Як дрони допомагають уникнути ущільнення ґрунту

30 серпня 2021, 07:00 4007
Валерій Яковенко

За останні десятиліття світ втратив третину орних земель через ерозію та забруднення. Оскільки більшість орних земель вже обробляється, відмовлятися від наявних ділянок та переходити на нові — не варіант. Більше того, останнім часом українські фермери все частіше зіштовхуються зі зниженням урожайності внаслідок ущільнення ґрунту.

Наземна техніка vs дрони в боротьбі за ґрунт

Бажання покращити врожайність сільгоспкультур та прогодувати постійно зростаюче населення Землі призвело до того, що вага й розміри наземної сільськогосподарської техніки неухильно зростали. Попри ефективність техніки, не можна приховати той факт, що вона неабияк пошкоджує земляний покрив і створює ущільнення на глибині близько 80 см.

Через зменшення обсягу повітря, менше поглинання поживних речовин та дренаж води сильно ущільнений ґрунт робить екосистему сільського господарства слабшою. Водночас дрони покликані вирішити цю проблему й навіть отримати вищу врожайність за рахунок здорового ґрунту.

Якщо широке використання більш важкої техніки завдало шкоди орним землям, спричинивши ущільнення ґрунту та втрату його фізичних, хімічних та біологічних якостей, дрони працюють без прямого контакту з ґрунтом. Поки класична сільськогосподарська техніка за рахунок втоптування та тиску на поверхню змінює структуру ґрунту, перетворюючи його з розсипчастого на сильно ущільнений, безпілотники мінімізують тиск протягом усього циклу росту сільськогосподарських культур.

Різниця у впливі на ґрунт стала очевидною після того, як дрони XAG від DroneUA на території України стали використовуватися масово: наразі більше 400 дронів складає загальний повітряний роботизований сільськогосподарський флот 2021 року.

Наслідки зростання рослин на ущільненому ґрунті

Розглянемо, як змінюється розвиток культури на прикладі соняшнику.

Як тільки соняшник досягає поверхні ґрунту, стрижневий корінь починає рости вниз. Якщо вторинні корені меншого розміру, покриті волосками, ростуть горизонтально, то кінчик головного кореня продовжує проникати в ґрунт. Зазвичай коріння соняшнику виростає на 0,3-1 м вглиб і постійно поглинає поживні речовини та вологу під землею. Очевидно, що для живлення усієї рослини потрібен вологий та з хорошим рухом повітря ґрунт.

Ущільнений же ґрунт призводить до того, що верхівка кореня соняшнику зменшується в діаметрі або зростає горизонтально, намагаючись знайти поживні речовини та воду. Неглибока і більш горизонтальна коренева система послаблює здатність рослини краще поглинати поживні речовини та вологу, що призводить до збільшення ймовірності зараження шкідниками та хворобами.

Із подальшим зниженням якості ґрунту дихання сільгоспкультури буде послаблюватися, унаслідок чого коріння ростиме повільно або ж рослина взагалі загине через нестачу кисню. Також ущільнення ґрунту спричиняє дефіцит мікроелементів, що обмежує врожайність.

Дрони на варті безпеки ґрунту

Найкращий спосіб допомоги ґрунту — використання безпілотників.

Як говорилося раніше, тільки вони можуть проводити автономне обприскування, уникаючи прямого контакту із землею. Це не лише оберігає землю від виснаження поживних речовин, а й знижує тиск на поверхню сільгоспугідь, зменшує ущільнення й навіть вуглецеві сліди агровиробництва.

Валерій Яковенко, СЕО компанії DroneUA

Думка автора може не збігатися з думкою редакції. Відповідальність за цитати, факти і цифри, наведені в тексті, несе автор.