Топ-5 навичок випускника, які насправді потрібні сучасним аграрним компаніям

22 вересня 2017, 07:00 6536
Агрокар'єра

Отже, настав час і ви нарешті отримали диплом. Вітаємо!

Незалежно від  вашої спеціалізації — аграрний менеджмент, агробіологія, ветеринарія  тощо, — ви маєте розуміти, що наявність диплому означає лише те, що ви отримали базові академічні знання. Ваш ступінь бакалавра або магістра свідчить, що ви досягли академічних успіхів у певних дисциплінах, старанно навчались, ставили цілі та досягали їх.

Та все ж ваш диплом та отриманий ступінь не кажуть про те, що ви маєте потрібні навички, необхідні для успішної побудови кар'єри. Чого ж насправді очікує від молодих фахівців роботодавець?

Останніми роками проводиться дуже велика кількість досліджень на тему «навички XXI сторіччя». Ключовими навичками, які визначали грамотність людини в індустріальну епоху, були читання, письмо та арифметика. Але сьогодні акценти зміщуються в бік вміння критично мислити, здатності до взаємодії та комунікації, творчого підходу до справи, навичок управління часом та проектами, емоційного інтелекту та особистої відповідальність.

У цій статті ми пропонуємо обговорити п’ять ключових навичок, які сьогодні необхідні на робочому місці і яких, на жаль, більшість випускників зазвичай не мають в активі. Вважається, що більшість з вас володіють цими навичками тією чи іншою мірою, проте чи в змозі ви їх продемонструвати під час робочого процесу або швидко засвоїти та почати активно ними користуватися?

Чого ж очікує роботодавець від молоді?

1. Комунікація

Ми не маємо на увазі навички підтримання ділової розмови або етикету електронного листування.

Ви маєте вміти донести до інших свої ідеї та розробки у чіткому та стислому вигляді без граматичних помилок. Ваш рівень письмової комунікації скаже про вас багато чого. Граматика, логічна структура викладення інформації та інтонація — це кілька ключових елементів, які дадуть змогу побачити вашому менеджеру та колегам, що ви звертаєте увагу на деталі, впевнені у своїх ідеях, поважаєте інших та даєте собі достатньо часу, щоб ще раз переглянути написане, перш ніж натиснути «надіслати».

2. Управління часом

Це можете бути дуже суб'єктивним моментом, допоки ви не потрапите на робоче місце. Проекти, терміни, поточні завдання, дослідження, професійний розвиток, клієнт-сервіс, корпоративні зустрічі і таке інше стануть для вас буденною справою. Від того, як ви керуєте власним розкладом, встановлюєте темп та спілкуєтесь (див. пункт 1) із колегами та керівництвом, буде залежати ваша результативність. І цей пункт не про виконання завдань вчасно, ні! Він про якісне виконання завдань вчасно.

3. Управління проектами

Ви не зможете досягти успіху у жодній галузі, якщо не навчитесь керувати власним часом та організовувати інших. Більшість проектів не є індивідуальними, вони включають етапи обговорення, схвалення та роботи в багатофункціональних групах. Успішний менеджер проектів одночасно має бути також і мотиватором команди — відзначати поточні успіхи, направляти працівників, спираючись на їхні сильні сторони, для найкращого виконання проекту в запланований термін.

4. Рішення проблем

Ця навичка має два аспекти  в діловому світі — вміння вирішувати проблеми та вміння приймати рішення. Один із найбільш негативних факторів для менеджера — це отримати інформацію про проблему від підлеглого без роз’яснення шляхів вирішення цієї проблеми. Вам завжди будуть раді дати пораду, але тільки у відповідь на ваші пропозиції. Це допомагає побачити ваш процес розвитку в компанії та набуті знання. Крім того, менеджер зможе зрозуміти, яких саме знань вам не вистачає, та спрямувати вас вірним шляхом розвитку.

Щоб побудувати довіру до себе та навчитись приймати вірні рішення, необхідно не лінуватися та ознайомитися з правилами і процедурами компанії, а також тими межами, в яких ви маєте повноваження приймати рішення. Важливо знати, які рішення може прийняти ваш безпосередній керівник, а які — необхідно транслювати далі. Якщо це не очевидно — розмовляйте, питайте, дізнавайтеся.

5. Особиста відповідальність

Якщо вам вдалось опанувати перші 4 навички, то ви знаходитеся на шляху до відповідальності. Це вміння стосується вашої надійності та вміння будувати відносини. Якщо ви зробили помилку — виправте її якомога скоріше. І не забувайте: керівник волів би почути про помилку саме від вас, а не від когось іншого.

Яким чином ви можете покращити ваші навички? Ось декілька інструментів та ідей.

1. Залученість, проактивність, ініціативність

Не лінуйтесь і ще під час навчання шукайте організації, які б поєднували вас з вашою майбутньою кар'єрою. Будьте активними під час днів кар'єри, які проводить ваш навчальний заклад, розглядайте всі можливості для проходження стажувань, знайомтесь із досвідченими фахівцями галузі. Є достатньо й університетських можливостей, і зовнішніх, які допомагають студентам отримувати додаткові практичні знання.

Більше інформації про можливості проходженні стажувань та отримання грантів за посиланнями:

НОВІ МОЖЛИВОСТІ ДЛЯ СТУДЕНТІВ

СТИПЕНДІАЛЬНА ПРОГРАМА НІМЕЦЬКОЇ ЕКОНОМІКИ ДЛЯ УКРАЇНСЬКИХ СТУДЕНТІВ

АГРАРНА ВИЩА ОСВІТА У 21-МУ СТОЛІТТІ: ПРИВАБЛИВІСТЬ І МОЖЛИВОСТІ ПРАЦЕВЛАШТУВАННЯ З ТОЧКИ ЗОРУ СТУДЕНТІВ РІЗНИХ КРАЇН СВІТУ

АГРОБІЗНЕС ТА АГРАРНІ НАВЧАЛЬНІ ЗАКЛАДИ: НАЛАГОДЖЕННЯ ТІСНОЇ СПІВПРАЦІ

2. Волонтерство

Зараз  йдеться не про одноразову спробу, а про будь-які постійні або регулярні проекти, які свідчать про вашу громадянську активність. Це може бути будь що — соціальні проекти, компанії із залучення коштів, організація товариських змагань тощо. Залученість до таких ініціатив показує, що ви вмієте раціонально використовувати ваш особистий час, підкреслює вашу проактивність, відповідальність та вміння вирішувати проблеми, а головне — небайдужість, що високо цінується компаніями.

3. Навчання протягом всього життя

Розпочніть просто сьогодні. Скористайтесь перевагами вебінарів, конференцій, виставок, днів поля тощо. Членство для студентів зазвичай коштує небагато. Якщо у вашому регіоні немає асоціації, знайдіть дистанційні можливості. Сьогоднішні технології  дозволяють отримувати знання дистанційно.

Постійне навчання — ключ до вашого успіху!

СВІТОВІ ОСВІТНІ КУРСИ — ДОСТУПНО. БЕЗКОШТОВНО. ДЛЯ КОЖНОГО. УКРАЇНСЬКОЮ.

Рекрутинговий портал «Агрокар'єра» 

Думка автора може не збігатися з думкою редакції. Відповідальність за цитати, факти і цифри, наведені в тексті, несе автор.