Сила цифрових технологій: нові сервіси в сертифікації насіння та садивного матеріалу

24 жовтня 2019, 07:19 3927
Наталія Грюнвальд

Хоча перехід із застарілих, але звичних інструментів у сфері насінництва чомусь викликає тривогу, проте безкомпромісна якість і відповідність нормам послуг із сертифікації та їхнє впровадження спрощує та відкриває нові рівні розвитку для компаній.

Сертифікація насіння — комплекс заходів із визначення сортових і посівних якостей насіння та сортових і товарних якостей садивного матеріалу з метою документального підтвердження відповідності вимогам законодавства у сфері насінництва та розсадництва.

Результат — сертифікат посівної/товарної якості насіння/садивного матеріалу.

Умови — підтверджена компетентність органу сертифікації, професійність персоналу, акредитація лабораторії, дотримання методів аналізу. Однак чи достатньо цього для якісного сервісу в умовах переходу господарюючих суб’єктів з традиційних на цифрові технології?

Та очевидно, що сертифікація, як базовий сервіс, повинна удосконалювати та пропонувати умови роботи заявникам-суб’єктам насінництва, які використовуються у XXI ст. 

Так, сьогодні впроваджуємо:

1. Кабінет заявника — електронний сервіс для постачальника/виробника насіння для отримання послуг сертифікації.

Практичні переваги:

- Спрощення подачі заявки на сертифікацію — оформлення заявки займає 2-3 хв. Система має доступ до Державного реєстру сортів рослин України, придатних до поширення на відповідний рік, оновлення в якому одразу фіксуються і в системі; аналогічно переліки культур, методи та інша інформація, яка набиралася вручну в форматі Word.

- Відстеження заявки на сертифікацію у реальному часі.

- Постійний зворотній зв’язок без зайвих телефонних дзвінків, нагадувань, «дратувань» тощо.

- Збереження всієї історії взаємодії суб’єкта звернення із суб’єктами надання сертифікації, тобто на будь-якому етапі вашої діяльності чи необхідності інформації ви її уже маєте.

- Забезпечення можливості автоматичного планування, коли у вас закінчується дія сертифікатів та коли по строкам необхідно пересертифікувати.

- Забезпечення здійснення контролю за якістю надання послуг.

- Отримання дистанційної консультації щодо усіх питань стосовно показників. Механізм уже впроваджений органом сертифікації «АГРОСЕРТ».

2. Доступні реєстри на веб-сайтах, держатель — Мінагропрод (в минулому), наразі правонаступник — Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства.

Поки що це формат Excel та Pdf файлів, та переконана, що роботу з надання завершеного вигляду та функціонування як реєстрів буде доведено до логічного завершення.

Рівень сервісу та якості послуг у сертифікації потрібно піднімати, і якщо зміни у сфері насінництва і розсадництва у 2017 рр. виходили з необхідності змін самої системи сертифікації, тобто як і хто оцінює якість насіння об’єктивно та професійно, то сьогодні це вимоги сьогодення:

- компетентність та відповідальність органів сертифікації;

- якісна оцінка насіння та садивного матеріалу (саджанці тощо) без прив’язки до форми власності (державна чи приватна), до суб’єкта, який її проводить. Статус органу сертифікації, на зразок «державний орган, установа…», як показав досвід та сьогодення, не дає вам ніяких гарантій перед покупцем, партнером;

- головний регулятор процесу сертифікації — договір, чіткі умови послуги та взаємна відповідальність згідно закону.

Наталія Грюнвальд, керівник ОС компанії «АГРОСЕРТ»

Думка автора може не збігатися з думкою редакції. Відповідальність за цитати, факти і цифри, наведені в тексті, несе автор.