Дрони vs ДАСУ: війна чи непорозуміння

29 червня 2018, 13:50 5816
Олег Нестеров

Перші тижні літа зустріли українських власників дронів новиною про Тимчасовий порядок використання повітряного простору України. Це викликало багато питань зі сторони власників будь-яких видів дронів: від 300-грамового Spark чи то 3-х кілограмового SKIF, який може облетіти 1500 га. Що ж спричинило занепокоєння?

Рекомендований Тимчасовий порядок використання повітряного простору України, котрий був оприлюднений Державною авіаційною службою, спричинив інформаційну «бомбу», дія якої досі не зупинилася. Покупці комерційних дронів, зокрема для агросфери, які здійснили передоплату, вже мають сумніви щодо їх використання.

Тимчасовий порядок встановлює низку обмежень для польотів. Якщо коротко — дронам, вагою до 2 кг,  дозволено польоти не вище 50 метрів у висоту, і не далі, ніж на 500 метрів від оператора без необхідності отримання дозволу. Заборонено літати над певними інфраструктурними об»єктами, скупченнями людей, охоронюваними зонами, військовими об»єктами і т.д. (пункт 4 Тимчасовго порядку використання ППУ). Ті ж самі обмеження стосуються дронів, вага яких перевищує 2 кг, однак треба отримати дозвіл на використання повітряного простору України (ППУ). Заявку на отримання такого дозволу треба подавати за 10 днів до польоту.

Що це може означати для агросектору?

Ринок послуг в сфері агро, які надаються за допомогою безпілотників, може просто занепасти (щоправда залишиться можливість для безпілотних обприскувачів, їм не треба так високо літати, але йде мова про їх сертифікацію). Обмір полів, моніторинг стану посівів, карти врожайності з висоти 50 метрів просто не будуть робитися, а ФОПи і консалтингові компанії, які цим займаються, перестануть працювати. Про збільшення локалізації виробництва дронів і комплектуючих в Україні, взагалі можна забути, адже навіщо будувати дрони, якщо ними майже нічого не зробиш. Відповідно, можлива участь дронів в програмах держпідтримки теж нівелюється. Це стосується і сфери екології- проведення аудиту лісів, при висоті дерев 25-45 метрів, за допомогою дрона просто буде неможливо зробити.  

Однак є декілька дуже важливих АЛЕ:

1) Ці Тимчасові правила не юстовані, тобто не пройшли реєстрації в Міністерстві юстиції України, що вже викликає питання в наявності у них юридичної сили. Під час робочої групи і наступної зустрічі з Міністром інфраструктури було зазначено, що Тимчасовий порядок — це рекомендація для використання до моменту розробки і прийняття правил експлуатації безпілотних літальних систем, які зараз розробляються цією робочою групою;  

2) Відповідальність за використання дронів. У разі порушення правил повітряних польотів або умов використання повітряного простору (а такі статті в Кримінальному кодексу України є), незалежно від того, дрон це чи «Кукурудзяник», наступить  відповідальність згідно з Кримінальним кодексом. У рамках адміністративної відповідальності зараз безпілотники поза межами регулювання Кодексу про адміністративні правопорушення (КУпАП).

Що ми маємо сьогодні?

Перше. Навіть незаюстований порядок ледь не ввів в піке сферу безпілотників взагалі.

Друге. Національна безпека є дуже важливою, але економічний розвиток є не менш важливим аспектом функціонування держави. Обмеження використання інноваційних засобів виробництва матиме негативний вплив на бізнес. При опублікованих рекомендаціях і незрозумілості трактування самим ДАСУ цього Тимчасового порядку у бізнесу виникло цілком логічне питання, чи можна літати вище 12 поверху? Чи  заберуть мій коптер, коли я буду літати над полем агрохолдингу?

Третє. Агросфера приносить близько 14% ВВП України. Використання безпілотників аграріями стрімко зростає, однак представників Мінагрополітики в робочій групі при ДАСУ немає. 

Наразі головне запам«ятати основний меседж — цей Тимчасовий порядок носить рекомендаційний характер, він не має юридичної сили, і за його порушення вам не випишуть штраф розміром 8000 грн. Але це не означає, що це питання треба пускати на самоплин. Необхідно  долучатися до обговорень, надавати пропозиції і коментарі. Адже вже не стільки від цього Тимчасового порядку, скільки від нового проекту правил експлуатації безпілотних літальних систем буде залежати функціонування і використання дронів в різних сферах економіки України. Адже світ і технології не стоять на місці, і технології точного землеробства, використання безпілотників розвивається, тому правила повинні розроблятися з урахуванням прогресу, розвитку і майбутнього, а не минулого, обмежень і заборон всього та всюди.

Олег Нестеров, координатор комітету техніки Асоціації «Український клуб аграрного бізнесу»

Думка автора може не збігатися з думкою редакції. Відповідальність за цитати, факти і цифри, наведені в тексті, несе автор.