Земельна реформа та геодані в смартфоні: чи відкриється сьогодні Україна світу?

13 квітня 2020, 08:01 4694
Олег Нів'євський

Сьогодні відбудеться позачергове пленарне засідання Верховної Ради і першим в порядку денному засідання стоїть законопроєкт № 2370 «Про національну інфраструктуру геопросторових даних», який розглядатиметься в другому читанні.

Інформація/дані про земельні ділянки та всього, що пов’язано з Землею (надра, ліси, транспортні мережі, об’єкти нерухомості і тп.) — це все є геопросторові дані. Не заглиблюючись в технічні деталі законопроєкту, з економічної точки зору, за законопроєктом стоїть дуже проста логіка — максимально відкрити та спростити доступ і використання геопросторових даних. Це збільшує відкритість та прозорість всієї економіки, адже переважна діяльність в економіці тим чи іншим чином прив’язана до земельних ділянок, і це зменшує трансакційні витрати та корупцію — що матиме позитивний ефект для економіки.

Про що законопроєкт № 2370. У частині земельної реформи він відкриває вільний доступ до  земельного та інших кадастрів, а також інших геопросторових даних, і забезпечує використання даних та обмін інформацією. Дотепер фактична відсутність такого доступу і обміну даними призводить до неефективного використання бюджетних коштів і є джерелом значної корупції.

У більш широкому контексті, Національна інфраструктура геопросторових даних (НІГД)  встановлює вимоги до оприлюднення всіх геопросторових даних на геопорталах, а Національний геопортал стане фактично єдиним вікном, через яке можна, не виходячи з кімнати, оцінити стан управління природними ресурсами, що досить зручно для прийняття управлінських рішень на рівні держави, громад та бізнесу.

Крім цього, НІГД дозволить агрегувати та систематизувати інформацію про геопросторові дані (метадані), які існують, виробляються і використовуються різними органами державної влади і місцевого самоврядування, суб’єктами господарювання усіх форм власності. Це дозволить уникнути дублювання робіт та оплати і швидко находити дані, а також контролювати їх якість. Законопроєкт забезпечить широкий доступ до геопросторових даних, розвитку ринку сучасної геоінформаційної продукції і геоінформаційних послуг згідно рекомендацій Директиви 2007/2/ЄС Європейського Парламенту і Ради від 14 березня 2007 року із запровадження інфраструктури геопросторової інформації у Європейському Союзі (INSPIRE).

В Україні вже всі, певно, змогли переконатись у важливості відкритих даних. Державний веб-портал бюджетних даних OpenBudget дає можливість користуватись та аналізувати дані державного та місцевого бюджетів. Мешканці будь-якої громади, наприклад, можуть відкрити дані і подивись, як ефективно використовуються гроші платників податків на розвиток своїх громад.

Веб-портали геопросторових даних є в інших країнах, ось тільки декілька прикладів, які кожен подивитись та на власні очі зрозуміти всю важливість даного інструменту та законодавчої ініціативи: Геопортал Польщі, Геопортал НімеччиниГеопортал США - U.S. National Spatial Data Infrastructure (NSDI) 

Олег Нів'євський, Київська школа економіки 

Думка автора може не збігатися з думкою редакції. Відповідальність за цитати, факти і цифри, наведені в тексті, несе автор.