Земля у спадок, або Як оформити право власності на пай

21 серпня 2017, 07:16 136660
Дмитро Александров

Спадкування — це перехід матеріальних та нематеріальних цінностей, прав та обов’язків від особи, яка померла, до її спадкоємців. Спадкування буває за законом та за заповітом.

У разі, якщо померла особа не залишила заповіту, в якому особисто визначила спадкоємців, то спадкоємцями в рівних частках вважаються родичі першої черги. У разі відсутності спадкоємців першої черги право на спадкування отримують родичі ближчого ступеня споріднення. Ступінь споріднення визначається за числом народжень, що віддаляють родича від спадкодавця.

Цивільним кодексом України встановлено наступні черги спадкоємців.

1-а черга: діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті, той з подружжя, який його пережив, та батьки.

2-га черга: рідні брати та сестри спадкодавця, його баба та дід як з боку батька, так і з боку матері.

3-тя черга: рідні дядько та тітка спадкодавця.

4-та черга: особи, які проживали зі спадкодавцем однією сім'єю не менш як п'ять років до часу відкриття спадщини.

5-та черга: інші родичі спадкодавця до шостого ступеня споріднення включно, причому родичі ближчого ступеня споріднення усувають від права спадкування родичів подальшого ступеня споріднення.

Крім того, варто пам’ятати, що у разі спадкування за заповітом малолітні, неповнолітні, повнолітні непрацездатні діти спадкодавця, непрацездатна вдова (вдівець) та непрацездатні батьки спадкують, незалежно від змісту заповіту, половину частки, яка належала б кожному з них у разі спадкування за законом (обов'язкова частка).

До складу спадщини входять всі права та обов’язки, які належали спадкодавцю та не припинились на момент його смерті. До складу спадщини також входить право на земельний пай.

Земельний пай — це умовна частка землі, визначена у результаті поділу земель, переданих у колективну власність, серед членів сільськогосподарського підприємства, закріплена за конкретною особою.  Право на земельний пай посвідчується сертифікатом на право на земельну частку (пай).

Щоб отримати земельний пай у спадок, спадкоємцям необхідно протягом шести місяців з дня відкриття спадщини звернутися до нотаріуса особисто з заявою про прийняття спадщини. Варто зазначити, що в Україні спадкування є універсальним та діє за принципом «все або нічого». Тобто у разі прийняття спадщини приймаються всі існуючі права та обов’язки померлої особи, вибірково відмовитися від якоїсь складової спадщини неможливо. Право власності на пай переходить до спадкоємців на загальних підставах.

У випадку неприйняття спадщини в межах визначеного строку спадкоємці вважаються такими, що пропустили строк її прийняття. Поновити даний строк можливо лише в судовому порядку і в випадку визнання судом поважними причини такого пропуску. Проте варто зазначити: якщо спадкоємець проживав зі спадкодавцем на час відкриття спадщини, він вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом шести місяців не повідомить нотаріуса про відмову від спадкування.

До заяви на прийняття спадщини спадкоємцям необхідно додати наступні документи.

· Документ, що посвідчує право власності спадкодавця на земельний пай (сертифікат на право на земельну частку (пай) єдиного зразка).

· Свідоцтво про смерть спадкодавця.

· Заповіт або документи, що є доказом родинних відносин зі спадкодавцем (свідоцтва органів реєстрації актів цивільного стану, повний витяг з реєстру актів цивільного стану громадян щодо актового запису, копії актових записів, копії рішень суду, що набрали законної сили, про встановлення факту родинних та інших відносин ).

· Паспорт та ідентифікаційний код спадкоємця.

· Документи, що підтверджують місце відкриття спадщини (довідка житлово-експлуатаційної організації, довідка правління житлово-будівельного кооперативу про реєстрацію (постійне місце проживання) спадкодавця; запис у будинковій книзі про реєстрацію (постійне місце проживання) спадкодавця, довідка адресного бюро, довідка райвійськкомату про те, що спадкодавець до призову на військову службу проживав за відповідною адресою).

У разі відсутності у спадкоємців документів, що підтверджують місце відкриття спадщини, нотаріус роз’яснює спадкоємцям їхнє право на звернення до суду із заявою про встановлення місця відкриття спадщини. У такому разі місце відкриття спадщини підтверджується копією рішення суду, що набрало законної сили.

За наявності у спадковій справі всіх необхідних документів нотаріус видає спадкоємцям свідоцтво про право на спадщину. Саме цей документ надасть спадкоємцям право розпоряджатися успадкованим майном, зокрема, здавати пай в оренду сільськогосподарському підприємству.

На підставі вказаного свідоцтва спадкоємець за бажанням має можливість у визначеному законодавством порядку виділити земельну ділянку в натурі та оформити державний акт на право приватної власності.

У разі відсутності у спадкоємців документів, необхідних для прийняття спадщини, потрібно звернутися до місцевого суду з позовом про визнання права на земельний пай у порядку спадкування.

Дмитро Александров, керуючий партнер ALEXANDROV&PARTNERS

Думка автора може не збігатися з думкою редакції. Відповідальність за цитати, факти і цифри, наведені в тексті, несе автор.