Як аграріям зберегти статус платника єдиного податку

18 червня 2020, 07:21 3038
Вікторія Фоменко

Останнім часом податкові органи стали частіше вдаватися до анулювання реєстрації платників єдиного податку («ЄП») IV групи. Це особливо болюча тема для аграріїв, адже таке анулювання зумовлює перехід на загальну систему оподаткування. Для агробізнесу він означатиме негативний вплив на фінансову ефективність, для податкової ж такий перехід є більш вигідним з точки зору податкових надходжень.

Аби анулювати реєстрацію платника ЄП IV групи, податкова зазвичай вдається до таких дій:

- відмовляє у підтвердженні статусу платника ЄП;

- приймає рішення про анулювання реєстрації платника;

- виключає компанію з Реєстру платників ЄП («Реєстр») без відповідного рішення та/або попереднього повідомлення про таке виключення.

Однак далеко не всі ці способи є законними. Що робити, якщо ви вважаєте припинення статусу безпідставним?

Підстави для анулювання

Податковий кодекс України («ПК України») чітко визначає підстави для анулювання реєстрації платника ЄП. Перелік підстав є вичерпним, тобто реєстрацію неможливо анулювати з інших причин. Ми пропонуємо розібрати ті підстави, які податкові органи використовують найчастіше, а саме: коли у платника ЄП є податковий борг; коли платник ЄП порушує правила подання податкової звітності.

Податковий борг

Підставою для анулювання є наявність у платника ЄП податкового боргу на кожне перше число місяця протягом двох наступних кварталів. А після вступу в силу так званого Закону про BEPS (ЗУ № 466-ІХ, раніше — законопроєкт № 1210) анулювання можливе лише, якщо сума такої заборгованості перевищує 60 НМДГ (наразі — 1020 грн).

Втім, практика свідчить, що податкова зазвичай припиняє статус платника ЄП, керуючись не вказаною вище підставою, а іншою нормою — п. 291.5-1.3 ПК України. Вона визначає, що платниками ЄП IV групи не можуть бути підприємці, які станом на 1 січня звітного року мають податковий борг. Ця норма є значно зручнішою для податкової, адже вона:

· не вимагає досліджувати факт наявності податкового боргу на кожне перше число місяця протягом двох кварталів;

· не містить обмежень щодо суми податкового боргу, за якої компанія (підприємець) не може бути платником ЄП (наприклад, навіть борг у розмірі 5 грн на практиці часто стає приводом для анулювання).

Однак, наявність такого податкового боргу не входить до переліку підстав для анулювання реєстрації платників ЄП. Єдиний виняток — за результатами виїзної документальної перевірки наявність податкового боргу може бути однією з підстав донарахування податків та зборів, від сплати яких платник звільнявся як платник ЄП, а також штрафних санкцій, тоді як сам платник у такому разі зобов’язаний перейти на загальну систему оподаткування. Однак, навіть у цьому випадку повноваження податкової на анулювання реєстрації ЄП прямо не передбачені.

Більше того, податкова зазвичай таку перевірку не проводить, а користуючись своїм адміністративним становищем, всупереч закону відмовляє у підтвердженні статусу платника ЄП та/або просто виключає компанію (підприємця) з Реєстру.

Часто трапляється, що платник податків помилково сплатив кошти на інший рахунок, в результаті чого виник технічний податковий борг. Тобто, податок сплачений, але не зарахований.

Позицію щодо незаконності такого підходу з боку податкової підтримує Верховний Суд (постанови від 16.04.2018 по справі № 808/657/16, від 05.03.2019 по справі № 818/606/17, від 19.12.2019 — № 810/3682/15, від 20.06.2019 — № 822/1807/17 тощо).

Важливо: тобто, якщо податковий орган анулює статус платника ЄП на підставі наявності податкового боргу станом на 1 січня, без проведення відповідної виїзної документальної перевірки, шанси на оскарження такого рішення і в адміністративному, і в судовому порядку досить високі. Якщо ж документальна перевірка таки відбулася, шанси варто оцінювати, виходячи з фактичних обставин.

Аби уникнути потенційних спорів, варто приділяти окрему увагу інформації щодо податкового боргу, яка відображається в інтегрованій картці платника податку, особливо в останні дні кожного року. Контроль інформації в картці допоможе уникнути боргу станом на 1 січня нового звітного року.

