Зростання агроекспорту з України спричинить наплив неякісного імпорту до країни

26 лютого 2021, 10:07 1337

Зростання експорту аграрної продукції з України несе декілька загроз для внутрішнього ринку.

Таку думку висловила доктор економічних наук, заступник директора Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» Ольга Ходаківська.

Вона підкреслила, що Україна залишається потужним гравцем на світових агропродовольчих ринках, зберігаючи лідерські позиції за окремими групами товарів.

«У цей час Україні належить перше місце в світі з експорту соняшникової олії, друге — горіхів, третє — меду, ячменю, ріпаку, четверте — кукурудзи, п'яте — пшениці, сьоме — сої, восьме — курятини, десяте — яєць курячих, одинадцяте — борошна. Аграрна продукція є основою зовнішньої торгівлі України. У 2020 році було експортовано агропродовольчої продукції на суму майже $22,4 млрд. А це — 45% всього експорту країни», — зазначає Ольга Ходаківська.

За її словами, українська агропродовольча продукція експортується до 205-ти країн світу.

«Зростання світових цін на продовольство, безумовно, позитивно вплине на український аграрний сектор, оскільки останній залишається експортноорієнтованим. Однак з'являються загрози для внутрішнього ринку», — говорить експерт. 

Ходаковська пояснює, що зростання цін на світових ринках може призвести до зростання цін на продовольство всередині країни. Такі випадки вже мали місце.

«Хоча це може мати і не зовсім очікувані наслідки — засилля внутрішнього ринку низькоякісним імпортом. І це також ми вже проходили. Коли через зростання світових цін українська високоякісна продукція активно поставлялася за кордон, а внутрішній ринок наповнювався більш дешевою, але гіршою за якістю імпортною продукцією», — додала вона.

Ольга Ходаківська звертає увагу і на те, що купівельний попит українців через відносно невисокий рівень доходів залишається низьким. І це накладає істотний відбиток на формування структури внутрішнього попиту, а відповідно — на споживчі та цінові переваги.

«Хоча цю проблему можна вирішити шляхом формування внутрішнього резерву агропродовольства на стратегічно важливі продукти і регулюванням цін на соціально значущі групи товарів. Це, до речі, є функцією держави і складовою її регуляторної політики», — підкреслює Ольга Ходаківська.


AgroPortal.ua за матеріалами Comments.ua