Як врятувати лісосмуги від остаточного знищення

20 березня 2017, 10:33 9550
Олег Кулініч

До мене часто звертаються зі скаргами на ситуацію, яка склалася з використанням лісосмуг навколо сільськогосподарських полів. Проблема дійсно значна.

Лісосмуги та інші захисні насадження було створено ще за радянських часів на території колгоспів та радгоспів для захисту сільськогосподарських полів від ерозії. Загальна їх площа в Україні — близько півмільйона гектарів.

У 1990-2000-х роках у аграрній галузі країни відбулись значні зміни. Спочатку більшість земель с/х призначення було передано у колективну власність колективних сільськогосподарських підприємств, а згодом земля була розпайована між їх працівниками. Проте паювались лише сільськогосподарські угіддя. Про долю ж інших земель законодавство, яке визначало порядок паювання, не згадувало. Частина господарств у процесі паювання передала ці землі до державної власності, але переважна їх більшість так і залишилась у колективній власності членів колективних підприємств. Причому залишилася лише на папері, адже частина підприємств вже ліквідована, а інші (за дуже невеликим винятком) реальної діяльності не проводили. У результаті, значні площі земель (в масштабах України це понад мільйон гектарів) «зависли в повітрі».

Джерело фото: ZN.ua
Джерело фото: ZN.ua

Серед таких земель, на жаль, опинились і лісосмуги. Неодноразово державою робилися спроби врегулювати це питання.  Розглядалася можливість передачі лісосмуг державним лісогосподарським підприємствам. Але особливого захвату у держлісгоспів ця ідея не викликала, адже для утримання лісосмуг потрібні суттєві фінансові та організаційні ресурси.  І брати зайву відповідальність на себе ніхто не хотів. У деяких областях створювалися комунальні підприємства для утримання лісосмуг, проте значного поширення ця практика теж не отримала.

Тим часом, у зв«язку з відсутністю реального власника чи користувача стан лісосмуг поступово погіршувався. Лісосмуги захаращувалися, ріс відсоток хворих дерев. Дерева масово вирубувалися. Особливо це стало актуальним у останній час, після підвищення вартості газу для опалення. Жахливі наслідки це має на півдні України, де рівень лісистості і так невеликий, а загроза ерозії ґрунтів постійно зростає.

Однією з головних причин гальмування вирішення питання було і є багаторічне небажання держави врегулювати статус земель колективної власності. Я зі своїми колегами з Аграрного комітету намагався зрушити питання з мертвої точки. Підготовленим до другого читання законопроектом «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розширення повноважень органів місцевого самоврядування з управління земельними ресурсами та посилення державного контролю за використанням і охороною земель» (№ 4355) передбачається механізм переходу земель колективної власності до власності територіальних громад.

Проте з різних причин вирішення такого потрібного для держави питання продовжує гальмуватися. Півроку повністю готовий до розгляду у другому читанні законопроект № 4355 лежить у парламенті та не виноситься на голосування.

Нещодавно я разом із більшістю членів Аграрного комітету зареєстрував у ВРУ ще один законопроект — «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вирішення питання колективної власності на землю, удосконалення правил землекористування у масивах земель сільськогосподарського призначення, запобігання рейдерству та стимулювання зрошення в Україні» (№ 6049-1). Він теж містить механізм передачі громадам земель колективної власності, а також передбачає можливість передачі земель під лісосмугами у постійне користування державним чи комунальним спеціалізованим підприємствам або в оренду фізичним та юридичним особам із обов«язковим включенням до договору оренди землі умов щодо їх утримання та збереження таких насаджень.

Маю надію, що ВР врешті-решт відійде від політичних чвар і популізму та знайде час для вирішення такого важливого питання, як використання лісосмуг. Подальше його затягування призведе лише до поглиблення існуючих проблем.

Олег Кулініч, народний депутат, голова підкомітету з питань земельних відносин Аграрного комітету ВРУ

Думка автора може не збігатися з думкою редакції. Відповідальність за цитати, факти і цифри, наведені в тексті, несе автор.