Кому дістанеться українська земля?

25 вересня 2019, 11:15 3902
Сергій Лабазюк

Уряд нарешті оприлюднив текст законопроєкту про ринок землі, на який усі ми так довго чекали. Згідно з ним, вже з 1 жовтня 2020 року мораторій на продаж землі буде скасований.

Так, мораторій не міг тривати вічно, і варто визнати, що настав час, коли ринок вже потрібно відкривати.

Адже люди мають реалізувати право розпорядитися своєю землею, а фермер чи агропідприємство — придбати її. Але ключове питання — на яких умовах? Власне, на цьому треба зосередитися в першу чергу.

Працюючи в робочій групі щодо відкриття ринку землі в минулому скликанні, ми розробляли дорожню карту. Земля — це дуже чутливе питання для українців, тому кожне рішення потрібно приймати дуже виважено та розсудливо.

Ключові моменти

Позитивним аспектом законопроєкту є те, що забезпечується переважне право орендаря на купівлю земельної ділянки. 

Також важливо, що забезпечується право громадян на викуп земельних ділянок для ведення селянського (фермерського) господарства, які їм належать на праві постійного користування та праві довічного успадкованого володіння.

Законопроєкт обмежує площу землі, що може перебувати у власності одного громадянина чи юридичної особи. Якщо закон ухвалять, «в одні руки» можна буде придбати не більше 15% сільськогосподарських земель території області та 0,5% с/г земель України.

В чому небезпека?

На цьому позитивні моменти законопроєкту закінчуються, і постає питання: хто ж стане власником української землі?

Нещодавно під час великого земельного форуму «Земля як фактор розвитку українського села» Президент Володимир Зеленський не дав чіткого меседжа про те, що іноземцям справді буде заборонено купувати українську землю, хоча від нього цього чекали.

А прем’єр Олексій Гончарук взагалі заявив, що іноземні інвестори вже володіють українськими землями, і ніхто не буде їм цього забороняти! При цьому він відмовився відповідати на запитання аграріїв, у яких це викликало шалене обурення.

Після цього у більшості областей України аграрії вийшли на багаточисленні акції протесту, вимагаючи заборонити іноземцям купувати українську землю.

Їхнє занепокоєння можна зрозуміти. Сьогодні українці та іноземні інвестори знаходяться в абсолютно нерівних умовах. Ставки по кредитах в Україні становлять 22-24%, а в Європі — 3%. Якщо іноземці будуть допущені до ринку, українці просто втратять свою законну можливість стати власниками землі.

Я глибоко переконаний, що в разі зняття мораторію на продаж землі іноземцям потрібно заборонити купувати українську землю, як мінімум, на перші 3-5 років. Ми не повинні ні в якому разі підігравати МФВ, який хоче дозволити іноземцям продавати землю. Інтереси держави Україна та власних громадян мають бути понад усе.

Дуже тривожно, що зараз ми бачимо гру влади, яка на словах нібито обіцяє, що «страшилки про китайців, арабів чи інопланетян, які вивезуть нашу землю вагонами, — це маячня», але на ділі все робить навпаки.

Адже бенефіціарами будь-якої української компанії можуть бути іноземці, й це ні для кого не секрет! А це вже обман людей і невиконання власних обіцянок.

Переконаний, що така позиція до добра не доведе. Ми маємо чітко заборонити іноземцям купувати землю, щоб потім не було занадто пізно!

Сергій Лабазюк, народний депутат України, член Комітету з питань аграрної політики та земельних відносин

Думка автора може не збігатися з думкою редакції. Відповідальність за цитати, факти і цифри, наведені в тексті, несе автор.