Як уникнути впливу субстрату на показники якості насіння

25 жовтня 2021, 10:55 4303
Наталія Грюнвальд

Міжнародні правила оцінки якості насіння — Правила ISTA — вимагають, щоб процедури пророщування розпочиналися з попередньої перевірки субстрату та допоміжних матеріалів (pH води тощо), мета — запобігти викривленню результатів аналізу та отримати достовірні підтверджувані дані.

З чого ж починається аналіз якості насіння і чому він вимагає фахового супроводу та уваги до деталей у справі?

Перевірка характеристик середовищ: pH води

Правила ISTA дають технічні умови, згідно з якими оптимальне значення pH має бути в діапазоні 6,0-7,5 при перевірці в підложці для насіння.

Загальний принцип полягає у вимірі pH води для проростання при перевірці її вмісту в субстраті. Органічні середовища та пісок перевіряють у такий спосіб:

  • зразок піску/органічного середовища змішують з 5 обсягами води, яка буде використовуватися для випробувань;
  • отриману суміш перемішують протягом 5 хвилин;
  • залишають суміш мінімум на 2 години і максимум на 24 години;
  • відстояну суміш перемішують і вимірюють стабілізоване значення pH розчину суспензії.

Якщо працюєте з папером як середовищем для пророщування, то папір змочують водою, яка буде використовуватися для випробувань на схожість, і вимірюють pH на поверхні паперу. Рекомендується, щоб провідність води була <0,2 міллісіменс/м, а її pH — >5,6 при 25°C (рH паперу вимірюється за допомогою каліброваного pH-метра або pH-паперу)

Перевірити електропровідність: солоність повинна бути якомога нижчою і не перевищувати 40 міллісіменс на метр

Процедура виміру виконується так:

  • для паперу, піску і органічних середовищ 20 г змішують з 100 мл води, яка використовується для випробувань на схожість (рекомендується, щоб провідність води становила <0,2 міллісіменса/м, а її pH — >5,6 при 25°C), при 20°C ± 1°C;
  • його перемішують протягом 30 хвилин перед отриманням розчиненої речовини, пропускаючи суміш через фільтрувальний папір, і потім електропровідність розчиненої речовини вимірюється відкаліброваним вимірником.

Слід провести не менше трьох вимірів на випадкових зразках. Якщо різниця між повторами перевищує 5 міллісіменс на метр, такий субстрат слід відхилити.

Перевірка технічних умов середовища вирощування: чистота і нешкідливість

У середовищі для пророщування не повинно бути насіння, грибків, бактерій або токсичних речовин, які можуть перешкодити проростанню насіння, росту розсади або їх оцінці.

Субстрат, який демонструє статистичні докази того, що кількість пророслого насіння або нормальних проростків зменшується в порівнянні з еталонним субстратом, вважається фітотоксичним (візуальне підтвердження є достатнім). Фітотоксичні середовища не можна використовувати для тестів на схожість.

Присутність у субстраті мікроорганізмів (сапрофітів або патогенів) може вплинути на проростання та/або розвиток проростків.

Тести на фітотоксичність середовища проводять: субстрат перевіряється з еталонним субстратом, щоб переконатися, що він підходить для випробувань на схожість.

Так, у певних видів, чутливих до токсичних речовин (ячмінь, сорго, кукурудза, ріпак, конюшина, овочеві тощо), відбирають по 400 насінин кожного з двох чутливих видів і тестують на чотирьох зразках середовища.

Оцінка субстратів здійснюється через відсоток пророслого насіння на ранній стадії та за появи нормальних і ненормальних сходів з симптомами, викликаними токсичними речовинами.

Специфічні симптоми включають: укорочене коріння, іноді знебарвлені кінчики, коріння, підняте над субстратом, кореневі проростки «згруповані», короткі та/або товсті гіпокоптилі.

Субстрат, який показує, що кількість нормальних проростків менша порівняно з еталонним субстратом, не повинен використовуватися для випробувань на схожість. Лише якщо його продезінфікують перед використанням. Дезінфекцію слід проводити таким чином, щоб у живильному середовищі не залишилося хімічної речовини, а також дезінфекція не повинна робити середовище фітотоксичним.

Наталія Грюнвальд, експерт ринку сертифікації насіння та садивного матеріалу

Думка автора може не збігатися з думкою редакції. Відповідальність за цитати, факти і цифри, наведені в тексті, несе автор.