«Лакмусовий папірець» для української влади

23 лютого 2018, 20:30 5616
Сергій Лабазюк

В хімії «лакмусовий папірець» допомагає відрізнити кислотне середовище від лужного. В житті це визначення застосовують в ситуації, коли потрібно зрозуміти: маємо справу з правдою чи з брехнею.

Так от, таким «лакмусовим папірцем» для влади стала ситуація довкола змін до Податкового кодексу, які були прийняті разом із Держбюджетом-2018. Бо саме туди були «зашиті» поправки, які стосувалися відміни відшкодування ПДВ на операції з експорту соняшнику, сої та ріпаку. За класикою жанру, відбувалося все кулуарно: без публічних обговорень з аграріями та народними депутатами.

Автори відповідних поправок били себе в груди і запевняли, що все робиться виключно для підтримки вітчизняної агропереробки. Та ніхто ж не проти! Але давайте не примножувати успіх одних за рахунок знищення інших… 

Бо в результаті — найпотужніші переробники (яких в країні можна на пальцях перерахувати і які й пролобіювали прийняття такого рішення) стали би ще багатшими, а малі та середні аграрії-товаровиробники не отримали би нічого, окрім головного болю та мільярдних збитків.   

Прокотилася хвиля протестів з боку тих, хто сьогодні годує країну і приносить левову частку валютної виручки: фермери вийшли на пікетування органів влади, і змушені були перекривати автомагістралі, аби добитися скасування «драконівського» рішення.

Як тільки влада зрозуміла, що пахне смаленим, до Податкового кодексу були внесені зміни, згідно з якими соняшник повернув собі втрачені позиції, відшкодування ПДВ при експорті ріпаку продовжили до 2020 року, а сої — до 1 вересня 2018-го. Та хто розуміється в питанні, знає чітко, це — короткотермінове рішення і воно допоможе фермерам не більше ніж «мертвому кадило». Бо в аграрному секторі планування здійснюється, щонайменше, на 3-5 років наперед. Тому правила гри мають бути чіткими та прозорими.

Завдяки тому, що в нинішньому складі парламенту частина виробничників, людей, які добре знають аграрну галузь і розуміють, до яких наслідків призведе така недалекоглядна політика, одразу відреагували на таку несправедливість. За підтримки аграрних асоціацій та органів місцевого самоврядування нами, депутатами, був розроблений законопроект №7403-2 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо деяких питань оподаткування податком на додану вартість операцій з вивезення за межі митної території України олійних культур», який повністю повертає колишній режим адміністрування ПДВ при експорті вищезгаданих культур.

Окрім того, під час Всеукраїнського аграрного віче, яке відбулося 7 лютого в Києві, прийнято рішення створити міжфракційне депутатське об'єднання. Воно складається з однодумців, депутатів абсолютно від різних політичних сил та громадських формувань. Головна мета — відстоювати інтереси аграріїв, які на сьогодні знаходяться під великим ризиком.

Саме тому, разом з бізнес-омбудсменами ГО «Бізнес-Варта», яким я також є, іншими народними депутати вже в найближчий сесійний тиждень наполягатимемо на прискоренні розгляду та прийнятті законопроекту № 7403-2 у сесійній залі.   

Також аграрії наполягають на врегулюванні земельних відносин на місцевому рівні. Бо земля — одна з основ їхньої економічної самодостатності на місцях. Крім того, сьогодні 705 об'єднаних територіальних громад — в очікуванні можливості розпоряджатися землями за межами  ОТГ.

Як бачимо, починаючи з 2014-го, «питання забалакують», бо далі першого читання урядовий, депутатський і президентський законопроекти не рухаються. Чому? Бо кожен тягне ковдру на себе. В результаті — все у підвішеному стані. Саме тому будемо наполягати і на розгляді на найближчому сесійному тижні законопроекту №4355. Потрібно передати громадам важливий для їхнього розвитку ресурс — землю.

Загалом фермери — миролюбний народ, який не вирізняється войовничими настроями. Їм ніколи: як не посівна, то жнива… Але коли тобі намагаються «затиснути пальці у дверях», звісно, ніхто не мовчатиме! І щоб їх нарешті почули, треба діяти злагоджено і непохитно стояти на своєму. «Борітеся — поборете» — говорив класик. Немає приводу йому не вірити.  

Сергій Лабазюк, народний депутат України

Думка автора може не збігатися з думкою редакції. Відповідальність за цитати, факти і цифри, наведені в тексті, несе автор.