logo

Спецпроекти

Розвінчуємо міфи // Жовтий суперфуд: обліпиха — рекордсмен серед ягід за вмістом вітамінів

Розвінчуємо міфи // Жовтий суперфуд: обліпиха — рекордсмен серед ягід за вмістом вітамінів

Спецпроекти 26 жовтня 2020. 06:02 1922

Жовтень — сезон збору жовтогарячих ягід обліпихи. Ці плоди добре відомі українцям, але сьогодні їх вирощують у дуже малих кількостях. І дарма, адже ягоди обліпихи багаті на вітаміни, мінерали, антиоксиданти, білки та клітковину. Саме тому їх так цінують дієтологи та люди, які піклуються про своє здоров’я.

Редакція AgroPortal.ua зібрала популярні факти про ці ягоди і з допомогою експертів деякі з них спростувала, а деякі — підтвердила.

1. Обліпиха корисніша за модні ягоди годжі

«Обліпиха набагато корисніша за такі популярні суперфуди як годжі або чіа. В епоху коронавірусу і в період сезонних захворювань дорослим рекомендується щодня з’їдати склянку обліпихи, а дітям — половину. Обліпиха, на відміну від інших ягід, не підвищує рівень глюкози в крові, містить антиоксиданти і допомагає боротися з вільними радикалами, тим самим продовжує життя», — розповідає дієтологиня Наталія Самойленко.

2. Україна є одним із найбільших виробників обліпихи

За словами засновника ФГ «Ніжин Агроінвест» Андрія Білого, 90% усієї обліпихи в світі вирощується в Китаї. Ця країна і є основним світовим експортером ягоди. Проте Китай нині не справляється із забезпеченням попиту, оскільки там уже старі плантації. Андрій Білий акцентує, що вітчизняним виробникам потрібно скористатися такою можливістю.

3. У плодах обліпихи більше вітаміну С, ніж у лимоні

Наталія Самойленко каже, що обліпиха — це найкращий товариш для імунітету, бо вітаміну С в ній у півтора рази більше, ніж у лимоні.

4. Ягоди обліпихи збирають вручну

«Збирання ягід ми проводимо зі зрізаних гілок. Такий метод зовсім не шкодить рослині, навпаки — така обрізка стимулює ріст нових пагонів. Єдине, що після цього дерево почне родити лише через рік», — зізнається Андрій Білий.

5. Найкращий спосіб заготівлі обліпихи — заморожування

За словами Андрія Білого, гілки з ягодами після зрізання піддаються шоковому заморожуванню. Морожена ягода легко оббивається, тому ягоди від гілок відокремлюють за допомогою спеціальних механізмів.

6. Обліпихова олія — найкраща у світі

Засновник ТОВ «Агросільпром» Аркадій Голод розповідає, що обліпихова олія — найкраща з усіх олій за своїми властивостями. Вона може допомогти захистити організм від інфекцій, бо має високий вміст флавоноїдів, які підвищують змогу опиратися хворобам. Обліпихову олію підприємство експортує в 20 країн світу, серед них США, Канада та Австралія. Працюють на вітчизняному обладнанні.

7. З одного дерева можна отримати 5 кг ягід

Андрій Білий розповідає, що з одного дерева виходить близько 5 кг обліпихи, з гектара — це 5 тонн. Поле в один гектар принесе дохід у 2 млн грн. У господарстві Андрія обліпихою засаджено 10 га таких насаджень. Вартість 1 кг жовтих ягід — 100 грн.


Іванна Панасюк, AgroPortal.ua


Ключові новини аграрного ринку в Telegram

Новини

Показати все

Блоги