Пробіотики і пребіотики. В чому різниця і користь?

09 січня 2018, 09:50 104026
Ірина Буділович

Не одну тисячу років людство шукає рецепти боротьби зі старістю. І.І. Мечников, О.О. Богомолець, М.Ф. Гамалея та ін. займались проблемою старіння і подовження життя.

Серйозним і значним вкладом в світову науку стала теорія старіння Іллі Ілліча Мечникова. Мечников намагався створити «теорію правильного життя», вважаючи, що старість і смерть людини настають в результаті самоотруєння організму мікробними і іншими отрутами, котрі продукують гнилісні бактерії в кишечнику. Вчений помітив, що довгожителі різних національностей здавна включали в харчовий раціон кисле молоко. Наприклад, турки з кислого молока готували особливий напій — ягур; калмики, татари та киргизи пили кисле кобиляче молоко; араби віддавали перевагу сквашеному молоку кобилиць. Слов’яни, до речі, вважаються винахідниками простокваші, сметани, ряжанки.

Боротися із старінням Мечников пропонував шляхом споживання кисломолочних продуктів, наприклад простокваші, збагаченої культурою Lactobacillus bulgaricus. Сучасні молочні компанії до цих пір виробляють «мечніківську простоквашу» за його рецептом. Він є основоположником концепції пробіотиків.  

Інколи пробіотики плутають з пребіотиками. Це не одне й те ж, хоча і ті і інші мають життєво важливе значення для здоров’я. Вони допомагають нашому організму покращити функції перетравлення їжі і зміцнюють імунну систему.

Пробіотики — живі мікроорганізми, які забезпечують корисну дію на організм споживача, нормалізуючи склад та функції мікрофлори шлунково-кишкового тракту.

Ці мікроорганізми відіграють роль імунної системи в слизовій оболонці кишечника. Вони не дозволяють патогенам чи шкідливим мікроорганізмам рости і розвиватися. Пробіотики допомагають стимулювати шлункові соки і натуральні ферменти, необхідні для правильного травлення, зменшують кількість і виразність побічних ефектів антибіотиків, сприяють розщепленню солей жовчних кислот і нормалізації ліпідного обміну. Споживання кисломолочних продуктів, що містять пробіотики допомагає захистити організм від великої кількості захворювань. Більшість пробіотиків-бактерій відноситься до двох родів: лактобактерії (лат. Lactobacillus) і біфідобактерії (лат. Bifidobacterium), а також багато інших видів бактерій-пробіотиків (непатогенні разновиди Е. coli, непатогенні різновиди Bacillus (B. subtilis), непатогенні різновиди Enterococcus (E. faecium, E. salivarius), молочнокислий стрептокок Str. thermophilus, дріжджеві гриби Saccharomyces boulardii). Кожен рід бактерій містить значну кількість видів, в кожного виду є різноманітні штами.

Це важливо пам’ятати, тому що різні штами можуть бути по-різному корисними для різних органів нашого тіла. Наприклад, штам Shirota виду Lactobacillus casei підтримують імунну систему і допомагають просуванню їжі через кишечник, штам Bulgaricus виду Lactobacillus delbrueckii корисний для людей, не здатних перетравлювати лактозу, що міститься у молоці та молочних продуктах. На сьогоднішній день широкому колу споживачів доступні в достатньому асортименті пробіотичні продукти: кефір, простокваша, ряжанка, сир, йогурт, мацоні, айран, рікотта та інші кисломолочні продукти, а також фармацевтичні препарати і БАД (можуть бути у вигляді батончиків, пластівців, порошків, капсул та ін.).

Пробіотики можна придбати в супермаркеті чи в магазині здорового харчування, а також в Інтернеті. Вибираючи пробіотики, звертайте увагу на виробника. Чим довше компанія-виробник існує, тим більша вірогідність того, що її продукти проконтрольовані, вивчені, для такої компанії буде мати значення її репутація. Вивчайте етикетку. Чим більше інформації міститься на етикетці, тим краще. Виробник повинен гарантувати певну кількість мікроорганізмів в продукті до кінця терміну його придатності, і про це має бути зазначено на етикетці. Багато виробників на етикетках пробіотиків не вказують інформацію про те, які штами бактерій містить продукт. Якщо ви плануєте приймати пробіотики, зателефонуйте до компанії-виробника і з’ясуйте, які саме штами бактерій містить продукт і які дослідження були проведені, щоб довести їхню користь для здоров’я.    

