Як отримати за 3-4 роки додатковий мільйон платників податків?!

27 грудня 2018, 07:00 3198
Вадим Івченко

Згідно офіційних даних, за період з 2010-го по 2016 рік кількість домогосподарств в Україні зменшилась на 476 тисяч (12%) — з 4,5 до 4,1 млн. Кількість товарних домогосподарств на 2010 р. подається в розмірі 1,1 млн. Якщо відняти від цієї цифри 12% (185 тисяч), в залишку отримаємо 960 тисяч товарних господарств, що працюють в Україні сьогодні.

Отже і земля, яка була у володінні домогосподарств, зменшилась на 650 тис. га, які цілком прогнозовано сьогодні знаходяться у великих агропідприємств, і зменшилося поголів’я ВРХ. Люди виїжджають із сільської місцевості, з мапи України зникають цілі села!

Країні терміново потрібна легалізація саме товарних домогосподарств, які маємо перетворити на сімейні фермерські господарства європейського зразка.

В країні, де більшість ОСГ працюють в тіні та не легалізують свій бізнес, мотивуючи великими податками та відсутністю стимулів для розвитку, був прийнятий закон, який має допомогти залучати людей до легального обігу сільгосппродукції (щодо стимулювання створення та діяльності сімейних фермерських господарств). У цьому законопроекті, окрім іншого, в разі реєстрації сімейного фермерського господарства як сільгосптоваровиробника за спрощеною системою оподаткування, була передбачена компенсація сплати ЄСВ (Єдиного соціального внеску) протягом 10 років всім членам такого господарства. Ті, хто працює на зареєстрованих сімейних фермах, матимуть офіційний страховий стаж, тобто зможуть заробити собі на пенсію. Першого року компенсація складе 90% внеску.

Тепер трохи математики: з 1 січня 2018 р. мінімальний страховий внесок становить 819,06 грн. Помножити цю суму на 12 місяців і взяти від цього 90%. Отримуємо трохи більше ніж 8800 грн.

Якщо ми кожного року будемо легалізувати хоча б по 10% із залишених товарних домогосподарств, а це 96 тисяч СФГ, на це потрібно 844,8 млн грн. А якщо порахувати, що в товарних дворах в середньому працює три людини працездатного віку, то цифра сягатиме 2,5 млрд грн.

На цьому фоні 200 млн грн, які закладені Мінагропродом на компенсацію ЄСВ на 2019 рік, виглядають як насмішка. Хоча урядовці не втомлюються повторювати, що підтримка фермерських господарств — це пріоритетний напрямок!

Вже зараз зрозуміло, що така сума — це кричуще недофінансування напрямку, який зможе за 3-4 роки збільшити кількість платників податків у країні на 1 млн. Для довідки: сьогодні в сільському господарстві працює офіційно трішки більше 400 тисяч людей.

Ще раз переконуємось у популізмі та непрофесійності команди Президента: підтримка малих агровиробників лише на словах, лозунгах та заявах. Вважаю це антиселянською позицією!Адже такий запланований рівень підтримки малих агрогосподарств — це замасковані дії в інтересах тих же декількох агромонстрів, які всі 4 роки отримують більшу частину державної підтримки.

Вадим Івченко, народний депутат України, заступник голови Комітету з питань аграрної політики та земельних відносин ВРУ

Думка автора може не збігатися з думкою редакції. Відповідальність за цитати, факти і цифри, наведені в тексті, несе автор.