California Dreams

10 серпня 2016, 09:15 4082
Олександр Журавель

Каліфорнія — благословенна країна! Благословенна, тому що на її території ніколи не було війни, жодного разу на її землю масово не лилася людська кров, бомбардуваннями не руйнувалися житло та інфраструктура, і ніколи від голоду не мерли люди.

Країна — тому що має свої автономні три гілки влади; кількістю населення та площею території лише на третину поступається Україні і перше, що бачиш в аеропорту — сувеніри California republic.

А от економічно, за обсягом ВВП, вона посідає п’яте місце в світі та залишає позаду РФ. Саме в Каліфорнії знімають голлівудські блокбастери, програють мільйони в Лас-Вегаських казино і, найголовніше, — створюють айфони, адже тут знаходиться Кремнієва долина. І, звісно, гідне місце в економіці посідає сільське господарство, яке і було об’єктом нашої подорожі.

Моя розповідь не про статистику і навіть не про технології, а про враження. Тому що статистика недостовірна, технології йдуть вперед, а враження залишаються з нами на все життя. Подорожуйте, накопичуйте враження!

Перше сильне враження — american smile, посмішка по-голлівудськи. Посміхаються на всі 32 шикарних зуба, від малого до старого. І посміхаються щиро, а якщо комусь і не щиро, то все одно це краще, аніж чесні кацапські матюки.

Ефективність. Кожен долар має бути використаний максимально ефективно, так само як і час (при мінімальній зарплаті $10 за годину це вкрай актуально). І якщо ми працюємо над ефективністю в бізнесі, то американці максимально ефективно намагаються використовувати державні кошти, тому що це кошти платників податків, тобто самих американців, а не депутатів-прокурорів. І саме в цьому разюча відмінність між нашими та їхніми посадовцями (навіть чесними). В Україні просто репетують «нема грошей — дайте ще», а американці використовують максимально ефективно той ресурс, який є.

Але найцікавіший досвід неприбуткових організацій, зокрема благодійних. Неприбуткові організації — одна з основ громадянського суспільства, адже вони породжені ініціативою небайдужих активних громадян задля вирішення найрізноманітніших потреб суспільства. І ніхто не жаліється, що хтось щось їм винен, вони самі проявляють ініціативу і вирішують проблеми. Фінансуються такі організації на 10% державою, на 50-60% приватним бізнесом (внески вважаються витратами і не оподатковуються!), і, найголовніше — самозабезпечення на 30-40%, певна підприємницька діяльність. Керують такими організаціями ініціативні люди, із профільною освітою, і хоч вони певною мірою займаються бізнесом, це не з метою особистого заробітку, а для організації, діяльність якої направлена на вирішення певних соціальних проблем, або просто покращення життя, добробуту, освіти і т.д.

Активними учасникам цього руху є волонтери — люди, які безоплатно допомагають неприбутковим організаціям, беруть участь у різних заходах. Весь цей рух є вкрай популярним, це частина життя американців, і нічого поганого у цьому нема. І головне в цьому рухові — ЕФЕКТИВНІСТЬ. Однією із найголовніших елементів ефективності є системність, певне «програмування». Всі процеси прийняття рішень автоматизовані, запрограмовані. Тобто якщо людина звертається за допомогою, хоч до державних органів, хоч до неприбуткових організацій, вона зі своїми проблемами має підпадати під певну програму, а не просто «дай».

Для прикладу. Наша група відвідала Волонтерський рух Грей Беарз. Місія: Грей Беарз покращує здоров’я та добробут громадян похилого віку через волонтерство та залучення громади. Кожного тижня програма Браун Бег доставляє свіжі овочі та фрукти та основні продукти харчування 4300 громадянам похилого віку графства Санта Круз. Вони не просто розвозять їжу, вони ще проводять регулярні семінари здорового харчування, заняття з йоги, різні заходи. А одне з джерел доходів — збір, ремонт і продаж вживаної комп’ютерної та побутової техніки!

Зіпсовані овочі та органічні відходи переробляють і продають як органічне добриво фермерам.

Їдемо до фермера! Каліфорнійський фермер — класичний фермер: борсається на своїй землі, жаліється на низькі ціни на свою продукцію, на посуху, на те, що при збільшенні мінімальної зарплатні з $10 до $15 за годину він вилетить з бізнесу, що держава не допомагає, і що вільної землі і га не знайти. Земля, до речі коштує до $100 тис./га. Така ціна зумовлена високою конкуренцією між агробізнесом та забудовниками. Тому фермери вирощують полуницю, овочі, фрукти, горіхи та виноград. Зерновий кошик в сівозміні повністю відсутній. Зате активно культивуються сидератні культури, особливо під полуницю. Зумовлено це тим, що майже всі фермери позиціонують свою продукцію як органічну, тобто без використання хімії. Саме в Каліфорнії зародилося органічне землеробство більше 20 років тому.  Для добрива зазвичай використовують компост із тирси, гною чи курячого помету та органічних відходів харчовиків. Про каліфорнійського черв’ячка вони не чули. Та і колорадський жук їм не ворог.

Ще кілька слів про клімат. Прохолодний, субтропічний, на південному сході — напівпустельний. Морозів майже не буває, холодна океанська течія запобігає літній спеці, але і зайвих опадів не дає — буквально 200-300 млм на рік, і то взимку. Тому вся площа землеробства знаходиться під зрошенням. І зараз розпочалася активна боротьба-конкуренція за воду між аграріями і мегаполісами, особливо виступає південний багатомільйонний Лос-Анджелес.

Окремо варто говорити про вино. Виноробство для Каліфорнії — так само як і для Франції, Італії, чи Грузії — тема окремої гордості. Я не сомельє, але їхні сухі вина припали до смаку. Цікаво те, що власники виноградників зазвичай не пораються біля винограду — цим займаються спеціалізовані фірми, так само як і безпосередньо виробництва вина. Але ж «Мій виноградник — моє вино».

США — країна можливостей. Якщо у Вас є розум, працездатність і бажання реалізуватись — Вам створені всі можливості! І не тільки для startup-ерів в IT. Спілкувалися з одним фермером. Ще три роки тому він, емігрант із Мексики, працював звичайним бригадиром «ланки» на зборі суниці садової, і ніхто не сприймав його як людину, з якою можна вести бізнес. А на сьогоднішній день він має в обробітку близько 30 га переважно суниці, сплачує гідну зарплату, а банкіри стоять до нього в черзі.

Спосіб життя. Усі бігають. Вранці, вдень, звечора і навіть вночі хтось тай біжить. Спортивно виглядають навіть бабці по 70 років. Ну і серфінг, адже місто Санта Круз, яке гостинно нас приютило на цілий тиждень, є світовою столицею серфінгу. Спорт — вкрай важлива частина життя американців. До-речі, в світі є 5 спортивних ліг: одна європейська футбольна, і 4 американські — баскетбольна, футбольна (американський футбол), бейсбольна і хокейна.

І наостанок. Каліфорнія надихає! Каліфорнія рулить! Хочете побачити і відчути майбутнє — приїжджайте в Каліфорнію :)

Висловлюю подяку програмі «Відкритий Світ» (Open World), яка фінансується бібліотекою Конгресу США та Американським Радам (American Councils), що підтримують дану програму в Україні, Організації «Міста Побратими» (Sisters-sity) в Каліфорнії за теплий прийом. А також особиста подяка фасілітатору, Олені Коцур.

Олександр Журавель, фермер, обробляє 950 га на Полтавщині

Думка автора може не збігатися з думкою редакції. Відповідальність за цитати, факти і цифри, наведені в тексті, несе автор.