Індекс олів’є 2020. Скільки коштуватиме українцям приготування улюбленої страви?

16 грудня 2020, 06:27 4925
Павло Мартишев

Салат олів’є є одним з обов’язкових атрибутів святкування Нового Року. Ми спробували визначити як змінилася собівартість приготування даної страви в період з 2017 по 2020 рік. Наш аналіз показав, що номінальна вартість салату зросла на 26% з 75 до 95 грн. Причинами цього стало подорожчання окремих інгредієнтів, насамперед, картоплі, ковбаси та огірків. Водночас, реальна вартість салату (з врахуванням росту доходів населення) знизилася на 10%.

Розглянемо собівартість приготування стандартної порції олів'є масою трохи більше 2 кг. Для розрахунків ми використовували такий рецепт салату:

  • Відварна картопля — 400 г
  • Відварна морква — 150 г
  • Варені яйця — 6 шт. (300 г)
  • Солені огірки — 300 г
  • Ковбаса варена — 300 г
  • Майонез — 300 мл
  • Горошок зелений консервований — 1 банка (400 г)

Для аналізу були використані дані сайту Мінфіну щодо моніторингу цін на продукти харчування в супермаркетах. Щоб досягти більшої об'єктивності, ми розраховували ціни в грудні кожного року. Подібний підхід дозволяє знизити вплив сезонних коливань протягом року.

Огляд цін показав, що більшість компонентів салату зростали у періоді з 2017 по 2020 рік включно (Рисунок 1). Виключення склали морква та курячі яйця. Відмітимо, що ціни на моркву показують значні коливання з року в рік та залежать напряму від обсягу внутрішнього виробництва. Водночас вартість курячих яєць є більш прогнозованою. Збільшення пропозиції з боку домогосподарств робить цей продукт доступнішим для споживачів в останні роки.

Лідерами цінового росту є картопля (156%), ковбаса (141%) та солоні огірки (134%). Зростання цін на картоплю та огірки обумовлене відносно низьким рівнем внутрішнього виробництва і високими імпортними цінами. Можливими факторами подорожчання вареної ковбаси є зростаючі ціни на м'ясо внаслідок скорочення поголів'я великої рогатої худоби та свиней впродовж останніх років, а також підвищення виробничих витрат у м'ясопереробній галузі.

Рисунок 1. Ціни на інгредієнти олівє (з ПДВ), грн/кг
Рисунок 1. Ціни на інгредієнти олів'є (з ПДВ), грн/кг

Проте динаміка цін на окремі компоненти продукти не повністю відображає зміну самої вартості салату та її структури. На Рисунку 2 можемо бачити, що зміна вартості того чи іншого продукту скоригована на його вагову частку в салаті є більш об'єктивним показником.

Цікаво, що частка в салаті тих продуктів, які більше всього зростали в ціні (картопля, ковбаса, огірки) є високою. І навпаки, вага дешевої моркви є незначною (150 г). Відмітимо, що у поточному році вартість ковбаси та огірків складає майже дві третини собівартості салату. Водночас частка зростаючої у ціні картоплі є незначною.

Рисунок 2. Зміна структури собівартості олівє, грн
Рисунок 2. Зміна структури собівартості олів'є, грн

Подібна ситуація обумовила зростання вартості всього салату на 26% з 74,8 до 95 грн (Рисунок 3). Водночас, за даними НБУ, зростання середньої заробітної плати за аналогічний період склало 39% (з 8777 до 12174 грн). Це означає, що реальна вартість порції олів»є зменшилася приблизно на 10%. Отже, доступність даного салату для населення зросла порівняно з 2017 роком.

Рисунок 3. Динаміка собівартості олівє, грн
Рисунок 3. Динаміка собівартості олів'є, грн

Підведемо деякі підсумки. Впродовж останніх років вартість олів»є зростала за рахунок подорожчання основних компонентів. Можемо припустити, що дана тенденція збережеться впродовж найближчих років завдяки інфляції. Щоб зробити салат більш доступним в ціні (та більш корисним), споживачам можна дещо змінити традиційний рецепт, збільшивши частку моркви та яєць за рахунок скорочення використання картоплі, ковбаси та майонезу.

Павло Мартишев, дослідник Київської Школи Економіки

Думка автора може не збігатися з думкою редакції. Відповідальність за цитати, факти і цифри, наведені в тексті, несе автор.