Держдотації: покрокова інструкція для органічних виробників

30 квітня 2021, 07:15 4691
Валентина Заєць

Механізм, який передбачає порядок надання коштів для виробників органічної продукції, вже передано до облдержадміністрацій. До 1 жовтня 2021 р. оператори органічного ринку мають подати документи для оформлення дотації.

Використання коштів з державного бюджету для державної підтримки виробників органічної сільськогосподарської продукції поширюється на юридичних осіб незалежно від їхньої організаційно-правової форми і форми власності осіб підприємців.

У порядку встановлюються вимоги до отримувачів коштів.

Перш за все особа повинна бути оператором, визначеним Законом «Про основні принципи та вимоги до органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції», і займатися виробництвом органічної сільськогосподарської продукції, включаючи і переробку.

Друга вимога — оператор має бути включеним до Державного реєстру операторів і здійснювати виробництво продукції відповідно до вимог законодавства у сфері органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції.

Оператор, який хоче отримати державну підтримку, має подати документи до структурного підрозділу облдержадміністрацій, що забезпечують виконання функцій з питань агропромислового розвитку, до 1 жовтня 2021 року.

При облдержадміністраціях створюється комісія, яка перевіряє подані операторами документи та формує до 10 жовтня перелік отримувачів. Він надсилається до територіальних органів ДПС. Потім для кожного заявника визначаються попередні обсяги компенсації і остаточно сформований перелік отримувачів подається до 25 жовтня в Мінекономіки у формі реєстру отримувачів.

До 10 листопада 2021 року Мінекономіки опрацьовує подані реєстри та до 25 листопада здійснюється розподіл коштів.

Структурні підрозділи облдержадміністрацій до 1 лютого наступного бюджетного періоду подають до Мінекономіки узагальнену інформацію про використання бюджетних коштів.

Валентина Заєцьначальник відділу державної політики у сфері органічного виробництва Мінекономіки

Думка автора може не збігатися з думкою редакції. Відповідальність за цитати, факти і цифри, наведені в тексті, несе автор.