Держпідтримка АПК-2019: новації у напрямах

05 березня 2019, 08:10 4677
Олег Нестеров

Майже усі програми держпідтримки цього року зазнали змін.

Програма підтримки галузі тваринництва і об’єктів зберігання продукції

Цього року на дану програму замість 4 млрд грн минулого року передбачено 3,5 млрд грн. Вона поширюється і на об’єкти зберігання сільськогосподарської продукції.

Оновлений напрям передбачає відшкодування 30% вартості цілої низки об’єктів зі зберігання зерна: зернофуражних сховищ, елеваторів, зерноскладів механізованих, зерноочисних та зерноочисно-сушильних пунктів, підприємств з виробництва кормових домішок та сумішей (комбікормів), (включаючи виробничі та допоміжні споруди, призначені для зберігання зерна, силоси для зерна, будівлі для зберігання зерна, виробничі та адміністративні будівлі, споруди пунктів приймання, зберігання, очищення та відвантаження зерна), у тому числі вартості обладнання згідно з проектно-кошторисною документацією.

Процедура залишається аналогічною тій, що діяла для відшкодування вартості тваринницьких комплексів минулого року: заявка і пакет документів надсилається в Мінагропрод, де тричі на рік їх розглядає створена при міністерстві комісія.

Отримувачами коштів можуть бути виключно сільськогосподарські товаровиробники. Фактом підтвердження цього є обов’язкове надання довідки про те, що його основною діяльністю є постачання (надання) сільськогосподарських товарів/послуг, вироблених (наданих) ним на власних або орендованих основних засобах, причому питома вага вартості сільськогосподарських товарів/послуг становить не менше 75% вартості всіх товарів/послуг, поставлених ним протягом попередніх 12 послідовних звітних податкових періодів (місяців) сукупно (оригінал) та у електронному вигляді. Довідку видають контролюючі органи за місцем обліку сільськогосподарського товаровиробника як платника податку на додану вартість.

Отримувачами відшкодування не можуть бути підприємства, які не є сільгосптоваровиробниками. Таким чином підприємство, яке лише надає послуги зі зберігання, не потрапить під дію цієї програми.

Але залишаються питання без відповіді:

1) чи має право на відшкодування організація/структурний підрозділ с/г товаровиробника, який формально не є с/г товаровиробником, але надає послуги для зберігання с/г продукції своїм підприємствам;

2) чи існує обмеження для елеватора приймати продукцію тільки від свого підприємства, чи може обслуговувати інші підприємства.

Змінено і суму відшкодування вартості за будівництво тваринницьких комплексів:

- для тваринницьких об’єктів вартістю до 500 млн грн (без ПДВ) — 30% вартості;

- для тваринницьких об’єктів вартістю більш як 500 млн грн (без ПДВ) — 30% від 500 млн грн;

- для тваринницьких об’єктів, які створюють 500 і більше робочих місць, незалежно від їхньої вартості (без ПДВ) — 30% вартості.

Компенсація вартості техніки

Зміни до Бюджетного кодексу передбачали включення до програм державної підтримки не тільки елеваторів, а й вагонів і обладнання виробництва біоетанолу та електроенергії з біомаси. Змінами до постанови №130 передбачається компенсація у розмірі 25% (без ПДВ) за придбання спеціальних вагонів для перевезення зерна.

Принцип отримання компенсації залишається аналогічний: купив (оплатив 100% вартості), звернувся до банку з пакетом документів — отримав компенсацію.

Проте:

- немає затвердженого бюджетного розподілу коштів усередині програми, тобто не визначено, скільки фінансування виділено на компенсації окремо с/г техніки і обладнання, вагонів, обладнання для виробництва біоетанолу;

- вагони-зерновози поки що відсутні у переліку вітчизняної техніки та обладнання для агропромислового комплексу, вартість яких частково компенсується (посилання на перелік — Ред.);

- не визначено критерії для виробників вагонів-зерновозів, яким вони і їхня продукція повинні відповідати, якщо планують подаватися до переліку;

- у постанові прописана пряма норма, що компенсація надається за закуплені вагони, устаткування, починаючи з 1 січня 2019 року. Проте існує ймовірність, що придбані вагони чи обладнання просто не потраплять до переліку, або не будуть подані заявником (виробником) для внесення в перелік, через що компенсацію просто не буде надано. Також може бути відмовлено у внесені в перелік техніки через формальні процедури: відсутність документів або невідповідність вимогам за рівнем локалізації.

Важливою передумовою отримання компенсації за вагони є наявність технічного паспорта у аграрія, який їх придбав, адже це один із документів, які подаються до уповноваженого банку.

І знову ж таки, отримувачами за цією програмою можуть бути тільки юридичні особи та ФОП, основною діяльністю яких є постачання сільськогосподарських товарів, вироблених ними на власних або орендованих основних засобах, за умови, що питома вага вартості таких сільськогосподарських товарів становить не менше 75% вартості всіх товарів, поставлених такими юридичними та фізичними особами протягом попередніх 12 послідовних звітних податкових періодів сукупно, а для новоутворених сільськогосподарських товаровиробників, які провадять господарську діяльність менше ніж 12 календарних місяців, — за результатами кожного окремого звітного періоду. Держпідтримка розширила напрями фінансування на об’єкти для зберігання зерна і вагони. Проте для розуміння того, наскільки будуть працювати ці напрями, яке фінансування буде виділено і який прогнозувати результат, треба очікувати рішення про розподіл коштів.

Олег Нестеров, координатор комітету техніки Асоціації «Український клуб аграрного бізнесу», експерт проекту ЄС «Підтримка впровадження сільськогосподарської та продовольчої політики в Україні» (SAFPI)

Думка автора може не збігатися з думкою редакції. Відповідальність за цитати, факти і цифри, наведені в тексті, несе автор.