Тренд веганства: як рослинна їжа змінить світ?

08 червня 2019, 11:50 7290

Світ змінився, як і культура споживання продуктів. Тенденція сьогоднішнього дня — рослинне харчування, вегетаріанство. Українські заклади поки тільки починають освоювати цей напрямок. Разом із тим, попит на ринку все росте, як і кількість споживачів.

Вегетаріанство в Україні набирає все більшої популярності. І якщо 2 роки тому це було 10% населення країни, то зараз рослинного харчування дотримується все більше не тільки молоді, а й людей старшого віку. Причини переходу на вегетаріанство дуже різні: комусь шкода тварин, хтось піклується про здоров'я, а інші просто наслідують тренд. Як, власне, і вегетаріанці бувають різні, є ті, хто частково їсть тваринний білок, є і радикально налаштовані люди. Але суть не в цьому.

За даними Baum+Whiteman, попит на продукти без м'яса збільшився на 94% в 2017 році, і прогнозується, що перехід на веганство стане найбільшою харчовою тенденцією в 2019 році. Згідно з дослідженнями Oxford Martin School, якби світове населення харчувалося рослинною їжею, до 2050 року це могло би врятувати більше 8 млн життів, а також скоротити збиток навколишнього середовища вартістю до $1,2 трлн. З таким стрімким зростанням популярності вегетаріанства, хоча б наполовину, але це реально.

Інше питання — виробництво рослинної продукції та сфера громадського харчування. І якщо в країнах Європи практично в кожному ресторані можна знайти веганське меню, то у нас цей напрямок тільки починає розвиватися. Незважаючи на це, вегетаріанців серед українців стає все більше. Ми зібрали кілька особистих історій людей, які давно харчуються виключно рослинною їжею.

Наталія, спеціаліст відділу досліджень Youscan Україна: 

 

Почала свій вегетаріанський шлях у 2008 році. Я виросла в Луцьку, і тоді в цьому регіоні з'явилися новини, що бабусі, які торгують пиріжками, використовують як начинку м'ясо собак. Саме тоді я замислилася, як ми вирішуємо, яке м'ясо можна їсти, а яке — ні. Чому собаку шкода їсти, а корівку — ні? З цими запитаннями я звернулася до своєї сім'ї, друзів і знайомих. Але ніхто з мого оточення не міг мені дати відповідь, тож я зайшла в Google і прочитала про вегетаріанців, їхню філософію і світогляд. Те, що я прочитала про вегетаріанців, здалося мені таким рідним і близьким, що я вирішила перейти на цей спосіб життя.

Мені завжди здавалося, що перейти на веганство дуже важко. Але виявилося все простіше. У липні 2017 року я запропонувала своїй подрузі-вегетаріанці спробувати один місяць прожити виключно на рослинній їжі. Разом завжди простіше починати щось нове. Вона погодилася, ми склали меню і почали наш веганський шлях. Через місяць вона повернулася до вегетаріанства, а мені так сподобалося, що я продовжила харчуватися виключно рослинною їжею.

Ефект, який я відчула майже відразу, — це те, що зникла тяжкість у шлунку після вживання їжі та взагалі пропало бажання об'їдатися, їсти скільки влізе, а не скільки потрібно. Веганство дає якийсь ключ до розуміння свого організму. Ти починаєш прислухатися до того, як працює твоя система травлення. Більш того, мої близькі подруги часто відзначають, що у мене чиста шкіра обличчя. Думаю, це безпосередньо пов'язано зі способом мого харчування. Оскільки раніше я періодично боролася з вуграми та іншими висипами на своєму обличчі. Коли знайомі запитують, як вибрати такий самий крем для обличчя, як у мене, я з упевненістю відповідаю їм, що моя косметика — це парові овочі.

Не можу сказати, що моє життя сильно змінилося. Просто я почала частіше слухати не дуже дотепні жарти про те, що вегани ненавидять рослини, що у картоплі теж є почуття, а у помідора — сім'я, та іншу нісенітницю. Я називаю таких людей «адвокатами моркви». Раніше мене ображали такі жарти від близьких, а зараз я не звертаю уваги. Я ніколи не нав'язувала своє вегетаріанство друзям, але дві мої подруги вже відмовилися від м'яса і риби, а деякі виключили м'ясо на вечерю, замінивши його на сочевицю, наприклад. Дрібниця, а приємно.

