Робота в агро: умови працевлаштування в компанію Corteva Agriscience

01 червня 2020, 09:42 4200
Володимир Міропольський

Сьогоднішній ринок праці України характеризується значним дисбалансом між попитом та пропозицією робочої сили. Одночасно з надлишковою пропозицією робочої сили існує і незадоволений попит на вакантні робочі місця, саме через нестачу кваліфікованих кадрів. Розрив між якісною та кількісною підготовкою кадрів призводить до підвищення безробіття, що має прямий вплив на функціонування економіки держави та скорочення ВВП. Особливо ця тенденція прослідковується в сільському господарстві.

Напрямок роботи в сільському господарстві сприймається як не дуже привабливий, тому що тут багато важкої фізичної роботи, багато часу потрібно бути на виїзді в полі, знати всі нюанси, глибоко розуміти особливості роботи з насінням, добривами, засобами захисту рослин, тощо. Окрім того, недостатня обізнаність про аграрну сферу серед молоді, відсутність доступної інформації про сільське господарство знижує рівень зацікавленості молоді в роботі у цій сфері. Такі результати показало масштабне всеукраїнське опитування підлітків, яке Corteva Agriscience провела у 2019 році, щоб дізнатися їхнє ставлення до роботи в агро та фактори, які впливають на вибір професії. Зараз компанії намагаються все більше запроваджувати ІТ-рішення та технології в аграрному секторі, і цей напрямок стає більш цікавим для молоді та працюючих. Агрономічна команда Corteva Agriscience, наприклад, широко використовує супутникові технології, які дозволяють здійснювати детальний моніторинг посівів, коригувати внесення добрив. Нещодавно, щоб продовжувати надавати експертну підтримку клієнтам у час, коли існують обмеження на особисті зустрічі, наш агрономічний відділ почав проводити вебінари. Оскільки, агроіндустрія, попри економічну кризу, стабільно розвивається — прослідковується позитивний тренд переходу людей працювати з інших індустрій в агро. І з відкриттям ринку продажу землі сільськогосподарського призначення, коли буде створено новий виток розвитку індустрії,  цей тренд буде посилюватись.

Corteva Agriscience зі свого боку докладає значних зусиль для залучення молоді в аграрний сектор, надаючи роботу студентам та підтримуючи соціальні ініціативи, направлені на розвиток молоді, такі як конкурс «Кращий молодий агроном», запроваджений журналом «Agroexpert» та навчальна програма «Агрокебети», заснована за ініціативи Асоціації «Український клуб аграрного бізнесу». А після дослідження ставлення молоді до роботи в агро, визначивши, що одним з найавторитетніших каналів комунікації для підлітків є блогери, які мають значний вплив на їх вибір професії, Corteva зняла три відео-сюжети про роботу в сільському господарстві разом з відомими українськими блогерами, які вже переглянули понад 700 тисяч осіб.

Система підготовки кадрів в сільському господарстві в Україні не розвивається в тому темпі, як розвивається у всьому світі. Державі потрібно працювати над тим, щоб допомогти наздогнати відсутність інформації, знань, навичок, котрі є у кандидатів на роботу, а також підвищити привабливість для студентів працювати в Україні, замість того, щоб виїжджати за кордон. Тобто, забезпечити фінансову стабільність соціально-економічної сфери, яка оточує людей в Україні.

Протягом 2018-2019 років проблема відтоку сезонних робітників в агросфері до інших країн потрохи почала вирівнюватися — люди почали отримувати конкурентну зарплату в Україні, без необхідності покидати свої родини, ризикувати та виїжджати за кордон. Наразі склалася ситуація, що через закриття кордонів багато людей повернулося, тому виникла можливість залучити ще більше кваліфікованих фахівців. Компаніям наразі важливо забезпечити не лише зарплату, а й гідні, безпечні та комфортні умови роботи для співробітників, щоб люди відчували свою важливість.

Щодо кваліфікації професійних кадрів в агросфері, однозначно в Україні не вистачає людей, які володіють англійською мовою та цікавляться новітніми розробками. Вирішити це питання можна, залучаючи професіоналів з інших сфер. В компанії Corteva Agriscience, з 2019 року ми розпочали залучати професіоналів з інших індустрій. Для них ми проводимо внутрішні навчання та тренінги. Наприклад, залучаємо у відділ маркетингу співробітників з FMCG та фармацевтичних індустрій, і вони досить швидко адаптуються, за допомогою наших професіоналів з агрономічної сфери, які проводять внутрішні навчання та активно діляться досвідом. Активна взаємодія підрозділів в компанії є основою корпоративної культури.

