Аргентинська вакцина: які виклики аграріям чекати наступного року

02 грудня 2020, 09:42 4721
Алекс Ліссітса

Є дуже популярний один «новорічний» графічний мем. Під пісеньку «Свято наближається» (здається, трохи саркастичну) замість звичної фури з написом Coca-Cola виїжджає така ж вантажівка, тільки з написом Pfizer. Це назва компанії, яка першою заявила про успішне випробування вакцини проти СOVID-19. І справді — саме цей, ще досі нездоланний людським генієм вірус став для нас символом нинішнього року. Тому вакцина від нього — це справді свято. Але у аграріїв таких вірусів декілька. Вони не передаються повітряно-крапельним шляхом — але небезпеки несуть не менше, ніж уханьська загроза.

Основною темою прийдешнього року залишиться ринок землі

Незважаючи на жваву дискусію навколо земельних тем, безліч питань залишається невирішеними. Наприклад, не до кінця зрозумілим є механізм передачі земель державної власності територіальним громадам. Або ж як будуть реалізовані пункти щодо консолідації земель чи переважного права.

Окрім того, треба буде однозначно з’ясувати — скільки земля коштуватиме у тому чи іншому регіоні, і як тепер переукладати договори оренди напередодні відкриття земельного ринку. І ось ще — як вишенька на цьому несвіжому торті — соціальний аспект, який виникне з відкриттям земельного ринку. Проблема стосується надання послуг населенню на городах. Від цього залежатиме, чи захочуть власники земельних паїв взагалі продавати свою землю.

Відповіді на ці питання мають з’явитися до 1 липня 2021 року. Саме тоді, згідно з законом, буде відкрито ринок землі. Якщо цього не станеться, то вже ніякий «інтелектуальний» карантин нам не допоможе.

Добрива — це ще одна тема, яка стала ядром для непростих роздумів аграріїв у цьому році та збереже цю потенцію у наступному

Кожен із агровиробників пам’ятає спроби холдинга Остхем заблокувати імпорт мінеральних добрив до України. Це робилося на рівні Мінекономіки та Міжвідомчої комісії з міжнародної торгівлі. Судячи з активності Остхема, ця тема не втратить своєї актуальності й надалі. Хімічний монополіст не припинить спроб зацементувати своє монопольне становище на ринку і у наступному році.

Як це вплине на ринок добрив? Не дуже — як і всі подібні штучні обмеження. Тепер багато, що залежить, від нашої боротьби проти монополістів. Також на ціни на добрива впливатиме ще й світова кон'юнктура. Але, якщо світову ситуацію ми змінити не зможемо, то українську — цілком. Отже, скажу відразу — щодо добрив наступний рік буде непростим.

Ще один важливий аспект, який впливає на агробізнес — доступ до насіння

Важливим його робить надзвичайна спека у цьому році. Через рекордні температури в Україні та в інших країн виникнуть проблеми з посівним матеріалом. Його просто буде менше на ринку. Деякі з аграріїв можуть не відразу знайти свої улюблені та перевірені гібриди — виробництво насіння скоротиться.  Втім, думаю, що з таким ринковим асортиментом, що є зараз, кожен зможе замінити один вид насіння на інший, близький за характеристиками. А це означає, що і на підбір ефективних засобів по захисту рослин багато часу не піде.

Важливий момент по робочій силі

Через пандемію в Україні у цьому році залишилося багато з тих, хто раніше їхав за кордон. Скоріше за все, вони перебуватимуть тут і у наступному році. Отже дефіциту робітників в агрогалузі не буде. Так, у новому році мінімальний прожитковий рівень і мінімальна оплата праці будуть вищими, але це суттєво не позначиться на видатках агропідприємств. Якщо, звісно, не буде інфляції.

Ви бачите — ми начебто від поганих новин йдемо до хороших? Ось ще одна. Хороша!

Про збут

У цьому році ціни на основні види агропродукції досить високі. Думаю, що цінники залишаться такими ж і наступного року. Це видно вже зараз — по форвардним цінам на пшеницю та кукурудзу. Вони на 20-25% вище минулорічних.  Це значить: якщо все вдало складеться — погода, майстерність менеджменту, технології та божа воля — то агрогалузь зможе непогано заробити.  

Але все-таки, у майбутньому новітні технології стануть нам важливіше допомоги Провидіння

Минулий рік довів, що майже половина нашої країни — це зона ризикованого землеробства. Отже, успішним в агро залишатиметься той, хто буде застосовувати низку новітніх технологій. Серед них — енергозбереження та вологоутримання. Як саме вони працюють, можна підглянути  у фермерів із Австралії та Аргентини. Вони навчилися отримувати вражаючі результати за будь-яких погодних умов.  Цей досвід має стати для нас важливим інсайтом, бо наступний рік для України аграрної, швидше за все, буде таким же спекотним, як і цей.

Але це тільки початок. Майбутнє вимагатиме від нас постійно рухатися вперед. Думаю, що вже у 2022 році разом з новими технологіями, нам прийдеться шукати культури з новою генетикою. Все вирішуватиме креативність та сміливість.

Це і стане нашою вакциною.

Від неефективності.

Алекс Ліссітса, президент асоціації «Український клуб аграрного бізнесу», генеральний директор ІМК


Для довідки: 9 грудня в рамках онлайн-конференції «Ведення агробізнесу в Україні» Алекс Ліссітса представлятиме кейс «Агробізнес в 2021: вектор розвитку». Приєднуйтеся! Реєстрація за посиланням: https://bit.ly/2UlI5GL

Думка автора може не збігатися з думкою редакції. Відповідальність за цитати, факти і цифри, наведені в тексті, несе автор.