських заявок — до 23%;

- 2-кратне скорочення кількості повторних звернень клієнтів з приводу одного й того самого прецеденту;

- підвищення індексу споживчої лояльності протягом періоду функціонування проєкту більш ніж на 30%, з перевиконанням цільових показників попереднього періоду.

- рівень залученості персоналу служби сервісу збільшився до 8%.


hh.ua|grc, провайдер комплексних HR-рішень

Думка автора може не збігатися з думкою редакції. Відповідальність за цитати, факти і цифри, наведені в тексті, несе автор.