Волоський горіх та груша як варіант комбінованого саду

03 червня 2020, 06:00 4725
Валентина Лановенко

Щорічно в Україні вирощується близько 120 тис тон волоського горіха. Експорт складає 2/3 всього об’єму, за різними оцінками 80-90% всього горіха збирається в домогосподарствах.

Україна щорічно отримує приблизно 3,7 млрд грн експортної виручки від продажу волоських горіхів. При цьому світові ціни на нього останні декілька років постійно знижуються. В 2018 р. молдавські фермери іноді навіть відмовлялися від збору урожаю свого горіха, вважаючи це нерентабельним. Країни, в яких виробництво та переробка горіха є максимально автоматизованими, отримують нижчу собівартість продукції та відповідно є більш конкурентоспроможними.

Волоський горіх залишається привабливим для інвесторів в Україні, а увага все більше акцентується на ефективній організації процесу вирощування. Комбінація з іншими культурами в міжряддях горіхового саду (10-12 м) дає можливість фермерам отримувати дохід в перші роки, поки дерева не вийдуть на хороший рівень плодоношення.

Формування експортних партій горіха в Україні відбувається поетапно: дрібні виробники та заготівельники продають зібраний урожай в очищеному та неочищеному вигляді компаніям, які далі займаються їх переробкою. Для того, щоб мати можливість самостійно експортувати вирощений горіх, потрібно закласти не менше 100 га саду і побудувати завод для переробки та сортування.

На фоні зниження світових цін на волоський горіх, більш рентабельними для дрібних та середніх виробників можуть бути різні види переробки горіхів та продаж в Україні. З молодих зелених горіхів можна виготовляти настоянки та варення, з твердої шкаралупи — косметичні засоби, з листя горіха — компост. Цінна деревина горіха іде на виготовлення елітних меблів та оздоблення приміщень. Горіхове молоко та заморожений горіх є цікавими новинками на ринку України. Волоський горіх в шоколаді та карамелі уже є доступним в роздрібній торгівлі.

В Одеській області створений кооператив для спільного вирощування та переробки горіха, де сад закладений виключно сіянцями на площі 110 га. Витрати на догляд є мінімальними, також вирощують комбіновану культуру в міжряддях для покриття поточних витрат.

Використання сіянців для закладки садів

В розрахунках проекту горіхового саду потрібно враховувати наступні показники:

1. Витрати на закладку саду.

2. Рік вегетації коли дерева почнуть плодоносити та вийдуть на повний рівень плодоношення.

3. Витрати на посадку комбінованої культури.

4. Витрати на догляд за цими насадженнями.

5. Оцінка різного роду ризиків, в тому числі підмерзання (для щеплених саджанців горіха).

6. Доходи від реалізації горіха та комбінованої культури, загальна оцінка прибутковості саду.

Вибір сортів волоського горіха є основою успішності проекту. В Україні активно пропагується іноземна селекція — французькі, турецькі, канадські, італійські та інші саджанці. Недоліком є те, що вони не встигають завершити вегетацію в наших кліматичних умовах і це спричиняє підмерзання та загибель саду. Оптимально висаджувати дерева української селекції, які є пристосованими до наших температурних режимів. Також в Україні починають закладати сади на основі сіянців волоського горіха. Вони не потребують обприскування від шкідників та хвороб, поливу та є набагато стійкішими щодо перепадів температури взимку та навесні.   

Максимальна урожайність з щеплених горіхів в умовах України — близько 3,5 т/га з 15-го року вегетації (загущення 100-120 дерев/1 га). Якщо використовувати загущену систему посадки сіянців (1500-1600 дерев/1 га), урожайність таких садів складає 7-8 т/га (2-х рядна система посадки, 1 м між рядами та 1 м між деревами в ряду). В 2019 р. в нашому розсаднику з експериментальної ділянки було зібрано 4,5 т горіхів/1 га з сіянців на 11-й рік вегетації. Витрати були понесені лише для збору та сушки урожаю горіха.

Загущену систему посадки сіянців волоського горіха можна використовувати як для створення горіхових насаджень, так і як вітрозахисні смуги в садах. Висадка сіянців у вигляді природних лісосмуг за декілька років дозволить створити щільний паркан висотою близько 8 м. Крім того, якщо формувати кожне 2-ге дерево в ряду зі штамбом висотою 3 м (без гілок), за 20 років їх можна продати у вигляді цінної деревини. Після цього на 1 га залишаться 750-800 сіянців, які закриють з часом вільний простір в ряду та продовжуватимуть давати урожай.

Економіка комбінованого саду: волоський горіх та груша

Волоські горіхи в умовах України висаджуються з міжряддям 10-12 м. Вільну площу є сенс використовувати для посадки комбінованої культури на протязі 8-10 років. Не рекомендовано висаджувати зернові культури, які будуть виснажувати ґрунт, також полуницю. З груш на карликових підщепах три річного віку можна буде отримати урожай в рік посадки. Важливо, що сумісність горіха та груші є хорошою. Фунгіцидні властивості горіха добре впливають на грушеві насадження, які розташовані поруч та не пригнічують їх.

Для прикладу візьмемо ділянку 10 га для закладки комбінованого саду з параметрами 250*400 м (250 — довжина рядів). Якщо міжряддя 12 м, отримуємо 33 смуги волоського горіха загальною протяжністю 8250 м (для загущеної дворядної схеми посадки потрібно 16500 сіянців). 32 міжряддя використаємо для посадки груші, з якої можна буде отримувати урожай на протязі 10 років (10000 саджанців груші з відстанню в ряду 0,8 м).

Дворічні сіянці волоського горіха почнуть плодоносити на 4-й рік вегетації та на 14-й рік вегетації вийдуть на повний рівень плодоношення — 7-8т/га. 3річні саджанці груші на карликових підщепах почнуть плодоносити в рік посадки та за 4 роки щорічно даватимуть 110 тон плодів. Вартість груш у вересні складає близько 12-15 грн/кг, якщо продавати продукцію відразу після збору урожаю, можна отримати 1,32-1,65 млн грн. Взимку продажі стартують від 20-30 грн/кг. Загальна рентабельність проєкту буде залежати від комплексного підходу до переробки волоського горіха та вибору комбінованої культури.

Валентина Лановенко, керівник проєктів в розсаднику плодових культур родини Лановенко, консультант з експорту Української плодоовочевої асоціації

Думка автора може не збігатися з думкою редакції. Відповідальність за цитати, факти і цифри, наведені в тексті, несе автор.