Інвестиції, яких немає через мораторій на сільгоспземлю

14 травня 2018, 07:25 5547
Олег Нів'євський

Аграрії постійно нарікають на брак (кредитних) ресурсів для розвитку. І мораторій на сільгоспземлю тут є ключовою проблемою, оскільки найбільш цінний ресурс — землю — аграрії не можуть використати в якості застави. А це в свою чергу — щорічні мілліарди доларів нереалізованих інвестицій в аграрний сектор та сільську економіку. Я покажу чому це так на прикладі США.

США — як приклад, до якого можна прагнути

В США сільськогосподарську землю можна без проблем купувати та продавати, віддавати під заставу для отримання позики в банку. Хочу відзначити, що аграрії США генерують в 3 рази більше доданої вартості на 1 гектар ріллі, хоча в них також, як і в України — третина всіх світових запасів чорноземів. 

Рисунок 1. Обсяги комерційних кредитів, які отримують аграрії США

Джерело: https://www.fca.gov/Download/EconomicReports/15%20AgLoanVolumeGrows-LoanQualityDeclining.pdf
Джерело: https://www.fca.gov/Download/EconomicReports/15%20AgLoanVolumeGrows-LoanQualityDeclining.pdf

Рисунок 1 показує обсяг кредитів, які отримують аграрії США. Як бачимо, він розподілений майже порівну між кредитами, які видаються на основі доходності ведення агробізнесу (Ag Production), та  під заставу сільгоспземлі (Farmland-Secured). Інформація надана окремо для спеціалізованих банків (Farm Banks) та для всіх комерційних банків.

Як бачимо, у 2016 році обсяг кредитів під заставу землі склав (для всіх комерційних банків) більше $90 млрд, або $246 на 1 га сільгоспземель.  

А що в Україні?

А в Україні продуктивність аграріїв майже в 3 рази нижча ніж в США ($431 доданої вартості на 1 га ріллі в Україні проти $1135 у США) і обсяг кредитування під заставу сільгоспземлі фактично нульовий.

Якщо кредитування на основі доходності більш-менш ровинуто в Україні, то кредитування під заставу сільгоспземлі відсутнє через мораторій. Таким чином, найбільш цінний і найбільш зручний як застава актив лежить мертвим вантажем і не працює на користь аграріїв. І найбільше від цього потерпають малі фермери, які в своїй переважній більшості обробляють свою власну землю.

Звичайно, занадто оптимістично думати, що після відкриття ринку можна очікувати обсягу кредитування під заставу сільгоспземлі на рівні $246 на га, але це той показник, на який можна орієнтуватись.

Банкам потрібно буде запроваджувати інструменти кредитування під сільгоспземлю, «пробувати ринок», аграріям також потрібно буде звикати та вчитись брати кредити під заставу, — все вимагатиме часу.

Проте $246 на га в контексті України це — $9.8 млрд (в розрахунку на 40 млн га підмораторних земель) інвестицій в аграрний сектор і у сільську економіку — просто фантастична ціна, яку платять і землевласники, і землекористувачі за популізм та недалекоглядність політиків.

Принагідно, кредитний портфель всіх банків України склав $21 млрд (станом на 01.10.2017 р.). 

Олег Нів'євський, Київська школа економіки

Думка автора може не збігатися з думкою редакції. Відповідальність за цитати, факти і цифри, наведені в тексті, несе автор.