Екосистемні послуги: чи готові ми платити за їх якість та наявність?

19 квітня 2018, 13:08 4151
Олександр Лабенко

Біорізноманіття! Чи багато з нас розуміє важливість наявності та підтримки біорізноманіття в країні? Чи багато з нас розуміє, які загрози біорізноманіттю ми створюємо в процесі життєдіяльності?

Відповідно до класифікації ООН виділяють наступні категорії екосистемних послуг:

— послуги забезпечення (приклад — питна вода та продукти харчування, а саме їх якість та кількість);

— регулюючі послуги (приклад — клімат);

— послуги підтримки (наявність інфраструктури для відпочинку — парки, водойми тощо);

— сервіси культури (приклад – наявність культурної спадщини, що може привабити туристів).

Біорізноманіття є лише однією з екосистемних послуг. Напевно, однією з найбільш зрозумілих екосистемних послуг є питна вода (та її якість). Причому біорізноманіття здійснює вплив на якість та кількість води.

Зникають певні види тварин і рослин, зменшується кількість та якість питної води, погіршується якість ґрунтів, зменшується кількість місць для відпочинку в рамках міських територій.

Що ж є причиною погіршення якості екосистемних послуг? Однією з причин є слабкість державних органів влади. Адже серед таких органів є ті, які мають слідкувати за дотриманням якості екосистемних послуг.

Але чи за все відповідальна держава? Багато хто скаже — так! А як же відповідальність громадян за результати своєї життєдіяльності? Якщо не буде суспільного запиту на високоякісні екосистемні послуги, то, відповідно, державні органи влади не будуть піклуватися питаннями біорізноманіття в достатній мірі.

Подальше погіршення якості екосистемних послуг може призвести до катастрофічних наслідків. Потрібно переосмислити відношення до їх якості, адже ніхто не бажає дочекатися наступної екологічної катастрофи, вже не кажучи про те, що кожен бажає дихати чистим повітрям.

Світова практика свідчить, що поліпшення якості екосистемних послуг є справою не лише державного регулювання, а також добровільних платежів за користування екосистемними послугами. Яскравим прикладом є плата (ліцензія) за полювання на диких тварин.

Найбільш дієвим способом стимулювати до ощадливої поведінки практично будь-якого індивіда є адміністративне та фінансове регулювання. Чи здатні ми до самоорганізації заради охорони навколишнього середовища для підвищення якості нашого життя?

Наближаються травневі свята, більшість із нас будуть відпочивати в лісі, на узбережжях водоймищ тощо.

Давайте спробуємо провести опитування!

Чи готові ви особисто сплачувати добровільні внески за дотримання чистоти на місці відпочинку?

*Опитування анонімне, результати будуть оприлюднені за кілька днів з моменту публікації блогу.

Олександр Лабенко, доцент кафедри оподаткування та страхування, НУБіП України

Думка автора може не збігатися з думкою редакції. Відповідальність за цитати, факти і цифри, наведені в тексті, несе автор.