Два роки безвізу: плюс 40% затребуваності аграріїв

21 травня 2019, 07:11 3159
Кадровий портал grc.ua

Роботодавці аграрної сфери доволі часто стикаються з такою проблемою, як виїзд потенційних робітників на сезонні роботи за кордон. Адже як за кордоном, так і в Україні сезонні роботи збігаються в часі. Чи погіршилась ця ситуація після початку дії безвізового режиму з Євросоюзом?

Хоча його прийняття й не мало на увазі можливість працювати за кордоном без отримання робочої візи, проте, з огляду на високі міграційні настрої серед українців, існували побоювання щодо масових виїздів на роботу за рубіж. HeadHunter Україна перевірив, як змінились настрої пошукачів, готових до переїзду, та пропозиції роботодавців з-за кордону в аграрній профсфері.

Аналіз бази резюме hh.ua, розміщених за останні 36 місяців, показує, що попит серед українських пошукачів на роботу за кордоном зростає. При цьому профсфери «Виробництво та АПК» та «Робітничий персонал» були одними з найдинамічніших у цьому питанні. Так, за останні 12 місяців кількість резюме представників робітничого персоналу, в тому числі — різноробочих на ферми та у теплиці, зросла втричі в порівнянні з періодом травень 2016 р. — травень 2017 р. Ще більша амплітуда зростання у цей період зафіксована за профсферою «Виробництво та АПК».

Певні зміни відбулись і у віковому розподілі пошукачів. За останні 12 місяців більшу активність у питанні пошуку роботи в країнах ЄС почали проявляти пошукачі віком 19-30 років: частка CV, розміщених ними, зросла з 35% до 41%.

Варто відзначити, що й інтерес компаній до українських робітників стабільний і зростає з року в рік. Так, за період «безвізу» кількість пропозицій про роботу для спеціалістів сільськогосподарської сфери від іноземних компаній зросла майже на 40%. Шукають головним чином працівників на ферми, у теплиці та сади для посадки саджанців, догляду за рослинами та тваринами, збору врожаю, робітників на виробництво продуктів харчування тощо. Є певна кількість вакансій і для агрономів, зоотехніків, технологів, керівників сільгоспдепартаментів. Проте, такі пропозиції про роботу з'являються рідше. За останні 12 місяців найактивніше у питанні пошуку робітничого персоналу себе поводили роботодавці з таких країн ЄС, як Польща, Німеччина, Чехія, Нідерланди, Бельгія. Ці ж країни та ще Данія та Італія розміщували  найбільшу кількість пропозицій для спеціалістів виробництва та АПК.

Як показують опитування HeadHunter Україна, найчастіше в трудовій міграції пошукачі вбачають можливість більше заробити. Так, зарплатні пропозиції для працівників ферм, теплиць тощо стартують від 600 доларів. При цьому треба враховувати, що розмір майбутньої заробітної плати залежить від багатьох факторів. Зокрема — від робочого графіку. Так, у багатьох пропозиціях про роботу для виконання польових робіт, збору урожаю фігурує 6-денний робочий тиждень з плаваючим вихідним по 10-12 робочих годин на день.

Інша ситуація з вакансіями для агрономів. У пропозиціях про роботу тут фігурують такі вимоги, як знання сучасних технологій з вирощування зернових та технічних культур, досвід роботи в Україні чи за кордоном, на тракторах та комбайнах іноземного виробництва, знання іноземної мови не нижче рівня Limited User. А зарплатні пропозиції стартують від 1000 доларів, деякі роботодавці також надають житло та медичну страховку. Цікаво, що пропоновані українськими роботодавцями зарплати для агрономів відповідають цьому рівню: згідно аналізу бази вакансій за останні 12 місяців вони стартують від 25 000 грн. Тим не менш, роботодавці все одно стикаються із дефіцитом кадрів у цій профсфері. Це підтверджує тезу, що можливість заробити гроші — хоч і найпопулярніша, проте не єдина ціль для виїзду за кордон на роботу. Третина респондентів вбачають в ній шанс залишитись згодом у тій країні, майже кожен п'ятий охочий розглядає роботу за кордоном як цікавий життєвий досвід. Серед інших цілей фігурують: можливість подорожувати, а також забезпечити краще майбутнє для своїх дітей.

HeadHunter Україна, провайдер комплексних HR-рішень

Думка автора може не збігатися з думкою редакції. Відповідальність за цитати, факти і цифри, наведені в тексті, несе автор.