Фермери стануть схожими на офісних працівників?

04 вересня 2018, 10:27 4438
Лілія Ямборак

Швидкий розвиток інновацій відбувається паралельно зі збільшенням населення планети. Це призводить до дефіциту продуктів харчування. За оцінками експертів, упродовж наступних 30 років населення світу зросте до 9 млрд. Це означає, що виробництво продуктів харчування має підвищитись приблизно на 70%. Інакше людство зіткнеться з жорстким голодом.

Кліматичні зміни, зумовлені глобальним потеплінням, призводять до демографічного стрибку. З іншого боку, зменшують запаси питної води. В той же час, 70% води, придатної для споживання, іде на потреби сільського господарства, йдеться в IBM Research.

Тож з розвитком технологій з«явилася потреба у впровадженні великих даних в агросфері для збільшення сільськогосподарського виробництва, подолання голоду та бідності. Все це призводить до розвитку точного землеробства.

Що ж це таке? Точне землеробство передбачає збирання та аналіз великих даних у режимі реального часу. Великі дані стосуються різних чинників сільськогосподарського виробництва: погодних умов, рівня азоту й вологості, якості повітря. Отримані дані мають бути підлаштовані під конкретну ферму і навіть кожний квадратний метр фермерського господарства.

Якщо раніше фермер міг працювати в полі в певні дні та в певні години, обробляючи ділянку за допомогою трактора, то фермерське обладнання завтрашнього дня буде нагадувати більше кабіну літака, а вся ділянка буде на планшеті перед очима фермера. Правда ж, зручно?

Який економічний ефект від того, що деякі інновації вже «прийшли» в сільське господарство?

Найбільші світові агрокомпанії вже роблять початкові інвестиції, спрямовані на укорінення точного землеробства у світі. Серед них — Monsanto, DuPont, John Deere, які усвідомлюють важливість великих даних, тому й витрачають великі кошти на їх аналіз.

Так, корпорація Monsanto має кілька компаній, які здійснюють аналіз у сфері агробізнесу. Адже в Monsanto вирахували, що аналітичні дані можуть допомогти збільшити виробництво продукції рослинництва на 30%, що дорівнюватиме $20 млрд щорічно.

В той же час, точне землеробство принесе вигоди не лише великим фермерським господарствам, а й дрібним фермерам. Адже для нього не потрібні потужні системи корпоративного програмного забезпечення з технічним обладнанням, яке займає цілу кімнату. Програмне забезпечення може зберігатися у хмарному сховищі та бути доступним на дешевих приладах: смартфонах та планшетах.

З впровадженням точного землеробства фермери зможуть розпоряджатися ресурсами максимально ощадливо та ефективно. Крім того, воно дасть можливість підвищити продуктивність праці та суттєво зменшити шкідливі викиди у довкілля. Наприклад, не буде потреби вносити в ґрунт фіксовану кількість добрив, пестицидів та гербіцидів. Аналіз великих даних дасть змогу це точно регулювати.

Кілька прикладів програмного забезпечення, яке полегшило роботу аграріїв останнім часом.

Показовим прикладом є продукт FieldScripts. Він отримує інформацію про межі агроплощ, родючість ґрунту, показники врожайності. Опісля — пропонує алгоритм, за яким фермер отримує рекомендації з вибору насіння та чіткі інструкції на планшет щодо посівних робіт: де, коли, який тип насіння, яка його кількість потрібна.

Також існує міжнародна система супутникового стеження за станом полів CROPIO. Вона дозволяє бачити та аналізувати, як використовується, обробляється та якою культурою засіяна певна ділянка землі. У програму можна занести всі необхідні дані: якою культурою має бути засіяне поле, яка врожайність запланована, які агротехнічні операції треба провести. А згодом відслідковувати, чи були проведені роботи та в який термін — за допомогою супутникових знімків.

Крім того, у Play Market є багато платних та безкоштовних додатків, які дозволяють вимірювати площу полів та зберігати на мапі результати цих вимірювань. Для цього потрібно мати смартфон із датчиком GPS та програму, яка вміє записувати треки. Для iOS є безкоштовний додаток Wakl-trk, для Android — Геотрекер. Ці додатки мають можливість експортувати та зберігати інформацію на електронну пошту. Далі слід завантажити файл до програмного забезпечення, де будуть зберігатись треки. Можна використовувати Google Earth або Soft Farm. 

В світі для визначення позиції на місцевості використовується 2 системи — GPS та ГЛОНАСС. Але на сьогоднішній день існує багато смартфонів зі змішаним типом датчиків GPS+ГЛОНАСС. Окрім датчиків GPS смартфон облаштований фотокамерою. Вона допомагає агрономам при обстеженні полів та посівів.

Існують також розробки від відомих виробників як Trimble, нещодавно з'явився додаток Soft.Farm Eye для Android і від українських розробників.

Компанія «Київстар» представила мобільний додаток для дрібних аграріїв — m-Agri, завдяки якому без особливих витрат можна отримувати корисну інформацію про погоду, ціни, новини про держпідтримку.

Компанія Syngenta створила свій додаток, який дозволяє виконувати розрахунки щодо потрібного об»єму елементів живлення для посівів та надає детальні відомості про насіння та засоби захисту рослин.

Словом, за рахунок широкої механізації виробничих процесів та впровадження сучасних технологій виробництва, високопродуктивна техніка забезпечує точне управління процесами вирощування культур, збирання урожаю та його зберігання.

У тваринницькій галузі робота машинно-тракторних і комбінованих агрегатів, яка забезпечується високоточними технологіями, дає змогу максимально оптимізувати та зменшити витрати на насіння у 1,5-2 рази, хімічні засоби захисту рослин — у 2 рази, мінеральні добрива — на 20-30% і значно зменшити витрати кормів на одиницю продукції тваринництва.

При обробці ґрунту впровадження нової енергозберігаючої технології паралельно вирішує питання по відновленню родючості землі, зберіганню та підвищенню вмісту гумусу. Наприклад, агрофірма «Агро-Союз» на Дніпропетровщині застосовує гумусозахисну технологію, в основу якої покладена поверхнева обробка ґрунту з внесенням у нього органічних добрив.

Таким чином, технології та інновації зроблять фермерів схожими на офісних працівників, адже основний час вони витрачатимуть на вирішення таких завдань, як інтеграція даних та оновлення програмного забезпечення. А точне землеробство перетворить агротехнічну галузь з індустрії промислової доби на індустрію цифрової доби.

Лілія Ямборак, координатор Центру професійного розвитку ЄБА

Думка автора може не збігатися з думкою редакції. Відповідальність за цитати, факти і цифри, наведені в тексті, несе автор.