Лікуємо подорожником

04 липня 2017, 07:26 4420
Олександр Лабенко

До такої назви блогу мене спонукало прочитання двох матеріалів: статті, де посол Нідерландів в Україні наводить причини поганої репутації України серед іноземних інвесторів (корупція та слабка судова система), та новини щодо пропонованого нововведення від Міністерства фінансів.

Загалом думка справедлива, і варто працювати над виправленням такої ситуації. Але зараз про інше. 

Ініціатива Міністерства фінансів перейти з оподаткування прибутку на оподаткування виведеного капіталу. Сьогодні діє податок на прибуток, яким оподатковується задекларований прибуток суб’єкта господарювання. При цьому практично всі намагаються зменшити задекларований прибуток з метою сплати якомога меншої суми податків. Роблять це у два способи: законний (мінімізація) та незаконний (уникнення оподаткування). Як правило, використовують обидва способи. Основними причинами таких дій суб’єктів господарювання є небажання платити податки через відсутність системи їх ефективного використання (існує безліч прикладів неефективного використання бюджетних коштів) та культури сплати податків. Обидві причини взаємопов’язані.

Тобто, уникаючи оподаткування, фактично суб’єкти господарювання отримують у своє розпорядження приховані кошти та мають два шляхи їх використання: повторне вкладення у бізнес (навіть залишаючи їх на рахунках у банку) та виведення за кордон. Зберігати кошти фізично у великих сумах досить небезпечно, тому цей варіант не розглядатимемо. Міністерство фінансів як основний впроваджувач новацій у фіскальній політиці пропонує не оподатковувати прибуток, але оподатковувати ту частину коштів, яку виводять за кордон. Цією новацією пропонується стимулювати внутрішні інвестиції. Простіше кажучи, можна отримувати прибуток і не приховувати його лише за умови реінвестування. Таким чином, очікується збільшення обсягу інвестицій і, як наслідок, можливо, зростання доходів зайнятого населення та збільшення кількості робочих місць. Теоретично правильно. Але повернемося до причини уникнення сплати податку на прибуток: відсутність системи ефективного використання податкових доходів державою (відсутність довіри до влади). Зважаючи на те, що кількість скандалів з приводу використання бюджетних коштів не зменшилася, важко стверджувати, що зазначена причина мінімізується. Здавалося б, прибрали податок — і довіра до держави має нівелюватися... Але ж у розвитку бізнесу відіграє роль не лише податковий тиск, а й інші  фактори, зокрема, ті, про які згадує у статті посол Нідерландів. Ці фактори є вагомими не лише для іноземних інвесторів, а і для внутрішніх. І для іноземних інвесторів ситуація також не буде такою однозначною, за умови впровадження податку на виведений капітал саме їхній прибуток буде оподатковуватися. І можливо, їх це не зупиняло б, але знову ж таки, лише за умови усунення двох зазначених послом причин.

Іншим результатом, якого планується досягти, є зростання суми довгострокових інвестицій, але і тут маю сумніви, адже причини несплати податку на прибуток так і не усунено.

P.S. У дитинстві мені подорожник, здається, допомагав ;)

Ніхто не відміняв «ефект плацебо», тому результат від нововведення буде.

Олександр Лабенко, доцент кафедри оподаткування та страхування, НУБіП України

Думка автора може не збігатися з думкою редакції. Відповідальність за цитати, факти і цифри, наведені в тексті, несе автор.