Компенсація вартості вітчизняної техніки: топ-5 банків і областей

27 жовтня 2020, 06:45 4990
Олег Нестеров

За 7 місяців 2020 року в рамках напряму державної підтримки АПК «Часткова компенсація вартості с/г техніки та обладнання вітчизняного виробництва» аграріями було придбано 14 480 одиниць техніки і обладнання на загальну суму 875,4 млн грн (без ПДВ).

Із зазначеної цифри, основних типів с/г техніки і обладнання для агровиробництва (трактори, обприскувачі, сівалки, розкидачі добрив та грунтообробна техніка) було придбано на суму 1877 одиниць техніки і обладнання на загальну суму 422,5 млн грн. Серед областей лідерів по даним типам техніки можна зазначити (табл. 1 та рис. 1) активну участь областей центрального регіону.

Таблиця 1.
Таблиця 1.
Рисунок 1.
Рисунок 1.

Придбання аграрії в зазначеної вище техніки, здійснювалося в основному через державні банки — ПАТ КБ «ПриватБанк» (893 од. на суму 198 млн грн), АТ «Ощадбанк» (499 од. на суму 114,1 млн грн), АБ «Укргазбанк» (92 од. на суму 23 млн грн)  і АТ «Укрексімбанк» (57 од. на суму 15,1 млн грн), та приватний банк АТ «Райффайзен Банк Аваль» (227 од. на суму 45,6 млн грн).

Звичайно, якщо дивитися по загальній кількості придбаної техніки і обладнання, тобто ще елеваторне обладнання, для тваринництва, поливу тощо, то тут абсолютним лідерами є північні області України (Сумська, Київська, Чернігівська, Житомирська), які вклали в придбання 1599 одиниць техніки і обладнання більше 280 млн грн, але ТОП банків, яким аграрії віддають перевагу залишається незмінним.

Щодо Топ-5 банків, через які аграрії активно купують техніку в рамках компенсації, то даний перелік залишається незмінним, очолює список ПАТ КБ «ПРИВАТБАНК» (табл. 3). Слід зазначаити, що з кінця 2018 року, в рамках програми було надано можливість отримувати компенсацію, не тільки через державні, а й приватні банки.

Таблиця 2.
Таблиця 2.

Повну картину і результати роботи даного напрямку в цьому році, ми будемо бачити вже під кінець року, оскільки багато заявок ще опрацьовується банками. Також, як показує практика, активний наплив заявок на отримання компенсації подається в осінній період. Це зокрема зумовлено тим, що багато аграріїв купуючи техніку, особливо коли це декілька одиниць, розбивають на декілька платежів протягом року і здійснюють останні платіж у вересні-жовтні, і відповідно мають повний пакет документів для отримання компенсації.

Олег Нестеров, координатор комітету з техніки асоціації «Український клуб аграрного бізнесу»

Думка автора може не збігатися з думкою редакції. Відповідальність за цитати, факти і цифри, наведені в тексті, несе автор.