Як капіталізувати земельний ресурс

24 вересня 2018, 11:22 3187
Микола Шкурко

У статті «Щоб наша земля стала своєю» цього блогу я виклав у загальних рисах філософію землекористування як альтернативу купівлі-продажу. Повернутися до цієї теми спонукала публікація* у подібному ключі тез доктора економічних наук, автора монографії «Звершення земельної реформи в Україні: нова парадигма» Олександера Коваліва. Він наводить дані підрахунків учених НАН України, згідно з якими реальна вартість природно-ресурсних багатств України становить $260-330 трлн, з яких доступні багатства становлять $90 трлн, тобто на кожного громадянина припадає $2 млн.

Але скористатися цим і відчути себе заможними українські громадяни не спромоглися. Очевидно, причина в тому, що не створено ефективного механізму землекористування в інтересах усіх громадян держави, а не обмеженого кола суб’єктів, від діяльності яких бюджет нині майже нічого не отримує. Натомість залишається хімічний випар і забруднене довкілля від безкраїх соняшникових та кукурудзяних полів.

Ефективність використання землі оцінюється здатністю приносити додаткову вартість у результаті її капіталізації завдяки залученню інвестиційних ресурсів, нових технологій, кваліфікованих кадрів тощо. Капіталізувати земельний ресурс сільськогосподарського призначення можливо на основі науково опрацьованого і ретельно вивіреного на практиці ринкового механізму. Спробуємо окреслити його з урахуванням пропозицій Олександера Коваліва.

Відомо, що сільське господарство України потребує багатомільярдних валютних інвестицій. Усередині країни таких нема. Кошти потрібно залучати з глобального ринку. Для цього необхідно відкрити доступ до землекористування зарубіжним інвесторам. Маючи родючу землю, трудовий ресурс і досвід, ми є привабливими для них. Тому бажаючих інвестувати з-за кордону є вдосталь.

Так, нещодавно саудівська компанія SALIC викупила агрохолдинг «Мрія», землекористування в якій обійшлося їй з розрахунку $1640 за 1 гектар. Це вдвічі більше за показник купівлі вітчизняною компанією-гігантом «Кернел» холдингу «Українські аграрні інвестиції» — дотеперішній рекорд подібних операцій.

У який же спосіб здійснювати капіталізацію землі? Олександер Ковалів пропонує створити національну земельну установу за аналогією до Національного банку України — Національну земельну комору України. Це має бути багатофункціональна структура. Тому вона зможе надавати сільгоспугіддя у користування за принципом — хто заплатить найбільшу рентну плату. Наявні власники агроформувань змушені будуть конкурувати зі світовими інвесторами. Починати доведеться з пілотних проектів — вводити у такого роду обіг окремі ділянки з резерву. Отримана плата буде направлятися на початковому етапі на розвиток відповідних громад і на викуп паїв до Національної земельної комори України, а в подальшому — на особисті рахунки громадян України. За прогнозом, кожен громадянин (а не тільки селяни) зможе довічно отримувати до 150 доларів щомісяця. Паралельно наповнюватимуться бюджети усіх рівнів.

Вирішення земельної проблеми у такий спосіб є досить тривалим, але динамічним процесом. Тому піддаватися закликам негайно скасувати мораторій на продаж сільськогосподарської землі не слід. Натомість треба робити виважені кроки з капіталізації земельного ресурсу України.

*) статті Олександера Коваліва «Українці — мільйонери!» за 5 липня та «Українське... «Ельдорадо» за 7-8 вересня 2018 року в газеті «День»

Микола Шкурко, голова Ради директорів ГС «Асоціація розвитку льонарства і коноплярства України»

Думка автора може не збігатися з думкою редакції. Відповідальність за цитати, факти і цифри, наведені в тексті, несе автор.