Порушення правил подання податкової звітності

Ця підстава для анулювання реєстрації платника ЄП є порівняно новою, її запровадили у 2018 році. Втім, податкові органи вже активно її застосовують. Раніше, до вступу в силу Закону про BEPS, вона передбачала анулювання реєстрації платника ЄП IV групи за неподання податкової звітності, передбаченої пп. 295.9.1 ПК України. Натомість, цей пункт кодексу визначає необхідність подавати податкові декларації за місцезнаходженням платника податку і місцем розташування земельної ділянки, однак не розмежовує загальну і звітну податкові декларації та не визначає перелік додатків до них.

Ці особливості врегульовані пп. 298.8.1 ПК України, недотримання якого формально не вважалось підставою для анулювання статусу платника ЄП. Такий стан законодавства допускав його неоднозначне тлумачення і за певних умов допомагав платникам ЄП успішно оскаржувати рішення податкової (наприклад, можна було використовувати додаткові аргументи у разі допущення помилок у визначенні типу декларації).

Натомість, Закон про BEPS вніс зміни, якими норму про анулювання реєстрації доповнено вказівкою на порушення пп. 298.8.1 ПК України як підставу такого анулювання. Фактично, це позбавило платників ЄП можливості використовувати певні аргументи при оскарженні рішень про анулювання.

Аби запобігти позбавленню статусу платника ЄП на цій підставі та спорам із податковою, варто:

· подавати окремі податкові декларації — загальну та звітну, навіть якщо земельні ділянки знаходяться в межах одного КОАТУУ. Подання лише однієї декларації, навіть за умови, що загальна і звітна за своїм змістом абсолютно ідентичні, на практиці слугує для податкової служби приводом для анулювання статусу платника ЄП;

· окрему увагу приділяти визначенню типу декларацій та їх заповненню у затвердженому порядку;

· подавати декларації завчасно (щоб вони були доставлені до податкової принаймні за 15-20 робочих днів). Якщо податкова виявить недоліки у декларації і законно відмовиться її прийняти, можна встигнути подати нову до встановленого граничного строку (20 лютого). Якщо не встигнути, податкова може анулювати статус платника ЄП, і оскаржити її рішення буде значно складніше. Якщо подачу все ж таки прострочили, варто пам’ятати, що підставою для анулювання реєстрації платника ЄП є неподання податкової звітності, а не подання її із запізненням. Тож навіть у такому разі подавати звітність потрібно.

Важливо: податкова не лише часто анулює реєстрацію платників ЄП безпідставно, але й порушує порядок такого анулювання. Це може допомогти платникові успішно оскаржити її рішення.

Найпоширеніші помилки, яких може припуститися податкова

1. Не прийняти рішення про анулювання платника ЄП

Натомість, вона просто виключає платника із Реєстру або ж надсилає повідомлення про непідтвердження статусу платника ЄП. Такий порядок анулювання реєстрації неприпустимий. Це підтверджує, зокрема, позиція Верховного Суду, який вказує, що анулювання може здійснюватися шляхом прийняття рішення про анулювання реєстрації платника ЄП. За відсутності такого рішення, анулювання є незаконним (постанови від 06.02.2018 у справі № 816/543/17, від 10.12.2019 у справі № 806/499/16, від 07.02.2019 у справі № 804/3117/17 тощо) — наприклад, у разі відмови у підтвердженні статусу платника ЄП або виключення платника з Реєстру.

2. Не провести перевірку платника податку у встановленому порядку

Хоча ПК України не передбачає порядку прийняття рішення про анулювання реєстрації платника ЄП, Верховний Суд (зокрема, у постановах від 10.12.2019 по справі № 806/499/16, від 06.05.2020 по справі № 812/1137/16 тощо) часто звертає увагу на те, що прийняттю рішення має передувати податкова перевірка. І це логічно, адже щоб анулювати реєстрацію платника ЄП, потрібно спочатку у законний спосіб встановити наявність підстав для цього.

Що робити платникам?

Важливо дотримуватися всіх передбачених ПК України формальностей, аби запобігати анулюванню реєстрації, адже податкова служба часто націлена на наповнення бюджету, і їй більш «вигідно» перевести платника ЄП на загальну систему.

Якщо ж податкова все таки анулювала вашу реєстрацію як платника ЄП IV групи, це ще не означає, що таке анулювання здійснене законно. Варто комплексно оцінювати шанси на оскарження і відстоювати свою позицію. Як свідчить остання практика, позитивного результату можна досягти навіть на етапі адміністративного оскарження, якщо позиція платника є переконливою і узгоджується з актуальною судовою практикою.

Вікторія Фоменко, партнер INTEGRITES, у співавторстві з юристом INTEGRITES Віталієм Лабадіним

Думка автора може не збігатися з думкою редакції. Відповідальність за цитати, факти і цифри, наведені в тексті, несе автор.