Як Україні стати світовим супермаркетом продуктів харчування та куди краще інвестувати в українському агросекторі

26 липня 2021, 07:13 3642
Оксана Ткачук

Україна, завжди знана як «житниця Європи», і сьогодні продовжує займати передові позиції у світовому виробництві та експорті певної категорії сільськогосподарських продуктів.

Україна з легкістю задовольняє потреби внутрішнього ринку, а також експортує близько 50 млн т зернових щорічно. Серед продукції з вищою доданою вартістю Україна посідає передові позиції в експорті та виробництві меду, волоських горіхів, фруктових концентратів, томатної пасти.

Родючі ґрунти, привабливі ціни на оренду землі, поступове відкриття ринку землі та формування земельного банку, конкурентна заробітна плата та кваліфікований працелюбний людський ресурс, зручне логістичне розташування України, стале економічне зростання протягом останніх п'яти років (за винятком останнього, з пандемією 2020 року) — ці та інші переваги України дійсно важливі для прийняття рішення інвестором. Але щоб досягти успіху, конкурувати в боротьбі за світові інвестиції та стати «світовим супермаркетом» — необхідно розуміти, що буде далі, і які тренди виробництва та інвестицій існують на ринку.

Світові тренди в сільському господарстві

Агропродовольчий ланцюжок створення доданої вартості пропонує все більше привабливих інвестиційних можливостей. Інвестор при прийнятті рішення переважно керується базовими економічними принципами: оцінкою фінансових показників, зваженістю ризиків та перспективністю галузі. Більшість інвесторів мають свою інвестиційну політику, стратегію та підходи, але основні інвестиції в агросектор останніх років мають певні тенденції.

Інвестиції в технологічні, інноваційні компанії та проєкти

Інвестори, які цікавляться інвестиціями в сільське господарство, активно розглядають проекти, які передбачають застосування передових технологій. Сьогодні кожен компонент розгалуженої системи продовольчого забезпечення оцифровується і в майбутньому кожна складова може створити нові ринки збуту. Технологічні рішення допомагають відслідковувати, наприклад, погодні фактори, а також оптимізувати витрати на вирощування та переробку продукції.

У фокусі виробництво продуктів з додаванням вартості

Інвестори зосереджуються на виробництвах продуктів із доданою вартістю. Цьому сприяє урбанізація, зростання попиту на більш різноманітну їжу, готову одразу до споживання.

Інтеграція в глобальні ланцюги з доданою вартістю

Інтеграція в глобальні ланцюги з доданою вартістю дає синергетичний ефект, дозволяє учасникам об«єднувати потужності для досягнення поставлених цілей та завдань, а також покращує конкурентоспроможність підприємств.

Дотримання інвесторами стратегій відповідальних інвестицій

Дані стратегії базуються на «Цілях сталого розвитку», прийнятих на саміті ООН (Аддис-Абеба, 2015) в результаті перегляду ролі сільського господарства у зміні клімату і занепокоєння щодо добробуту тварин.

Пріоритетні напрямки для залучення інвестицій в агросектор України

Враховуючи світові тренди в сільськогосподарському виробництві, Україні слід розвивати наступні напрямки сільськогосподарського виробництва:

Підприємства харчової промисловості, агропереробка

Інвестиції у виробництва закритого циклу «від ферми до виделки» приносять більше прибутків інвестору, ніж виробництво сировини. Окрім цього, додана вартість залишається в економіці країн, що виробляють таку продукцію.

Органічне виробництво

За даними моніторингу, проведеного Мінекономіки, у 2019 році загальна площа українських сільськогосподарських земель з органічним статусом та статусом перехідного періоду склала близько 468 тис. га (1,1% від загальної площі земель сільськогосподарського призначення України). Органічна продукція продається за вищими цінами, які є менш мінливими, ніж ціни на фрукти та овочі звичайного виробництва.

Виробництво добрив та пестицидів високої якості

Пестициди та добрива на хімічній основі поліпшують родючість ґрунтів та значно збільшують об»єми і якість сільськогосподарської продукції, тому вони можуть домінувати на своїх ринках у найближчому майбутньому.

Гідропоніка

На відміну від землеробства гідропоніка може дозволити фермерам вирощувати врожай протягом декількох тижнів порівняно з багатьма місяцями очікування врожаю в ґрунті. Крім цього, завдяки гідропоніці можна легко уникнути таких процесів, як оранка та прополювання.

Тепличні господарства

Система зрошення із замкнутим циклом сприяє значній економії води та дозволяє зменшити рівень використання добрив. Теплиці з гідропонічними системами можуть бути пристосовані до різних сільськогосподарських культур, таким чином полегшуючи ротацію зміни культур, що дозволяє фермерам швидше реагувати на попит споживачів.

Аквакультура

Аквакультура є одним із найбільш екологічно ефективних способів отримання тваринного білка. Україна має значний потенціал наявних прісноводних ресурсів для вирощування аквакультури, а саме — понад 1 млн га фонду прісних водойм, менше 150 тис. га з яких використовується для вирощування риби.

Цифрове сільське господарство (Agtech)

Враховуючи динамічний розвиток IT-сфери в Україні, її потенціал можна використати і для технологічних сільськогосподарських виробництв. Крім того, AgTech сприяє поліпшенню екології, дозволяє забезпечувати кращий догляд за тваринами та оптимально розподіляти ресурси підприємства.

Для стимулювання залучення інвестицій в агросектор, слід виокремити і певні законодавчі ініціативи, спрямовані на розвиток інвестиційного клімату в країні. Так, окремої уваги заслуговує Закон «Про державну підтримку інвестиційних проектів із значними інвестиціями в Україні», затверджений у лютому 2021 року. Серед основних інвестиційних стимулів, які передбачено його положеннями: звільнення від сплати податків та ввізного мита, будівництво об'єктів інфраструктури за рахунок коштів державного та місцевих бюджетів, спрощення процедури надання земельних ділянок та ін. За умови інвестування понад 20 млн євро та створення від 80 робочих місць, інвестори зможуть отримати підтримку держави, що складатиме до 30% від вкладених інвестицій. Урядовий Офіс із залучення та підтримки інвестицій UkraineInvest був уповноважений Кабінетом Міністрів на супроводження інвесторів відповідно до цього документу. У рамках Закону UkraineInvest допомагатиме інвесторам у процесі підготовки інвестиційного проекту, зокрема, подання заявки на отримання стимулів, комунікації з органами державної влади та місцевого самоврядування. Варто зазначити, що агропереробка є одним із визначених секторів економіки, які підпадають під його дію.

З багатьох причин саме сільське господарство та агропереробка були, є і залишатимуться галузями з незмінно високим попитом серед інвесторів. Завдяки впровадженню цифрових технологій та нових біотехнологічних рішень галузь сільського господарства стала більш привабливою для інвестування. І для того, щоб Україна стала «світовим супермаркетом продуктів харчування», саме час як для внутрішнього, так і іноземного інвестора скористатися наявними трендами та можливостями в агросекторі.

Оксана Ткачук, начальник Управління залучення та супроводження інвестицій UkraineInvest

Думка автора може не збігатися з думкою редакції. Відповідальність за цитати, факти і цифри, наведені в тексті, несе автор.