Втрата позицій: експорт сільгосппродукції до Лівії зменшився втричі

01 жовтня 2021, 07:20 6368
Юліанна Мусса

Клімат Лівії не дає змоги займатися сільським господарством і скотарством. Тому майже всю сільськогосподарську продукцію країна імпортує. Україна раніше поставляла до Лівії великі партії зерна, та в 2021 році експорт зменшився майже втричі.

Раніше обидві країни погодили форми міжнародних ветеринарних сертифікатів для експорту з України до Лівії великої рогатої худоби, м’яса птиці та продуктів із нього. Крім того, зараз узгоджується ветеринарний сертифікат на експорт молока та молочних продуктів.

Отож, сільськогосподарська продукція та продукти харчування, які експортуються з України до Лівії:

  • крупи — $248,30 млн;
  • цукор та цукрові кондитерські вироби — $17,88 млн;
  • залишки, відходи харчової промисловості, корм для тварин — $12,57 млн;
  • м'ясо та їстівні м'ясні субпродукти — $8,20 млн;
  • тваринні, рослинні жири та олії, продукти розщеплення — $5,01 млн;
  • молочні продукти, яйця, мед, їстівні продукти — $4,73 млн;
  • живі тварини — $1,64 млн.

Якщо порівняти експорт українських товарів до Лівії, то у 2019 році він складав $291 млн, в основному це зернові культури (90%) і чорні метали (10%). У 2020 році — $320 млн, а у 2021-му — лише $121 млн.

У минулому експорт шоколаду до цієї країни був на одному з перших місць. Українські виробники завоювали значну частку ринку Лівії, але зі зміною влади і озброєним конфліктом виникли труднощі з поставками. Але Україна має працювати в даному напрямку, відновити ринок збуту та розробити стратегію: досконально вивчити вподобання та смаки споживачів, відновити співпрацю та поставки, створити спільну рекламно-маркетингову компанію.

Юліанна Мусса, директор з інноваційних програм та развитку «Асоціації українських і арабських бізнесменів та інвесторів» 

Думка автора може не збігатися з думкою редакції. Відповідальність за цитати, факти і цифри, наведені в тексті, несе автор.