Австралійські лісові пожежі: вплив на сільське господарство країни

17 січня 2020, 07:30 3617
Олександр Калюжний

В Австралії, починаючи з вересня, тривають лісові пожежі. Близько 25 людей загинуло, а тисячі втратили свої домівки. Пожежі відбуваються по всій території країни, але найбільше потерпають східне та південне узбережжя материка, де й сконцентровано найбільше населення. Для Австралії лісові пожежі — не нове явище, австралійці навіть мають поняття «вогняного сезону». Проте цього року явище набуло небаченого донині масштабу.

Цього разу природний феномен, відомий як Диполь Індійського океану, спричинив сильну посуху, а в грудні минулого року в Австралії було зареєстровано новий температурний рекорд — середній максимум 41,9°С. 

Вплив на сільське господарство

Міністр сільського господарства Австралії Бріджет Маккінзі оцінює, що близько 100 тис. голів худоби та овець загине в пожежах. Dairy Farmers Australia заявляє, що близько 70 молочних ферм можуть безпосередньо постраждати від пожеж цього сезону. У той же час австралійська консалтингова компанія Mercado, яка використовувала актуальні дані NASA, оцінює, що загальний вплив на сільське господарство країни буде куди трагічнішим. Адже тварини гинуть не тільки від вогню, велика кількість тварин отримує травми і, що більш критично, залишиться без пасовищ та кормів. Вони оцінюють, що від пожеж прямо та опосередковано постраждають 8,6 млн голів овець (12% від загальної кількості) та 2,3 млн голів худоби (9% від загальної кількості).

Австралія сьомий в світі експортер молочної продукції. Вона постачає здебільшого до азійських країн свіже молоко, масло, сири, а також молочний порошок. Молочний сектор є четвертим за розміром сектором сільськогосподарської галузі країни, який оцінюється в $2,3 млрд. Погіршує ситуацію те, що навіть до початку пожеж виробництво молока в Австралії скорочувалося через посуху, завдаючи труднощів переробникам молока. Також передбачається, що знизиться виробництво вовни. За попередніми прогнозами, 2020 року буде вироблено на 9,2% менше вовни, ніж минулого.

Станом на сьогодні більше 11,4 млн га були уражені пожежами (близько 1,5% площі суходолу країни). Найбільше постраждали штати Вікторія та Новий Південний Уельс. Головною сільськогосподарською культурою за посівними площами та обсягами виробництва в Австралії є сорго, яке виробляється переважно в північній частині Нового Південного Уельсу та на півдні Квінсленду. Посівні площі під цією ярою зерновою скоротяться на 51% цього літа (до 241 тис. га). Аналогічно прогнозується зменшення обсягів виробництва більш як вполовину — до 398 тис. т. Виробництво інших сільськогосподарських культур, ймовірно, не зазнає таких негативних наслідків, за винятком виробництва кормових культур та пасовищ у штаті Вікторія. В цілому вплив на ринок зернових, ймовірно, буде незначним.

Зазнає значних втрат бджільництво. Майже половина всього меду виробляється в штаті Новий Південний Уельс, який постраждав чи не найбільше. Прогнозується, що виробництво меду там буде відставати на 30% від історично середнього значення протягом наступного десятиліття.

Олександр Калюжний, аналітик УКАБ

Думка автора може не збігатися з думкою редакції. Відповідальність за цитати, факти і цифри, наведені в тексті, несе автор.