Найчастіше мій раціон — це каші: сочевиця, булгур, кус-кус, рідше гречка. Овочеві салати. Я дуже люблю котлети із соєвого фаршу. І, звичайно ж, суп або борщ. Доводиться багато готувати, але не скажу, що мені це не подобається. Скоріше не завжди виходить, але я вже звикла, що коли приходжу додому, можу стати за плиту о 10-й або 11-й вечора. Дуже виручає пароварка, у мене в холодильнику завжди є заморожені овочі, які можна закинути в це чудо техніки, і через 10 хвилин ласувати найніжнішою брюссельською капустою.

Поки до рослинних дієт я не дійшла, мене повністю влаштовує мій веганський спосіб життя, можливо, в майбутньому подумаю над цим, але поки Vegan's Rock and Roll.

Із закупівлею рослинних продуктів у Києві складно, а в регіонах — дуже складно. За що люблю Європу, це за те, що в який супермаркет не зайдеш, завжди знайдеш їжу для веганів. Від овочевих паштетів до кокосового йогурту. У нас же навіть хумус не завжди можна знайти. Я, наприклад, живу між двома супермаркетами — «АТБ» і «Фора», про тофу або соєве молоко в таких магазинах навіть мови не може йти. Тому доводиться шукати спеціалізовані магазини. Я найчастіше купую продукти харчування в «ЕкоСвіт», рідше в «Еко Лавка».

Знову ж таки, якщо це спеціалізовані ресторани, то вибір є. Але коли я йду гуляти з друзями, мені буває важко затягнути їх у якийсь умовний Hum Hum. У таких закладах рідко наливають алкоголь, немає кальяну та не транслюється футбол. Так, в них є їжа, але розваг немає. Поки в Україні був пост, з ресторанами було простіше, багато хто готував спеціальне пісне меню. У таких закладах відразу з'являлися бургер з сочевичною котлетою або тушкований тофу з овочами. Але після посту всі ці страви зникають, і доводиться вибирати між картоплею фрі та сухарями. Вегетаріанцям у цьому плані набагато легше, ніж веганам.

Дуже люблю кухню від Vegano Hooligano Family, фастфудне меню мені подобається в ORANG+UTAN, а солодощі краще купувати в Sereda vegan point.

Що можу порадити початківцям веганам? Тримайтеся, друзі, ви обрали правильний шлях, але спочатку він здасться вам не з легких. Доведеться навчитися читати склад продуктів, дізнатися про важливість заліза і омега-3 для організму, навчитися правильно вживати овочі, щоб вони приносили максимальну користь для організму. Для початку спробуйте скласти раціон на тиждень, обов'язково включіть у харчування продукти, багаті на рослинний білок і залізо, наприклад, боби, квасоля, сочевиця, зелений горошок, шпинат. І пам'ятайте, що харчові добавки та вітаміни обов'язково потрібно приймати тільки після консультації лікаря.

Таміла, дизайнер одягу/візажист/модель:

 

Я не їм м'ясо вже більше 9-ти років. Одного разу, ще в школі, на хвилі підліткового божевілля (а перехідний вік у мене був ще той!), як протест проти системи, проти дорослих і проти цілого всесвіту (як мені тоді здавалося) вирішила не їсти м'ясо тиждень-два. У підсумку за цей час зрозуміла, що для мене практично нічого не змінилося, і я спокійно можу обходитися без м'яса в своєму раціоні. Навіщо тоді через мене повинні гинути тварини? З тих пір я і є вегетаріанкою (пескетаріанкою, якщо бути точніше).

Перейти до вегетаріанства було зовсім не складно, тому що і раніше я не була завзятим поціновувачем м'яса. На рахунок ефекту не можу судити, мені здається, я відчуваю себе абсолютно так само, як і раніше. Крім вегетаріанства, я прихильник здорового харчування. Отримую справжнє задоволення від корисної їжі. Тому на здоров'я не скаржуся (у будь-якому разі, не в плані обміну речовин).

