Світові ціни на нут значно опустилися, але це тимчасово

10 серпня 2018, 06:42 7112

Світові ціни на нут значно опустилися. Проте коливання на ринку бобових трапляються кожні 3-4 роки, це типова ситуація. Вже за рік-два ціни стабілізуються.

Таку думку AgroPortal.ua висловив директор проекту бобові міжнародної компанії MAER Андрій Фальман.

За його словами, попередні 3 роки ціни на нут у країнах споживання доходили до 2,5 тис. $/т. «Нині, скажімо, Туреччина, хоч і отримала рекордний урожай цієї культури, торгує його по 650-700 $/т», — констатував він.

Найзапитуванішим у світі залишається крупнонасіннєвий нут.

Урожайність нуту в Україні останні 3 роки доходила до 30-40 ц/га, фермери продавали його за ціною до 45 тис. грн/т.

«Я би застеріг агровиробників від крайнощів, адже деякі з фермерів засіяли цією культурою величезні площі. Нут справді залишається найбільш високорентабельною культурою з тих, що вирощуються в Україні. Але він вимагає дуже вдумливого підходу, чіткого дотримання технологій для кожного сорту.

Нинішній критичний за погодними умовами рік явно демонструє, що ризики треба диверсифікувати, зокрема, обирати різні бобові культури.

Власникам агробізнесу рекомендую дивитися не в минуле, а у майбутнє. І не орієнтуватися на ціни минулого-позаминулого років, а бути реалістами. Мій прогноз: ціна на товарний нут буде в середньому $600-700», — стверджує Андрій Фальман.

«Треба враховувати ще один факт: коли у світі росте загальний попит на нут, то ціни на дрібнонасіннєві сорти наближаються до крупнонасіннєвих. Тому фермери, які вирощували минулими роками, приміром, вітчизняні дрібнонасіннєві сорти Розанна, Пам’ять, мали переваги перед тими господарями, які вирощували крупнонасіннєві сорти. За нинішніх обставин ціна дрібного нуту може опускатися до 400-500 $/т, а от крупний є перспектива продати і по 1200 $/т, особливо якщо ви знайдете прямого клієнта, наприклад, у Європі», — каже він.

Експерт підкреслює, що такі культури як нут і сочевиця поки що мають мінімальний попит на внутрішньому ринку. Тому треба постійно оглядатися на світові тенденції.

За виробництвом гладкого дрібного нуту конкурентами України є Ефіопія, Судан і Росія. Причому Росія чітко обрала спеціалізацію саме на дрібний дешевий нут.

«На мою думку, нам в Україні потрібно навпаки орієнтуватися на крупні сорти і продавати їх дорого», — переконаний Андрій Фальман.

Більші перспективи для швидкого вирівнювання у ціні експерт бачить для сочевиці: «Ця культура не вродила у Туреччині, тамтешні фермери налаштовані відмовлятися від неї. Росія, Казахстан, Канада надто далеко. Україна може заявити про себе на ринку. Минулий рік червону сочевицю можна було продати на початку сезону по 16-17 тис. грн/т, потім вона опустилася до 10-12 тис. грн/т. Зараз теж торгується по 10. Думаю, повернеться до ціни у 15 тис. грн/т. Важливо, що сочевиця дуже легка культура, особливо це справжня знахідка для органічного землеробства. Її практично не вражають захворювання. Варто тільки дотримуватися ранніх термінів посіву», — додає він.

За даними президента Асоціації виробників і споживачів бобових України Антоніни Скляренко, у 2018 році світове виробництво бобових планується на рівні 71 млн тонн. При цьому нуту — 12,5 млн тонн, що на півтора млн тонн менше, ніж торік, гороху — 11,5 млн т, це на 1,2 млн т менше, ніж торік.

Сочевиці планується виробити 5 млн тонн. Основні виробники фіксують зменшення урожайності сочевиці. Так, урожайність цієї культури в Канаді впала з минулорічних 20-26 ц/га до 10-12 ц/га нинішнього року.


Ірина Садова, AgroPortal.ua