Рейдерство через процедуру банкрутства: де причаїлась загроза?

23 травня 2017, 10:16 7327
Микола Струць

Продовжуючи тематику нашого блогу про протидію рейдерським захопленням аграрного бізнесу в Україні, розглянемо схему захоплення аграрних підприємств через процедуру банкрутства.

Озброївшись знаннями про типові рейдерські атаки та ефективними юридичними стратегіями протидії їм, можна вберегти свій бізнес від неправомірного загарбання, адже хто повідомлений — той вже озброєний!

Сьогодні рейдерство в Україні — це вже не тільки стихійне лихо для агробізнесу, а процес, що потребує залучення значних людських, фінансових та інших ресурсів, ретельної підготовки, а також корупційних важелів, які перетворюють грубе захоплення майна із застосуванням фізичної сили на складний інтелектуальний механізм.

Зазвичай під час захоплення підприємства рейдери, намагаються надати своїм діям зовнішніх ознак законності, використовуючи прогалини у чинному законодавстві. Хоча Держава і робить певні кроки у бік протидії рейдерству, але їх поки що, нажаль, не вистачає.

Одним із способів захоплення підприємства є подання заяви про порушення провадження у справі про банкрутство підприємства-жертви. Особливості банкрутства агропідприємства полягають насамперед у складі майна боржника. Об'єктом злочинного посягання виступають не тільки підприємства, установи і організації, а й земельні ділянки та врожай сільськогосподарських виробників, як зібраний, так і майбутній. Переважно саме ним забезпечено зобов’язання сільськогосподарського підприємства перед кредиторами.

У своїй практиці ми мали не одну справу, в ході якої захищали інтереси клієнта, саме протидіючі захопленню аграрного підприємства через процедуру банкрутства, а тому пропонуємо вашій увазі для розуміння цього процесу класичну схему захоплення підприємства, яка виглядає наступим чином:

- збір інформації про жертву

Атака рейдерів починається зі збору й аналізу загальнодоступної інформації, що міститься в засобах масової інформації, інтернет-ресурсах, або ж нею володіють мешканці місцевості, де розташоване підприємство-жертва. Далі рейдери отримують інформацію від працівників підприємства-жертви, які користуючись службовим становищем, родинними чи дружніми зв'язкам, «зливають» інформацію про фінансово-господарський стан об’єкта. Доволі часто спостерігається співпраця рейдерів з окремими працівниками правоохоронних органів, чи з представниками фіскальної служби.

Зазвичай інтерес для рейдерів складають ті аграрні підприємства, що взагалі не мають належної системи безпеки, або ж вона погано працює, що і дозволяє без перешкод зібрати всю необхідну інформацію.

- формування стратегії рейдерського захоплення

На основі зібраної інформації команда рейдерів ретельно планує стратегію та готується до захоплення агропідприємства.

Для досягнення поставленої мети рейдери використовують різні тактичні дії, зокрема розроблять та реалізовують цілу PR-кампанію, маніпулюючи громадською думкою для зміни балансу сил на свою користь, у тому числі використовують об’єднання та спільноти патріотичного характеру. У результаті чого виникає «навколоактивна метушня», якою вони і користуються у своїх цілях.

- створення заборгованості

Рейдери використовують декілька способів, зокрема шляхом скуповування боргів підприємства або через не зовсім правові механізми створюють фіктивну заборгованість у підприємства-жертви. У зв’язку з цим підприємцям рекомендується постійно здійснювати контроль щодо відсутності у них майнових спорів з іншими суб’єктами підприємницької діяльності, зокрема за допомогою порталу «Судова влада» та електронних версій Єдиного державного реєстру судових рішень та Автоматизованої системи виконавчих проваджень.

- порушення справи про банкрутство агропідприємства

Господарський суд, навіть при незалежності та незаангажованості, у разі отримання належних доказів про наявність безспірних майнових вимог до боржника, зокрема відкритих виконавчих проваджень, виносить ухвалу про порушення справи про банкрутство та призначає розпорядника майна.

При рейдерському захопленні, як правило, розпорядником майна призначають особу, яка діє в інтересах рейдерів та ініціює відсторонення керівника боржника, після чого до нього переходить повний контроль над діяльністю боржника.

Крім цього, рейдери при атаці через процедуру банкрутства будуть намагатись отримати контроль у комітеті кредиторів, який обирається у процедурі розпорядження майном. Для цього вони, як правило, скуповують борги інших кредиторів або створюють штучні.

Разом із тим за наявності орендованого земельного банку недобросовісний розпорядник, діючи як керівник, розриває існуючі договори оренди земельних ділянок. Після чого укладаються нові договори із підконтрольним рейдерам підприємством.

Далі сценарій може розвиватись наступим чином:

- відкриття ліквідаційної процедури, у процесі якої здійснюється відчуження активів підприємства-боржника через задоволення власних кредиторських вимог (при цьому активи можуть бути продані підконтрольним їм підприємствам);

- укладання мирової угоди із боржником, тобто, по суті, отримання від реальних власників підприємства-жертви винагороди за проведені ними дії по перешкоджанню законній господарській діяльності.

Звертаємо Вашу увагу, що рейдери все частіше користуються процедурою банкрутства, оскільки в судовій процедурі мають можливість отримати повний контроль над підприємством, а також скасувати будь-які обтяження майна боржника та продати його.

Незалежно від того, що рейдерство є серйозною проблемою, що перешкоджає розвитку підприємництва та нормальному веденню бізнесу в Україні, від нього можна і треба захищатись, здійснюючи антирейдерські заходи на постійній основі:

- розробити та впровадити систему захисту інформації на підприємстві;

- найняти ефективну службу безпеки;

- підвищувати правову та фінансову грамотність працівників та керівництва компанії;

- ретельно відстежувати історію судових проваджень щодо діяльності підприємства та його працівників.

У разі якщо ви виявили ознаки будь-якої стадії рейдерського втручання у господарську діяльність Вашого підприємства, не зволікайте, чекаючи, що конфлікт сам себе вичерпає, а звертайтесь за допомогою до професіоналів, які знаються на таких справах та нададуть кваліфіковану допомогу, що збереже Ваш час, кошти та бізнес у цілому!

Микола Струць, арбітражний керуючий, адвокат IMG Partners

Думка автора може не збігатися з думкою редакції. Відповідальність за цитати, факти і цифри, наведені в тексті, несе автор.