Цей механізм неодноразово піддавався критиці як недієвий і такий, що суперечить засадам ринкової економіки. Тим не менш, з моменту запуску дерегуляційного проекту Мінекономрозвитку хвиля критики обрушилась уже на ініціативу відомства.
Тож на скільки змінилась ситуація на споживчому ринку з моменту запуску проекту міністерства?
Цифри не брешуть — так, ціни на продукти харчування загалом підвищилися. Але відміна держрегулювання тут ні до чого.
2016-2017 | 2015-2016 | 2014-2015 | |||||||
30.09 | 20.02 | зміна, % | 30.09 | 20.02 | зміна, % | 30.09 | 20.02 | зміна, % | |
Хліб пшеничний з борошна першого ґатунку | 10,48 | 11,60 | 10,69 | 10,03 | 10,36 | 3,29 | 6,17 | 7,61 | 23,34 |
Хліб житній, житньо-пшеничний | 10,19 | 11,27 | 10,60 | 9,60 | 9,97 | 3,85 | 5,92 | 7,25 | 22,47 |
Яловичина | 83,28 | 94,65 | 13,65 | 84,49 | 82,50 | -2,36 | 65,00 | 73,01 | 12,32 |
Свинина | 71,72 | 74,76 | 4,24 | 76,01 | 64,58 | -15,04 | 61,05 | 56,88 | -6,83 |
Птиця (тушки курячі) | 41,62 | 41,90 | 0,67 | 37,11 | 37,98 | 2,34 | 29,08 | 30,07 | 3,40 |
Борошно пшеничне вищого ґатунку | 8,45 | 9,08 | 7,46 | 8,42 | 8,62 | 2,38 | 5,58 | 7,09 | 27,06 |
Макаронні вироби | 9,30 | 9,79 | 5,27 | 9,24 | 9,83 | 6,39 | 6,42 | 8,29 | 29,13 |
Крупи гречані | 27,20 | 29,40 | 8,09 | 21,05 | 27,56 | 30,93 | 7,99 | 17,62 | 120,53 |
Ковбаси варені першого ґатунку | 58,41 | 62,15 | 6,40 | 53,71 | 55,54 | 3,41 | 39,29 | 43,19 | 9,93 |
Молоко жир. 2,5% | 12,97 | 16,40 | 26,45 | 10,85 | 12,31 | 13,46 | 8,35 | 9,18 | 9,94 |
Сметана жир. 15% | 33,32 | 41,62 | 24,91 | 27,20 | 31,42 | 15,51 | 21,46 | 23,84 | 11,09 |
Масло вершкове жир. 72-73% | 110,41 | 141,67 | 28,31 | 84,26 | 103,86 | 23,26 | 68,74 | 73,29 | 6,62 |
Сир м’який жир. 9% | 72,90 | 86,85 | 19,14 | 64,65 | 70,21 | 8,60 | 52,78 | 54,50 | 3,26 |
Цукор | 13,73 | 15,84 | 15,37 | 12,45 | 14,93 | 19,92 | 9,79 | 10,25 | 4,70 |
Олія соняшникова | 32,32 | 32,77 | 1,39 | 28,60 | 30,20 | 5,59 | 16,21 | 21,47 | 32,45 |
Яйця І-ІІ категорії | 14,98 | 14,68 | -2,00 | 17,34 | 14,64 | -15,57 | 12,48 | 13,71 | 9,87 |
Середнє значення | 11,29 | 6,62 | 19,95 |
Як видно з таблиці (за даними Держстату), ціни на основні продукти харчування за неповні 5 місяців зросли доволі значно — на 11,29%. Більше того, темпи їх росту перевищили минулорічні майже удвічі. Здається, все доволі однозначно. Проте більш детальний розгляд причин подорожчання презентує питання в іншому світлі.
Найбільш помітно в розглянутий період дорожчали молоко та молочна продукція — темпи зростання коливались в межах 19-27% (проти 8-23% за рік до того). Однак не варто забувати про ситуацію на цьому ринку — ціни на молочну продукцію залежали не тільки від сезонного фактору, а й від стрімкого росту цін на світових ринках (до дворічних максимумів), та помітного пожвавлення попиту на внутрішньому ринку. Крім того, відміна спецрежиму відшкодування ПДВ та суттєві зміни в механізмах державної підтримки явно не спростили і так складну ситуацію в тваринництві України, що помітно відобразилось і на виробництві м'яса і м'ясопродуктів.
Так, в першу чергу мова іде про яловичину (+13,65%) та свинину (+4,24%), які за аналогічний період попереднього року не тільки не здорожчали, а й навіть впали в ціні (-2,36% та -15,04% відповідно). І тоді як ситуація з стабільно збитковим останніми роками виробництвом яловичини є більш прозорою, то стан ринку свинини зараз значно ускладнився з поширенням АЧС та скороченням поголівя тварин до рекордно низького рівня.
Та що ж штовхає вгору ціни на хліб? Проблема тут криється швидше в експортній орієнтації зернового виробництва та скорочення обсягів переробки. Так, не зважаючи на рекордні збори зернових у 2016 році, виробництво борошна за рік просіло на 4,8%, хліба — на 7,1%. Зокрема, виробництво пшеничного хліба скоротилось на 9,9%, житньо-пшеничного та пшенично-житнього — на 6,9%, житнього — на 45,6%.
Що стосується цін на яйця, то несподіванкою стало їх зниження — з моменту запуску проекту курячі яйця подешевшали на 2%. В цілому за означений період часу після стрімкого зростання цін на продукцію і їх максимізації в кінці жовтня на рівні 23,16 грн/десяток, ціни тримались відносно стабільного рівня до середини січня поточного року, після чого всього за місяць впали більш ніж на 27%. Аналогічна ситуація спостерігалась і у 2015-16 роках — ціни на яйця на вітчизняному ринку продовжували зростати впродовж всієї осені і першої половини зими, маскимізувавшись на відмітці в 24,59 грн/десяток в першій декаді січня 2016 року (+42,4% з кінця вересня 2015 року), після чого різко просіли на 40,8% та продовжили падати аж до початку травня. Ситуація ця повязана, в першу чергу, з ускладненням експорту продукції галузі та, як наслідок, виникненням проблеми перевиробництва на вітчизняному ринку минулого року. Середній же рівень цін на дану продукцію впродовж розглянутого періоду 2016-17 років поступається результатам аналогічного періоду попереднього року на 4,4%.
За даними Мінекономрозвитку, впродовж першого етапу проекту, тобто впродовж 4 кварталу минулого року, середні темпи росту цін на споживчому ринку склали всього 4,5% (проти 5,4% в 2015 році). І це за умов більш високого рівня інфляції (кумулятивно 5,6% проти 1,4% в 2015 році).
Отже, не зважаючи на незначне підвищення темпів росту цін на споживчому ринку в жовтні 2016 року–лютому 2017 року, на нього діяла низка як об’єктивних, так і суб’єктивних факторів, які спричинили зміни в ціновій динаміці. Висновок очевидний — з урахуванням умов, в яких функціонував споживчий ринок в зазначений період часу, недієвість існуючого механізму держрегулювання споживчих цін було вкотре підтверджено.
Дмитро Дейна, аналітик Української аграрної конфедерації