logo

Думка експерта

Боротьба з вірусом: уряду слід повчитися у аграріїв, а не вводити «ковровий карантин» Джерело фото: з особистого архіву Олега Нів'євського

Боротьба з вірусом: уряду слід повчитися у аграріїв, а не вводити «ковровий карантин»

Думка експерта Олег Нів'євський 25 березня 2020. 09:10 1069

Уряд в умовах розповсюдження коронавірусу запроваджує всеосяжні жорсткі обмеження замість того, щоб діяти точково.

Таку думку висловив Олег Нів'євський з Київської школи економіки.

«На харчовому виробництві та в агро значна увага приділяється так званим санітарним та фітосанітарним заходам. Насправді теперішні протекціоністські дії країн все більше використовують ці заходи, ніж стандартні бар'єри у вигляді мит. Ці заходи спрямовані на захист здоров'я людини при виробництві харчової продукції (в основному в харчовій промисловості), здоров'я тварин у тваринництві та здоров'я рослин у рослинництві. В усіх випадках ми маємо справу з інфекціями, вірусами, бактеріями та іншими живими організмами, які загрожують життю людини/тварини/рослини», — нагадав він.

Експерт підкреслив, що на цих виробництвах щодня відбувається жорстка боротьба зі своїми «коронавірусами».

«Згадайте, принаймні, теперішню проблему із африканською чумою свиней, засміченість полів амброзією та іншими карантинними організмами. Завжди у випадках виникнення подібних проблем на харчовому виробництві та в агро стоїть питання бізнес-доцільності й водночас збереження здоров'я людини/тварини/рослини.

Адже на кону з одного боку стоять гроші та збереження виробництва/ринків і, відповідно, робочих місць, а з іншого боку — втрати чи витрати, повязані із заходами з боротьби чи профілактичними заходами або знищенням продукції взагалі», — додав Нів'євський.

Він погодився, що це, звичайно, дилема, але західні країни в цьому непростому питанні дійшли до потреби використання науково обґрунтованого підходу та систем, які б управляли ризиками (risk-based approach).

«Існують різноманітні системи, які дозволяють це робити. Наприклад, такою системою є HACCP — система аналізу ризиків, небезпечних чинників і контролю критичних точок. Україна, насправді, зі скрипом, але також поступово переходить на такий підхід», — зауважив експерт.

На його думку, це дозволяє не застосовувати засоби типу «ковровий карантин» і не зупиняти виробництво/економіку на декілька тижднів, а діяти точково.

«Виробництво/економіка продовжують працювати, але снайперськи чи хірургічно ми діємо на основні точки ризику. Наразі в мене складається стійке враження, що уряд України та місцеві органи влади абсолютно ігнорують такий підхід», — підсумував він.


AgroPortal.ua за матеріалами Facebook


Ключові новини аграрного ринку в Telegram

Новини

Показати все

Блоги