Льонарству допоможе режим вільної торгівлі

26 грудня 2017, 16:37 3529
Микола Шкурко

Скасування експортного та імпортного мит на насіння льону активізує закупівлю льону на внутрішньому ринку за справедливими цінами, дозволить забезпечити переробні підприємства додатковим обсягом сировини.

Скасування експортного та імпортного мит на насіння льону сприятиме розвитку льонарської галузі. До такого висновку підводить аналіз стану митного регулювання операцій з насінням льону. Чинними є імпортне мито в розмірі 5% та експортне мито — 8,2% до ЄС і 10% — до інших країн. Як результат, товарне насіння льону олійного в Україну не ввозиться, а вивіз коливається на дуже низькому рівні порівняно з країнами-конкурентами з експорту цього товару. Головний внутрішній споживач насіння льону — виробники олії — нарікає на брак обсягів, для яких 20 тисяч тонн річної переробки насіння льону губляться на тлі 18 мільйонів тонн потужностей. Запроваджене 1999 року з ініціативи переробників експортне мито на насіння льону не виправдало сподівань — аграріїв відвернули цим від збільшення посівних площ під льоном.

Зачароване коло такого регулювання прийшов час розірвати. Законодавча ініціатива виглядає так: запроваджується скасування експортного та імпортного мит на насіння льону. Такий захід припинить самодискримінацію держави, в тому числі і аграріїв, і переробників: активізує закупівлю льону на внутрішньому ринку за справедливими цінами, як наслідок — розширення посівних площ, та  дозволить забезпечити переробні підприємства додатковим обсягом сировини.

Микола Шкурко, генеральний директор ТОВ «Просвітницька виробничо-комерційна фірма «Сяйво», голова Ради директорів Громадської спілки «Асоціація розвитку льонарства і коноплярства України»

Думка автора може не збігатися з думкою редакції. Відповідальність за цитати, факти і цифри, наведені в тексті, несе автор.