Індія-Україна. Фактори, які революціонізують сільське господарство

17 листопада 2017, 08:00 6345
Олексій Павленко

Сьогодні Азія — динамічний регіон з великою різноманітністю сільськогосподарської продукції. Сільське господарство є одним із ключових факторів зросту економіки цих регіонів, оскільки більшість країн сильно залежать від АПК.

Країни Азії входять в число найбільших світових експортерів таких продуктів, як рис, фрукти, овочі і кава.

Наприклад, сільське господарство відіграє важливу роль в економіці Індії. Частка сектору сільського господарства та суміжних галузей у ВВП становить 17%. За даними ФАО, в світовій валовій продукції сільського господарства частка Індії складала 10% (2014 рік). Це друге місце після Китаю.

Індія з великим і різноманітним сільським господарством входить в число провідних світових виробників рису, пшениці, цукрового очерету, касторового насіння, арахісу, проса, насіння кунжуту, фруктів і овочів. Країна є одним з найбільших виробників свіжих овочів — 11% в світовому виробництві, фруктів — 13%, зернових культур — 10%, яєць — 5%, яловичини (м'ясо буйволів) — 4%. Також Індія є найбільшим у світі виробником молока протягом останніх двох десятиліть і забезпечує 18% його світового виробництва.

 

 

Індія є значним агроекспортером декількох культур, таких як рис, бавовна, горіх кеш«ю, арахіс. Також вона протягом багатьох років розвивала конкурентоспроможність експорту деяких нішевих сільськогосподарських продуктів: рису басматі, гуарової камеді і касторового масла. Водночас ця країна традиційно є найбільшим виробником, споживачем та експортером спецій та прянощів.

У 2016 році експорт аграрної продукції складав $30,5 млрд, частка в загальному експорті товарів з країни — 12%. Відповідно імпорт —  $ 22,1 млрд та 6%.

Основними експортними товарами в аграрній торгівлі Індії минулого року були: зернові — 18% від загального агроекспорту ($5,6 млрд), риба — 17% ($5,2 млрд), м«ясо — 13% ($4 млрд), кава, чай, прянощі — 10% ($3 млрд), цукор — 5% ($1,7 млрд).

Експорт сільськогосподарських товарів допоміг виробникам скористатися перевагами більш широкого міжнародного ринку, який, у свою чергу, стимулював їх внутрішнє виробництво.

Тим не менш, як і в більшості країн Азії, в Індії відсутній належний доступ до сучасних технологій та послуг. Перед індійськими фермерами постає питання, як збільшити кількість та підвищити якість продукції. Деякі стартапи вже сьогодні дають інноваційну відповідь на це питання.

Так, інженерами-програмістами з Бангалора було представлене технологічне рішення CropIn, яке надає сільськогосподарським підприємствам технології та досвід для створення більш розумного та безпечного харчування для споживачів у всьому світі. CropIn інтегроване з мобільним додатком SmartFarms. Це дозволяє підприємствам харчової продукції відслідковувати ріст сільськогосподарських культур на фермах по всій країні з детальними відомостями про культуру та умови її вирощування, аби допомогти компаніям дистанційно стежити за фермами та взаємодіяти з фермерами. Крім того, програма надає прогноз продуктивності та прогноз врожаю.

Інший стартап, Eruvaka Technologies, спрямований на розвиток аквакультури. Він допомагає фермерам слідкувати за водоймами та ставками, розробляє плаваючі сонячні батареї для вимірювання різних параметрів води, такі як рівень кисню, температура і діапазон рН, що має вирішальне значення для зростання та виживання риби та креветок. Зібрана інформація завантажується у хмарне сховище даних та передавається окремим клієнтам через мобільний додаток, SMS, голосовий виклик або Інтернет. Фермери можуть також дистанційно керувати автоматичним обладнанням, таким як аератори та живильники.

Сьогодні в Індії відбувається справжній технологічний бум. Інноваційні продукти, представлені індійськими стартапами, включають в себе пристрої для спектрального аналізу ґрунту та сільськогосподарських культур, датчики та ІТ-технології для точного землеробства, технологічні рішення для підвищенні родючості ґрунтів тощо. Впровадження інноваційних технологій стане ключем до успіху індійський агрокомпаній та цілком може стати переломним моментом для міжнародних інвесторів.

Шлях інновацій в сучасному конкурентному світі єдино вірний як для Індії, так і для України. Маючи достатню кількість природніх та людських ресурсів, за допомогою агротехнологій ми зможемо досягти нових висот — збільшити врожайність, одночасно знизивши сукупні витрати за виготовлення продукції. Як Індія, Україна не стоїть на місці. Кожного дня з«являються нові ідеї, нові технології, нові стартапи. Щоб допомогти найкращим з них реалізуватися, ми організували конкурс — AGRITECH Challenge, який стартує вже в кінці листопада. Інновації — чинник, який допоможе революціонізувати сільське господарство та перемогти у конкурентній боротьбі за ринки збуту. 

Олексій Павленко, експерт Українського інституту майбутнього (UIF), міністр аграрної політики та продовольства (2014-2016 рр.)

Думка автора може не збігатися з думкою редакції. Відповідальність за цитати, факти і цифри, наведені в тексті, несе автор.