Безпека підприємства починається з управління

16 квітня 2018, 11:45 3301

Щоб забезпечити безпеку підприємства, потрібно в першу чергу провести реорганізацію структури управління.

Як це правильно зробити, в рамках IV Аграрної конференції «Ризики та протидія шахрайству» розповів генеральний директор «Чернігівської індустріальної молочної компанії» (ЧІМК) Іван Крючков. Компанія входить до складу ІМК.

До 2018 року Іван Крючков працював заступником генерального директора «Бурат-Агро», також підприємства аграрної компанії ІМК, але на Полтавщині. Саме там і був накопичений досвід в організації безпеки підприємства, яким поділився Іван з учасниками конференції.

«30 тис. га, які обробляє підприємство, були розділені на три відділення по 10 тис. га. На головному відділенні зосереджені МТС, склад паливно-мастильних матеріалів і склад запчастин, склад для ТМЦ, зерносклад і пункт змішування. Важливо зосередити всі виробничі активи в одному місці.

Далі потрібно в кожному відділенні провести оновлення управлінської команди і створити правильну організаційну структуру. У нас кожне відділення має директора, в підпорядкуванні якого знаходяться: начальник МТС, провідний агроном, завідувач складом і менеджер села, який займається комунікацією з пайовиками і соціальною роботою.

Всі виробничі процеси в компанії контролюються, починаючи від закупівель ресурсів і закінчуючи збором і зберіганням врожаю.

Для контролю використання насіння ми все насіння пересипаємо в біг-беги та, таким чином, повністю відійшли від дрібних мішків. З біг-бегів неможливо відсипати або вкрасти насіння.

Також ми отримуємо дані з сівалок. Вся техніка у нас обладнана GPS-датчиками. Використовуємо ланковий метод сівби. За допомогою журналу обліку на кожному полі ми фіксуємо ліміт видачі насіння і добрив, а вже безпосередньо на полі за цим стежить мобільна група.

Кожна мобільна група має автомобіль і складається з двох осіб. Ця служба працює у нас 24/7 і контролює весь виробничий процес.

Контроль засобів захисту можна здійснювати за допомогою відеореєстраторів на обприскувачах. Рідини змішуються на базі й уже готовими вивозяться на поля. При цьому заборонено заливати препарат в обприскувач без відеофіксації камерами і присутності мобільної групи. Таким чином, ми на цій ділянці маємо три види контролю.

У минулому році ми впровадили свою власну ІТ-розробку «Мобільний агроном». А в цьому плануємо запустити «Мобільний інженер».

Як способи контролю при збиранні врожаю використовуємо дані по біологічній урожайності, мінімум точок збирання, карти врожайності та логістику маршрутів. Здійснюється жорсткий контроль завезення зерна на тік, шляхом встановлення відеоспостереження.

Тільки контролюючи весь процес, від закупівель насіння і до зберігання, можна убезпечити підприємство від шахрайства».


Людмила Лебідь, AgroPortal.ua