Фермери VS рейдери або як вистояти у аграрних війнах

02 вересня 2016, 08:00 5749
Микола Струць

В Україні склались досить сприятливі умови для ведення аграрного бізнесу. Однак не всі учасники ринку мають на меті вести власне господарство, сплачувати податки та отримувати законні прибутки. У даному випадку мова йде про шахраїв, які активно цікавляться агробізнесом саме через його фінансову привабливість.

В сучасних українських реаліях мають місце рейдерські захоплення продукції аграрних підприємств, так зване «майнове рейдерство». Наразі ця тема є надзвичайно актуальною, адже тривають жнива. Ми дізнаємось про захвати підприємств із телевізійних новин та газетних статей. Вони здаються нам серіалом із 90-х років. Але чим насправді є рейдерські захоплення аграрної продукції, та чи можна їм запобігти?

Пропонуємо розглянути на прикладі реального кейсу одну із «найпопулярніших» схем «майнового рейдерства», де К1 — шахрайська компанія, а К2 — сумлінний агровиробник.

Необхідно відмітити, що державний виконавець виносить постанову, в якій зазначає, кому саме передана арештована аграрна продукція на зберігання та адресу, за якою така продукція повинна зберігатись. Однак насправді місце зберігання майна може бути зовсім іншим.

Дана справа яскраво демонструє, як швидко добросовісний аграрний виробник може втратити власну продукцію та потрапити в скрутну ситуацію, з якої, на перший погляд, немає виходу. На практиці існують юридичні механізми, які дозволяють вирішити цей конфлікт.

ЯК ВІДБИТИ «РЕЙДЕРСЬКУ АТАКУ»:

1. Оскаржити ухвали суду про забезпечення позову: вказана ухвала в основному ґрунтується на недостовірних даних, а тому її скасування є можливим.

2. Оскаржити дії органів державної виконавчої служби: під час виконання ухвали суду про забезпечення позову та передання арештованого майна на зберігання, працівники органів державної виконавчої служби через свою некомпетентність вчиняють ряд неправомірних дій, за які вони мають нести юридичну відповідальність.

3. Ініціювати кримінальне провадження: за фактом несанкціонованого захоплення аграрної продукції необхідно вжити необхідних заходів для внесення відомостей до Єдиного державного реєстру досудових розслідувань та забезпечення представництво Ваших інтересів в рамках вказаного кримінально провадження.

4. Вчиняти інші антикризові дії: необхідно вжити належних заходів з метою відстеження місця зберігання арештованого майна, осіб, які дійсно відповідають за його зберігання та виявити організатора рейдерського захоплення. У залежності від специфіки рейдерської атаки в кожному окремому випадку необхідно вживати й ряд інших заходів, спрямованих на відновлення Вашого порушеного права.

Насправді безвихідних ситуацій не існує, але попередити значно легше, ніж розв’язувати рейдерські задачі із багатьма невідомими. Безпека бізнесу передусім залежить від його керівника, від здатності передбачити можливі ризики та ефективно їм протидіяти.

ЯК НЕ СТАТИ ЖЕРТВОЮ «МАЙНОВИХ РЕЙДЕРІВ»:

1. Зберігати аграрну продукцію на перевіреному складі (елеваторі): за таких обставин власник елеватора не буде зацікавлений у втраті Вашої продукції, адже у протилежному випадку нестиме перед Вами відповідальність за втрату майна, а вказана ситуація негативно відобразиться на його діловій репутації. Крім цього, поряд з Вашою на елеваторі може зберігатись продукція третіх осіб і в разі рейдерського захоплення інтереси вказаних осіб також можуть бути порушені, що зовсім невигідно власнику елеватора.

2. Забезпечувати схоронність зерна: у випадку, якщо Ви дізнались про можливість початку (або про початок) рейдерського захоплення Вашої продукції, що зберігається на елеваторі, — необхідно забезпечити її збереження шляхом виставлення по периметру елеватора надійної охорони. Охорона повинна протидіяти будь-яким проникненням третіх осіб на територію елеватора, навіть якщо вказані особи будуть заявляти, що прийшли виконувати ухвалу суду про забезпечення позову. Надійна охорона надасть Вам час почати вирішувати «конфліктну» ситуацію в правовому колі. При цьому, звертаємо особливу увагу, що необхідність залучення охорони повинна мати місце лише у тих ситуаціях, в яких Ви будете впевнені, що в перспективі дійсно зможете скасувати ухвалу суду про забезпечення позову та визнати дії третіх осіб незаконними. В інших випадках дії охорони можуть бути визнані протиправними.

3. Залучати кваліфікованих консультантів: рекомендуємо заручитись підтримкою досвідчених консультантів, зокрема юридичних, що працюють із агропідприємствами та зможуть розробити ефективний механізм протидії рейдерству.

Випадки рейдерського захоплення аграрної продукції не є поодинокими. Вчасне реагування на атаки та запобіжні дії зможуть успішно протидіяти незаконному посяганню на Ваше майно та зберегти Ваш бізнес!

Якщо все-таки Ви стали жертвою рейдерського захоплення — не слід вдаватись до паніки та опускати руки, адже правильно обрана стратегія щодо протидії «конфліктній ситуації» зможе стати засобом збереження продукції та бізнесу в цілому, а також змусити шахраїв понести покарання.

Микола Струць, партнер, адвокат IMG Partners

Думка автора може не збігатися з думкою редакції. Відповідальність за цитати, факти і цифри, наведені в тексті, несе автор.