Чи потрібне країні аграрне міністерство?

04 вересня 2019, 12:08 3528
Олександр Калюжний

Ні в кого не виникає сумнівів у тому, що Україна — це аграрна країна (що б це не означало). Проте одним із перших рішень новосформованого уряду було розформування Міністерства аграрної політики та продовольства України. Замість самостійного міністерства буде створений департамент у Міністерстві економічного розвитку та торгівлі України.

Новина настільки приголомшила український інформаційний простір, що навіть багаточисленні українські експерти не відразу взялися коментувати це рішення.

Не вдаючись до функціонального аналізу саме українського аграрного міністерства та без наміру почати дискусію щодо того, як МЕРТ справлятиметься з окремими його функціями, я пропоную поглянути, як з цим справи у світі.

Виявляється, що у абсолютної більшості країн у світі немає профільного аграрного міністерства. Зі 195 членів ООН таке міністерство (або аналогічна самостійна структура з іншою назвою) є лише у 76 країн, тоді як у 119 — немає.

Пропоную порівняти країни з міністерством та без нього за декількома макроекономічними показниками. Наприклад, ВВП на душу населення (наразі найбільш універсальний показник загального економічного розвитку країни) та якийсь спеціальний показник з відношенням до агро, скажімо, додана вартість сільського господарства на працівника. Припустимо, що останній умовно відображає «важливість» або значення сільського господарства в економіці країни. Позначаємо країни з міністерством зеленим кольором, а без нього — червоним.

 Джерело даних: Світовий банк. Всі дані станом на 2016 р.

До речі, вгадайте, яку країну відображає точка синього кольору. (Так, це Україна!) На графіку неозброєним оком можна побачити те, що існує позитивна кореляція між наявністю в країні профільного аграрного міністерства та доданою вартістю галузі на одного працівника, як і розміром ВВП на душу населення. Звичайно, кореляція не завжди означає причинно-наслідковий зв’язок і сама по собі ще нічого не доводить. Та й є ще ціла низка інших важливих факторів, не врахованих тут, як-от, скажімо, географія. А проте тут, як на мене, перевага меншості з міністерством над більшістю без нього виглядає переконливо, ви так не вважаєте?

Олександр Калюжний, аналітик УКАБ

Думка автора може не збігатися з думкою редакції. Відповідальність за цитати, факти і цифри, наведені в тексті, несе автор.