Коронавірус. Найголовніші законодавчі зміни для аграріїв

01 квітня 2020, 16:55 4027
Анатолій Косован

Відкриття ринку землі стало не єдиною важливою подією, яка сталася днями у парламенті. Верховна Рада України прийняла також Закон № 3275, яким надала черговий пакет податкових пільг та інших послаблень українському бізнесу в умовах карантину та боротьби с вірусом.

Отже розглянемо найголовніші зміни, які можуть бути корисні аграрним компаніям:

1. При оподаткуванні податком на прибуток підприємств, фінансовий результат не підлягатиме збільшенню на суму витрат, здійснених платником протягом строку карантину на придбання медичного обладнання, внесеного в подальшому в якості благодійної допомоги; 

2. Камеральні перевірки податкової звітності (крім ПДВ) за березень-травень та уточнюючих декларацій (крім ПДВ) подані у березні-травні можуть бути проведені лише протягом 60 днів з дати закінчення строку їх подання або, якщо подані пізніше, — з дати подання;

3. Власники та користувачі земельних ділянок державної та комунальної власності позбавлені обов'язку плати за землю, земельного податку та орендної плати за березень 2020 р., якщо використовують землю у господарській діяльності.

Варто зазначити, що попередній закон надавав таке звільнення в тому числі за квітень.

4. Платники, які встигли подати уточнюючі декларації з врахуванням квітня, повинні не пізніше 30 квітня подати нові уточнюючі декларації із врахуванням нових положень без застосування до них штрафних санкцій.

5. Платникам плати за землю (земельного податку та орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності), які визначають зобов'язання зі сплати на підставі податкових декларацій, сплачують плату за квітень 2020 р. за місцезнаходженням земельної ділянки в строк до 30 червня 2020 р.

6. Звільнення від сплати податку на нерухоме майно також було скорочене виключно до березня місяця з аналогічним зобов'язанням подачі уточнюючої декларації  до 30 квітня та сплати податку за квітень по місцезнаходженню об'єкту нерухомості до 30 червня 2020 р., як це передбачено для платників плати за землю.

7. До 31 травня призупинені строки, пов'язані з адміністративним оскарженням щодо скарг платників (окрім ПДВ).

8. У ГКУ строки на застосування санкцій, пред'явлення претензій, подання позовів за неналежне виконання зобов'язань, недоліки поставленого товару, порушення договору підряду на капітальне будівництво, порушення договору підряду на проведення проектних і досліджувальних робіт. У ЦКУ строки загальної та спеціальної позовної давності, а також у зв'язку із недоліками проданої речі, розірванням договору дарування, за договором найму, щодо оскарження дій виконавця заповіту, строки пов'язані із переважним правом придбання частки у спільній частковій власності, припиненням поруки.

9. Орендарям  надане право не оплачувати орендну плату у зв'язку із введенням карантину. При цьому звертаємо особливу увагу, що таке право і до того було зафіксоване в ст. 762 Цивільного кодексу України та передбачає звільнення від обов'язку оплати виключно у випадку, коли користування майном є неможливим. Відсутність же замовлень, клієнтів та інших аспектів господарської діяльності не є такою неможливістю, навіть якщо виникли у зв'язку із карантином.

10. Введені поняття дистанційної (надомної) роботи та гнучкого режиму робочого часу. При цьому обидві зазначені форми взаємин з працівником не надають роботодавцю право в односторонньому випадку зменшувати розмір заробітної плати.

11. У випадку простою, який виник через карантин тепер доведеться також виплачувати дві третини окладу.

12. На час карантину участь у судових засіданнях дозволена в режимі відеоконференції з використанням власних технічних засобів та підтвердженням особи представника і відповідного статусу відповідними документами без електронного підпису;

13. Більшість процесуальних строків за Цивільним, Господарськими процесуальними кодексами та Кодексом адміністративного судочинства продовжуються на строк дії карантину.

14. Банкам на строк дії карантину заборонено підвищення процентної ставки.

15. Уряду надано право тимчасово призупиняти видачу дозволів на працевлаштування іноземців в окремих регіонах чи на окремі види діяльності.

16. У випадку порушення строків для публікації річної звітності, відповідальні особи звільняються від відповідальності, якщо така публікація відбудеться протягом карантину, 90 днів після нього, але не пізніше 31.12.2020 р.

17. Заборона на проведення перевірок МНС, Держпродспоживслужби, Екологічної інспекції, Держгеокадастру продовжена до 30 червня 2020 р., окрім як у сфері державних регульованих цін та санітарно-епідемічного благополуччя населення

18. Стосовно ЄСВ, заборона на застосування штрафних санкцій, нарахування пені, мораторій на проведення та зупинення перевірок продовжені до 31 травня 2020 р.

19. Приватизація (продаж) об'єктів великої приватизації припиняється.

Як ми бачимо, подекуди зміни в законодавстві дійсно суттєві, але при цьому абсолютна більшість із них спрямовані виключно на недопущення або мінімізацію збитків бізнесу та стимулювання важливих у даний період видів діяльності. При цьому додаткових стимулів іншим сферам, в тому числі аграрній майже не надано.

Анатолій Косован, керуючий партнер Kosovan Legal Group

Думка автора може не збігатися з думкою редакції. Відповідальність за цитати, факти і цифри, наведені в тексті, несе автор.