Ринок праці: Наскільки консервативна аграрна сфера?

27 серпня 2019, 08:01 3407
Кадровий портал grc.ua

Фриланс, аутсорсинг та аутстафінг набувають усе більшої популярності на ринку праці України. Передумов для цього декілька.

По-перше, це — розвиток технологій та програмного забезпечення, які дозволяють не бути прив'язаними до офісу, і зміни в структурі ринку праці, що породжують усе більше і більше спеціалізацій, які не передбачають регламентований робочий графік як такий. По-друге, найактивніше покоління на ринку праці, міленіали, та їхні наступники «зети» все частіше роблять вибір на користь балансу між роботою та особистим життям, а не більшого заробітку. А отже, можуть віддавати перевагу роботі на половину ставки, фрилансу, роботі вдома тощо — всім типам зайнятості, які передбачають скорочення часу, проведеного в офісі. Проте чи відповідають взаємністю роботодавці на такий попит з боку пошукачів, особливо в агропромисловій сфері, яка традиційно вважається досить консервативною? 

Звернемось до статистики. Аналіз бази резюме, розміщених на hh.ua | grc, показує: кількість CV пошукачів, які цікавляться віддаленою роботою та/або зайнятістю із гнучким графіком, за останні 12 місяців зросла у 2,5 раза порівняно з 2014 роком. Головним чином, відповідна зайнятість цікавить представників профсфер «ІТ, телеком», «Маркетинг, реклама, PR», «Мистецтво, медіа». Проте  таке «волелюбство» не часто знаходить розуміння серед роботодавців, абсолютна більшість з яких зацікавлена в співробітниках на повний робочий день та повну зайнятість. Так, за 2019 рік гнучкий графік фігурував у 6% вакансій, стільки ж припало на пропозиції про віддалену роботу.

А компанії агропромислового сектору ще менш ліберальні у питанні залучення співробітників за сучасними формами зайнятості. Так, на вакансії з гнучким графіком та/або дистанційною роботою припадало лише 2,5% від усіх розміщених за останні 12 місяців пропозицій про роботу. Головним чином, у них шукали менеджерів по роботі з клієнтами, спеціалістів з продажів чи з супроводу клієнтів, асистентів у відділ по роботі з сільськогосподарською продукцією, дизайнерів.

Проте варто зазначити, що позитивні зрушення у цьому питанні є, хоч і досить повільні. Наприклад, у вакансіях, розміщених у 2013 році на такі види робочих графіків, як віддалена робота та робота з гнучким графіком, припадало менше 1%. Відповідні пропозиції про роботу від аграрних компаній розміщувались для менеджерів з оптових продажів, інженерів-проектувальників з елеваторів, менеджерів з продажу насіння, добрив, засобів захисту рослин.

Нагадаємо, що згідно з дослідженням «Рейтинг роботодавців України 2018» графік роботи — важливий фактор вибору роботи для 14% респондентів. На перший погляд це не так уже й багато. Проте за значущістю цей критерій переважає офіційне працевлаштування (13%) та можливість навчання за рахунок компанії             (9%). А для деяких категорій, наприклад, для спеціалістів з досвідом до 2 років чи пошукачів, які шукають перше місце роботи, зручний графік входить до ТОП-5 найважливіших факторів.

hh.ua|grc, провайдер комплексних HR-рішень

Думка автора може не збігатися з думкою редакції. Відповідальність за цитати, факти і цифри, наведені в тексті, несе автор.