Чим обернеться впровадження ринку землі в Україні для дилерів та постачальників сільгосптехніки

11 листопада 2019, 14:00 4529
Жерар де Ля Салль

Вже не перший місяць суспільство активно обговорює тему ринку землі. Експерти галузі намагаються спрогнозувати позитивні та негативні сторони цієї реформи.

Спровоковані введенням ринку землі трансформації в аграрній галузі зачеплять не лише виробників сільськогосподарської продукції, а й підприємства, що працюють в агро. Зокрема, мова йде про постачальників техніки та запчастин. 

Вже сьогодні ми спостерігаємо глобальні зміни ринку сільськогосподарської техніки. В майбутньому вони будуть лише поглиблюватися, а ринок очікують серйозні трансформації. Тому вже зараз постачальники мають зорієнтуватися в нових умовах ведення бізнесу та визначити стратегію подальшої роботи. 

З цією метою 5 листопада на базі УКАБ відбулася зустріч між постачальниками техніки та виробниками сільськогосподарської продукції. Обговорили тенденції впровадження ринку землі, які зміни очікувати всім учасникам галузі та як співпрацювати в нових умовах.

За інформацією фахівців УКАБ, в 2019 році в порівнянні з попередніми роками ринок сільгосптехніки в Україні сильно впав. За прогнозами експертів, така ж тенденція збережеться й наступного року. 

Ситуацію до того ж значно погіршує майбутня відміна мораторію на продаж землі, анонсована на осінь 2020 року. 

Збереження своїх посівних площ — основна мета аграрних підприємств сьогодні. А отже, фермери будуть притримувати кошти для подальшого викупу земельних ділянок. Придбання нової техніки відійде на другий план. 

Не врятує ситуацію і кредитування. Якщо для великих агрохолдингів кредити більш менш доступні, то середнім та малим аграрним підприємствам потрібно буде обирати, куди витратити отримані кредитні кошти. А з огляду на те, що влада планує підтримати фермерів, надавши субсидії, це значно здешевить кредити на придбання земель сільськогосподарського призначення. Звісно, запозичені у держави кредитні кошти фермери витратять у першу чергу на придбання землі. А можливості отримати кредит на придбання техніки в них вже не буде.

В нових умовах власники аграрних підприємств будуть шукати можливість оренди техніки або придбання її у лізинг, зросте зацікавленість аграріїв у послугах з обробки землі від спеціалізованих підприємств. Купувати будуть тільки ту техніку, без якої не можна обійтись. 

Не дивлячись на більш вигідне, в порівнянні з невеликими фермерами, становище на ринку та доступність кредитів, великі агрохолдинги в майбутньому також будуть відмовлятися від придбання техніки. Орієнтир у роботі буде направлений на оренду або замовлення послуг обробки. 

Такий підхід до ведення бізнесу вже був реалізований в Україні та виявився досить вдалим. В результаті технічного дефолту одного з великих агрохолдингів України новий антикризовий керівництво прийняло рішення не купувати техніку, а взяти її в оренду. Це дало змогу підприємству більш раціонально використати оборотні кошти та частково вийти з кризового стану. 

Отже, щоб і далі успішно працювати в нових умовах ринку сільгосптехніки в Україні, постачальники повинні прилаштовуватися до нових умов та змінити стратегію ведення бізнесу. Виходом може бути орієнтація на надання послуг оренди техніки, сервісного обслуговування окремих процесів або постачання нішевої техніки.

Жерар де Ля Салль, засновник і керівник компаній Alfagro та Ekipagro

Думка автора може не збігатися з думкою редакції. Відповідальність за цитати, факти і цифри, наведені в тексті, несе автор.