Пошукач аграрної профсфери: портрет 2019 року

28 січня 2020, 07:18 2564
Кадровий портал grc.ua

У найближчому майбутньому всі бізнес-процеси загалом та HR-сферу зокрема об’єднуватиме гуманізація. Саме тому вже зараз компанії ставлять у пріоритет побудову довгострокових стосунків зі співробітниками, їхнє безперервне навчання та індивідуальний підхід, який враховуватиме прагнення та мотивацію кожного.

Проте, аби якісно реалізовувати ці стратегії, потрібно розуміти цільову аудиторію. Тобто, хто зацікавлений у працевлаштуванні в нашій сфері, а в яких групах ми «просідаємо». Експерти hh.ua|grc дослідили портрет пошукача аграрної сфери зразка 2019 року.

Хто шукав роботу в аграрній профсфері

Згідно з аналізом резюме, розміщених на hh.ua|grc, у розрізі спеціалізацій у 2019 році збереглись тенденції минулих років. Найбільшу активність у питанні пошуку роботи проявляли інженери, спеціалісти харчової промисловості, управлінці, менеджери із закупівель та технологи. А от, на жаль, агрономи, які становлять неабиякий інтерес для роботодавців, у ТОП-10 спеціалізацій з резюме не увійшли.

Залишився приблизно таким самим і розподіл пошукачів за віком. Так, найчисленнішу групу у 2019 році склали пошукачі від 31 до 40 років — ними було розміщено 36% усіх резюме у профсфері «Виробництво, АПК». Ще 27% CV опублікували кандидати від 41 до 50 років.

 

А от активність більш молодих пошукачів (до 30 років) у 2019 році порівняно з 2018-м дещо зменшилась: 18% проти 24%. Власне, проблема залучення представників поколінь Z та Y досить давно на порядку денному аграрних компаній. І, на жаль, поки що позитивні зрушення у цьому питанні відбуваються не так активно, як хотілося б.  

Яку зарплату розраховували отримувати пошукачі

Звичайно, найголовнішим критерієм при виборі роботи та роботодавця у будь-якій профсфері є розмір заробітної плати. Так, майже половина (46%) пошукачів, які розмістили своє резюме у профсфері «Виробництво, АПК», розраховують отримувати зарплату в діапазоні 14700-25800 грн. Трохи більше чверті (27%) згодні працювати за зарплату до 14600 грн. А от найвищі зарплатні очікування (від 59800 грн) зустрічаються лише у 4% пошукачів та здебільшого у кандидатів, які претендують на керівні посади.

Нагадаємо, що згідно з аналізом бази вакансій, які розміщували аграрні компанії у 2019 році, половина з них готові були платити співробітникам від 9000 до 18000 грн. А отже, очікування у питанні розміру заробітної плати можуть часто не виправдовуватись.

hh.ua|grc, провайдер комплексних HR-рішень


Для довідки: hh.ua|grc входить до складу найбільшого об’єднання рекрутингових проєктів із восьми країн Європи та Азії з найширшою базою резюме — більше 25 млн. На сьогодні hh.ua|grc володіє найчисленнішою аудиторією кандидатів ТОП-рівня та спеціалістів «західного зразка».

На ринку міжнародного інтернет-рекрутменту grc.ua Україна відома не тільки роботою кадрового порталу, але й реалізацією багатьох успішних проєктів. З 2006 року розгорнулась дослідницька діяльність компанії, спрямована на глибинний аналіз поточних тенденцій ринку праці й прогнозування його розвитку.

Думка автора може не збігатися з думкою редакції. Відповідальність за цитати, факти і цифри, наведені в тексті, несе автор.