І знову мораторій...

06 вересня 2018, 12:44 3883
Вадим Івченко

Агрокорпорації вже давно мають у Верховній Раді своїх лобістів, які під приводом порушення прав та свобод громадян планомірно намагаються проштовхнути вигідний їм закон щодо негайного початку продажу землі.

На сьогодні один із таких лобістів Олексій Мушак, який, до речі, є родичем власника агрохолдингу, що має земельний банк понад 700 тисяч гектарів, знову, як і минулого року, зробив подання до Конституційного суду з вимогою скасувати мораторій.

Земля — це не просто нерухомість. Ті, хто на ній працює, розуміють, що її необхідно розглядати нерозривно з сільським господарством. Саме тому земля — не товар, а КАПІТАЛ.

І капіталом є господарство, що створене на землі, та продукти харчування, що вирощуються працею сільських сімей. І такий капітал коштує в десятки разів дорожче, ніж можна заплатити за землю. Саме продукт праці на землі є дійсним джерелом зростання заможності села та загалом економіки країни.

За роки незалежності в Україні сформувалися агрохолдингові утворення, які фактично не залишають вибору селянам на ринку оренди, а сільському малому і середньому підприємництву — на ринку продукції. Загалом їх земельний банк сягає близько 8 млн гектарів.

Звичайно, серед вітчизняних великих агропідприємств є й такі, що розвивають тваринництво, створюють робочі місця у сфері переробки, інвестують у соціальну сферу та інфраструктуру сіл. Проте це лише поодинокі виключення.

Верховна Рада вже розпочала наводити лад у земельних питаннях. Прийнято вже декілька важливих земельних законів. Зі зміною президента активніше піде боротьба з корупцією та беззаконням. Тому такі «поборники справедливості» і пришвидшуються, сподіваючись встигнути поторгувати та накупити...

Вадим Івченко, народний депутат України, заступник голови Комітету з питань аграрної політики та земельних відносин ВРУ

Думка автора може не збігатися з думкою редакції. Відповідальність за цитати, факти і цифри, наведені в тексті, несе автор.