Не забувайте про правильне зберігання антибіотиків відповідно до умов, зазначених в інструкції чи на етикетці. Купуючи кисломолочний продукт в торговельній точці, необхідно обов’язково перевіряти його кінцевий термін придатності, а також щоб пакування вибраного вами продукту не було пошкодженим чи відкритим, продукт має бути достатньо охолодженим (температура не вище +6ºС). 

Пребіотики — харчові добавки, які не перетравлюються і покращують здоров’я споживача вибірковим стимулюванням росту і активності корисної мікрофлори кишечника.

Пребіотики є типовим вуглеводом, який є основою для пробіотиків. Корисна дія пребіотиків починається безпосередньо в товстому кишечнику, де стимулюється ріст і активність корисних живих мікроорганізмів (пробіотиків), забезпечуючи їх стійкість і тим самим захищаючи організм від шкідливих речовин. Пробіотики і пребіотики можуть споживатись окремо, але разом вони дають більш швидкий позитивний ефект.

Вони призначені для того, щоб стимулювати імунну систему, сприяючи розвитку корисних бактерій в кишечнику, а також перешкоджаючи росту патогенних мікроорганізмів. Пребіотики перешкоджають утворенню закрепу і запальних захворювань кишечника, вони допомагають зменшити газоутворення і сприяють кишечному потоку, відновлюють нормальну мікрофлору кишечника, стимулюють синтез вітамінів групи В і К, а також допомагають поглинати деякі мінерали, наприклад, кальцій і магній.   

До пребіотиків відносяться моно-, оліго- і полісахариди (олігофруктоза, інулін, галакто-олігосахариди, лактулоза, лактітол, пантотенат кальцію, параамінобензойна кислота, харчові волокна (клітковина), целюлоза, екстракти водоростей, дріжджів, моркви, картоплі, кукурудзи, рису, кабака, часнику, сорбіт, ксиліт, ксилобіоза, рафіноза, пектини, хітозан, декстрин, глутамінова кислота, аргінін, валін, вітаміни А, Е, С, глутатіон, каротиноїди, селен, ейкозапентаїнова кислота та ін.).

Пребіотики містяться:

— в продуктах харчування (максимальний вміст у свіжих молочних продуктах, кукурудзі, крупах, хлібі, цибулі, часнику, горосі, квасолі, неочищених злаках, аспарагусі, бананах, артишоці, в інших фруктах і овочах); 

— в численних варіантах клітковини і висівок;

— інулін (в топінамбурі, кульбабі, артишоку, корінні цикорію та ін.); 

— в фармацевтичних препаратах і БАДах.     

Лактулоза і лактоза позитивно впливають на формування здорової мікрофлори кишечника; інулін виводить з організму шлаки, зміцнює імунітет; целюлоза також виводить з організму шкідливі речовини і сприяє розмноженню корисних бактерій.

Кожен, хто стикається з порушенням роботи кишечника, повинен розуміти різницю в пробіотиках і пребіотиках. З профілактичною метою краще приймати пребіотики і пробіотики природного походження, з лікувальною метою (за наявності захворювань) — пробіотики і пребіотики у вигляді фармацевтичних препаратів і БАДів за рекомендацією лікаря.    

Сподіваюсь, що ця інформація була корисною для вас, шановні читачі, і у вас буде можливість застосувати мої поради на практиці.

Бажаю всім здоров’я в новому році!  

Ірина Буділович, експерт з технології переробки молока та виробництва молочної продукції, аудитор систем менеджменту якості та безпечності харчових продуктів

Думка автора може не збігатися з думкою редакції. Відповідальність за цитати, факти і цифри, наведені в тексті, несе автор.