Як би я відкривав ринок землі

23 лютого 2017, 14:20 3901
Леонід Козаченко

У всіх країнах світу найкращою заставою для отримання кредитів є земля. Якщо фермер надає під заставу землю, банк видасть йому довгостроковий кредит. І умови будуть максимально вигідними. Земля — дуже важливий актив. І фермери повинні отримати можливість використовувати його повною мірою.

Інвестиції в АПК важливі для всієї економіки країни. Залучивши в український агросектор $75 млрд, ми зможемо збільшити виробництво сільськогосподарської продукції втричі.

Але є ще, як мінімум, дві проблеми, через які відкладати вирішення земельного питання більше не можна. По-перше, земля без власника втрачає родючість. А по-друге, майже 7 млн власників земельних паїв не можуть скористатися своїм правом власності повною мірою (близько 1 млн таких людей вже померли).

Існують різні бачення того, яким чином відкрити ринок землі в Україні. Моя позиція: це потрібно робити обережно і поступово, у два етапи.

  1. Часткова лібералізація процесу. Забезпечення рівного доступу до купівлі землі громадян України з різними статками та можливостями.
  2. Повна лібералізація процесу — з допуском до нього суб»єктів господарювання будь-яких країн та дотримання лише спеціального антимонопольного законодавства в частині акумуляції земель.

На мою думку, перший етап має тривати 10-15 років. Однак спочатку ми повинні знайти відповіді на кілька дуже важливих питань:

  1. Чи відкривати ринок землі для юридичних осіб? Хто повинен мати право купувати землю першим — фізична або юридична особа? Місцевий житель, мешканець будь-якого регіону? Велике чи мале підприємство? Адже звичайний фермер не може конкурувати з багатим агрохолдингом. І якщо не прописати в законі ці важливі обставини, то не тільки дрібні виробники можуть залишитися без землі, а й великі підприємства.
  2. Чи будуть встановлені обмеження на розмір земельної ділянки за умови її викупу?
  3. Хто буде проводити аукціони з продажу землі? Державні органи або під їх наглядом саморегульовані громадські об'єднання — Земельні союзи, як це роблять деякі наші сусіди в Євросоюзі?
  4. Питання концентрації земель. Його обов'язково потрібно врегулювати, адже виникає багато проблем, коли у одного поля десять або більше господарів.

Запровадження ринку землі варто розпочати з пілотного проекту в двох регіонах України. «Тест-драйв» земельної реформи допоможе виявити і виправити її слабкі місця. Після цього ринок землі можна буде відкривати по всій території України.

Також потрібно ввести тимчасовий мораторій на купівлю сільгоспземлі в Україні для іноземних компаній і фізичних осіб.

Всі попередні спроби відкрити ринок землі в Україні містили в собі корупційні схеми. І сьогодні маємо парадоксальну ситуацію — саме аграрії бояться відкриття земельного ринку. Вони побоюються того, що їх знову ошукають. Тому головне завдання влади — повернути до себе довіру у земельному питанні.

Леонід Козаченко, народний депутат України, президент Української аграрної конфедерації

Думка автора може не збігатися з думкою редакції. Відповідальність за цитати, факти і цифри, наведені в тексті, несе автор.