Найбільший попит наразі в компанії Corteva Agriscience відчуваємо на досвідчених агрономів зі знанням англійської мови, які обізнані в насінні та хімії, а також на управлінців, які можуть ефективно направляти, розвивати та досягати результатів з командою. Приблизно 70% лідерів в компанії – це ті, хто виріс в компанії, решта -  з інших компаній. Це досить здоровий баланс розвитку внутрішніх талантів та залучанням «свіжої крові».

Якщо розглядати питання відбору кандидатів, багато компаній використовують однакові методики, і Corteva Agriscience – не виняток. Ключове те, що нам потрібні люди, які справді зацікавлені в роботі та «горять» своєю справою. Це одразу помітно, оце бажання вчитись та жага до пізнання більшого. Не менш важливою умовою є вміння знаходити рішення, аналітичні здібності та  хороші комунікативні навички.

Інтерв'ю  в компанії Corteva Agriscience проходить в декілька етапів, за принципом один-на-один — в процес залучається щонайменше 3-4 співробітники, включаючи керівника напрямку, HR-спеціаліста, колеги з суміжної функції, щоб подивитись, як кандидат зможе потенційно працювати з колегами з інших функцій в компанії. І потім вони збираються разом обговорити кандидатів та прийняти спільне рішення. Останнє слово за керівником, який наймає до себе в команду. Таким чином керівник бере на себе відповідальність за успіх нових співробітників. В подальшому він буде відповідати за цю людину та процес її навчання. Саме керівникам надаються необхідні інструменти для того, щоб працювати зі співробітниками, розвивати їх навички, здібності і планувати розвиток та кар'єру в компанії.

Основні критерії, якими повинен відповідати кандидат для роботи в компанії Corteva Agriscience:

  • відповідати ключовим цінностям компанії;
  • бути допитливим, відкритим до нового у спілкуванні;
  • мати бажання навчатися, робити щось нове та рухатись вперед;
  • бути чесним та впевненим професіоналом;
  • не боятися висловлювати свою думку і вміти аргументувати її.

В процесі інтерв'ю ми дивимося, як в кандидаті поєднуються ці soft skills та наскільки рівень знань hard skills відповідає мінімальному очікуванню, які потрібно, щоб він мав на потенційній посаді. Чому саме мінімальний? Тому що попавши у компанію в процесі співпраці ми можемо самостійно навчити необхідним знанням. Найголовніше, щоб кандидат відповідав цінностям  та культурі компанії. В Corteva Agriscience ми працюємо, щоб створювати та підтримувати багатосторонній діалог співробітників, а відносини та комунікації  між співробітниками були прозорими на всіх рівнях. Керівники в компанії — це в першу чергу лідери та партнери, які всіляко підтримують учасників своєї команди виконуючи задачі компанії.

Після прийому на роботу є процедура «онбордингу» (on-boarding) – адаптації, яка починається з першого дня людини у компанії та проходить у три етапи: перший день у компанії, перший тиждень та перший місяць роботи. Також в нас є раз на квартал онбординг-сесія, на якій протягом 4-5 годин представники усіх підрозділів розповідають, як організована робота в їх відділі та в компанії в цілому. Це допомагає швидше зрозуміти новачку чим «живе» компанія.

Стосовно системи підготовки кадрів в країні, то сучасна аграрна освіта України вже давно потребує кардинальних змін та нового підходу в підготовці кадрів. І це питання покликаний вирішити такий проект як «Агрокебети». Важливо, що в цій магістерській програмі у студентів є можливість вивчати операційні процеси провідних компаній безпосередньо від їх представників. Так, представники Corteva Agriscience виступають менторами для студентів програми «Агрокебети», а також проводять лекції для них. Саме навчання, залучення людей, які працюють в компаніях — це  досить потужній стимул для того, щоб показати, які методи роботи зараз працюють в організаціях і які знання потрібно мати щоб бути фахівцем високого рівня.

Для молоді, яка хоче розвивати кар'єру в міжнародній аграрній компанії, важливим є не тільки знання англійської мови, щонайменше на Intermediate рівні. Також молоді хлопці та дівчата мають бути адаптивними до змін, адже напрямок руху компанії може змінюватись дуже швидко.  Зараз важливими є: здатність швидко навчатися, адаптація, “еластичність” до змін (resilience), та вміння працювати зі стресом в умовах великого навантаженням. Адже в нашому аграрному сегменті в сезон, коли є велике психологічне та фізичне навантаження, всі ці якості є вирішальними. Фундаментом всього цього є справжнє бажання навчатися та розвиватися.

Володимир Міропольський, HR-лідер Corteva Agriscience в Україні та Польщі

Думка автора може не збігатися з думкою редакції. Відповідальність за цитати, факти і цифри, наведені в тексті, несе автор.