З тих пір стало трохи складніше вибирати страви, тому що крім вегетаріанства я ще й алергік, і вживати привізні несезонні овочі/фрукти мені не можна.

Коло спілкування зовсім не змінилося, тому що я не є радикалом і не намагаюся нав'язати свої погляди всім і вся. У моїй родині і серед друзів вегетаріанців, крім мене, немає. Батьки, звичайно, були з самого початку не в захваті, але зараз ставляться з розумінням. Друзі завжди дбають, щоб мені було що поїсти на спільних посиденьках, за що я їм дуже вдячна. Так само дегустують першими страви невідомого складу і готові в будь-який момент вибити виделку в мене з рук :)

Намагаюся їсти побільше овочів, фруктів і зелені. Також раціон складається з каш, молочки, яєць, макаронів з твердих сортів пшениці, картоплі максимум один-два рази на тиждень, риби та інших морепродуктів. Обожнюю солодке (єдине, від чого ніяк не можу відмовитися). Можливо, цукор компенсує недолік енергії через відмову від м'яса. До крайнощів на кшталт соєвих котлет, тофу, фалафелю, сироїдіння і т.д. ніколи не доходила. Їм те саме, що і всі, тільки без м'яса. Їм те, що хочеться. Раз на п'ятирічку можу «грішити» чимось дуже шкідливим типу картоплі фрі та піци.

Купую все в звичайному супермаркеті, завжди уважно читаю склад. Віддаю перевагу стравам, приготованим вдома (так спокійніше). Із закладами, звичайно, не все так просто. Але практично в кожному меню я можу знайти хоча б одну страву для себе. Сподіваюся, в майбутньому ситуація із закладами для вегетаріанців покращиться.

А ось кулінар з мене, м'яко кажучи, не дуже. Тому по стравах навряд чи можу щось радити. Завжди можна нарізати салат. Харчові добавки — це індивідуальний вибір. Кожен організм має свої особливості.

Курйозні ситуації бувають досить часто. Іноді, опиняючись в малознайомій компанії, я просто сиджу і дивлюся, як всі їдять. Одного разу в Китаї мила з милом під краном в готелі варені яйця від якогось жиру. У них із вегетаріанством, на мій погляд, все ще складніше, ніж у нас. Ще знімалася в рекламі бургерів — це окрема історія, де рятувала тільки акторська майстерність.

Поліна, спеціаліст ВТК: 

 

На рослинну їжу перейшла з етичних міркувань і ось уже 7 років дотримуюся вегетаріанства. Для того щоб я смачно поїла, ніхто не повинен насильно вмирати. Не можу сказати, що були якісь складнощі при зміні раціону, мені не важко було виключити тваринні продукти. Якщо людині складно, значить змінювати харчування не варто, організм сам знає, що йому потрібно. Але при цьому особливого ефекту теж не помітила, все залишилося, як і раніше. Негатив в основному від людей старшого покоління, як не дивно. В основному люди сприймають це нормально.

У житті з часом все змінилося кардинально в кращий бік, але з харчуванням це ніяк не пов'язано. Мій спосіб життя і коло спілкування змінюється постійно, незалежно від харчування.

Основний раціон складається з круп, різних овочів і фруктів, плюс із продуктів тваринного походження вживаю молочку. Продукти купую у звичайних магазинах. А що стосується ресторанів і громадського харчування, то це величезна проблема. Вважається, що вегетаріанські страви в принципі смачними бути не можуть. І навіть якщо такі є в меню, зазвичай це несмачна зелень. Заклади громадського харчування зовсім не заморочуються на цей рахунок, хоча з рослинних продуктів дуже легко зробити щось смачне. Вибору практично немає.

В цілому раджу прислухатися до свого організму, все індивідуально, не кожному підходить такий раціон. Страви радити не можу, бо харчуюся, як і всі, просто без продуктів тваринного походження (крім молочних). Добавки не використовую, тому нічого не можу сказати з цього приводу.


Наталія Ключнікова, AgroPortal.ua